4 alimente care cresc riscul infectiilor vaginale

1
De Teodora Tirca
8 mai 2024

Ceea ce mancam ne afecteaza fiecare parte a corpului – si mai ales echilibrul florei vaginale.

Microbiomul sau flora vaginala este un micro-ecosistem in continua schimbare, spun specialistii MindBodyGreen. Compozitia sa se schimba pe tot parcursul ciclului menstrual si ca raspuns la diferiti factori ai stilului de viata, dar bacteriile sanatoase, in special Lactobacillus, sunt esentiale pentru mentinerea echilibrului.

Poate nu te-ai gandit pana acum, dar anumite alimente pot perturba microbiomul vaginal, crescand riscul de infectii vaginale, cum ar fi vaginoza bacteriana, candidoza si infectii ale tractului urinar.

„Anumite alimente pot provoca infectii vaginale din cauza efectelor lor asupra echilibrului hormonal, functiei imune si microbiomului vaginal”, spune pentru MindBodyGreen Melanie Bone, MD, consultant ginecolog. „De exemplu, alimentele procesate, bogate in zahar, pot favoriza cresterea bacteriilor rele, perturband echilibrul florei vaginale.”

Simptome comune ale infectiilor vaginale:

  • Schimbarea culorii, iritatie, umflare sau disconfort la nivelul vaginului si/sau vulvei
  • Mancarime, arsura si durere la nivelul vulvei sau vaginului
  • Durere sau disconfort in timpul actului sexual
  • Nevoia frecventa de a urina
  • Urinarea dureroasa
  • Scurgeri anormale, groase, albe, inodore sau scurgeri cenusii, spumoase, care au un miros de peste

Daca esti predispusa la infectii vaginale, modificarea dietei poate ajuta enorm. Iata care sunt alimentele mai putin cunoscute pentru efectele lor negative asupra microbiomului vaginal si ce poti face pentru a preveni viitoarele infectii vaginale.

Alimente care pot favoriza infectiile vaginale

Cofeina

Surprinzator, nu-i asa? Cafeaua poate fi sanatoasa in cantitati mici/moderate, insa atunci cand treci de o limita iti poate afecta microbiomul vaginal.

„Consumul excesiv de cofeina poate perturba echilibrul hormonal si poate slabi sistemul imunitar, facand vaginul mai susceptibil la infectii”, spune pentru MindBodyGreen dr. Bone. „In plus, cofeina actioneaza ca un diuretic, ceea ce inseamna ca vei urina mai mult si e posibil sa te deshidratezi. Iar deshidratarea duce la uscaciune vaginala si o flora in dezechilibru.”

De asemenea, un nou studiu din 2022 a explicat cum cofeina poate provoca o supraproductie de Candida albicans. Conform cercetarilor, Candida albicans este cea mai raspandita ciuperca din organism.

6 tinute elegante pentru nuntile si evenimentele speciale din acest sezon

Alcoolul

In timp ce consumul de alcool cu ​​moderatie nu ar trebui sa aiba un impact semnificativ asupra sanatatii vaginale, consumul excesiv creste riscul de vaginoza bacteriana, conform unui studiu din 2021.

„Alcoolul poate perturba echilibrul florei vaginale si poate slabi sistemul imunitar, facilitand aparitia infectiilor precum Candida si vaginoza bacteriana”, explica dr. Bone.

Pe langa infectiile vaginale, un studiu de cercetare din 2023 a constatat ca alcoolul ar putea scadea stimularea sexuala, provocand uscaciune vaginala, dispareunie (sex dureros) si dificultati de a ajunge la orgasm.

Alimentele fermentate

Alimentele fermentate, cum ar fi chefirul, kombucha, kimchiul si painea cu maia sunt create prin crestere microbiana si reactii enzimatice. Acestea pot imbunatati sanatatea vaginala prin mentinerea si echilibrarea microflorei vaginale, insa consumul in exces are efect invers.

„O dieta bogata in alimente fermentate poate introduce o supraabundenta de anumite bacterii, perturband flora”, spune Barret.

De exemplu, daca mananci in exces iaurt care contine zaharuri adaugate, zaharurile din compozitie pot provoca cresterea excesiva a anumitor bacterii in vagin, ceea ce duce la infectie.

Mancarea insuficient gatita

Asigura-te ca orice carne pe care o consumi este complet gatita – altfel, poti fi predispusa la infectii urinare frecvente. Carnea tocata de vita, porc, miel, precum si fripturile care nu au atins o temperatura de gatire sigura, pot provoca o infectie cu E. coli.

6 sfaturi pentru prevenirea infectiilor vaginale

Iata, in schimb, ce poti face pentru a preveni infectiile vaginale:

Consuma o dieta echilibrata: „E bine sa ai o dieta echilibrata, bogata in fructe, legume, cereale integrale si proteine ​​slabe”, spune dr. Bone. „Acest lucru ajuta intestinul, dar si microbiomul vaginal.”

11 adevaruri despre barbati pe care orice femeie trebuie sa le stie

Asigura-te ca mananci fibre: cercetarile sugereaza ca o dieta bogata in fibre poate reduce riscul de vaginoza bacteriana. Dr. Bone recomanda suplimente cu fibre daca nu-ti poti lua necesarul zilnic din alimente.

Hidrateaza-te: „Apa ajuta corpul sa elimine toxinele”, spune Barret. „Mentine o hidratare optima pentru a sustine functia de detoxifiere a organismului.”

Bea ceai din plante: ceaiurile din plante contin ingredientul activ polifenol, care are multe beneficii pentru microbiomul vaginal. „Ceaiurile de ghimbir, musetel si menta pot avea ingrediente antiinflamatoare si antimicrobiene care sprijina inclusiv sanatatea vaginala”, spune Barret.

Incearca apa infuzata cu otet: „Unele studii arata ca o lingura de otet adaugata intr-un pahar cu apa inainte de masa poate reduce cresterea brusca a insulinei”, spune dr. Bone. „Acest lucru va ajuta corpul sa proceseze mai bine alimentele zaharoase”.

Foto: Freepik.com