4 alimente pe care sa le consumi pentru o flora vaginala sanatoasa

1
De Teodora Tirca
13 sept. 2023

Probabil stii deja ca ceea ce mananci iti afecteaza in mod direct sanatatea intestinala si metabolismul, dar multi oameni nu realizeaza ce rol important joaca dieta si in mentinerea sanatatii vaginale.

„Crezi sau nu, vaginul tau, ca orice alta parte a corpului, poate fi dramatic afectat de dieta”, declara pentru MindBodyGreen expertul in obstetrica si ginecologie Sarah de la Torre, M.D.

Ea impartaseste cateva secrete alimentare pentru femeile care vor sa aiba o microflora vaginala sanatasa si sa previna astfel infectiile bacteriene.

1. Apa este esentiala

Nu e primul lucru la care te gandesti, dar apa este esentiala pentru sanatatea vaginala. „ Consumul unei cantitati adecvate de apa ajuta la mentinerea hidratarii in intregul corp, inclusiv in tesuturile vaginale”, spune de la Torre.

„De asemenea, poate ajuta la prevenirea infectiilor tractului urinar (ITU) prin eliminarea bacteriilor”, adauga ea.

Acesta este semnul tau pentru a investi intr-o sticla de apa pe care o iubesti si din care sa-ti faca placere sa bei de-a lungul zilei. Poti adauga si fructe zdrobite pentru un plus de aroma, precum capsune, zmeura, afine. Necesarul zilnic de apa depinde de fiecare persoana, insa majoritatea oamenilor au nevoie de 1,5 – 2 litri.

Archive & Summer Sale: Reduceri de pana la 70% numai in showroom-ul Amalin

2. Alimente bogate in probiotice

Deoarece microbiomul tau intestinal si microbiomul vaginal sunt interconectate, e esential sa-ti ajuti sistemul digestiv prin intermediul probioticelor, care promoveaza de asemenea o flora vaginala sanatoasa.

„Alimentele care contin zahar adaugat pot perturba echilibrul bacteriilor sanatoase din vagin si pot creste riscul de infectii cu candida”, spune de la Torre. Pentru a sprijini bacteriile bune, consuma alimente cu pre si probiotice, precum legume murate sau kombucha si adauga pe lista si un supliment de calitate cu probiotice.

3. Alimente cu omega-3

„Acizii grasi omega-3, gasiti in pestele gras (cum ar fi somonul si sardinele), semintele de in si semintele de chia, au proprietati antiinflamatorii care pot aduce beneficii sanatatii vaginale”, spune de la Torre.

Prin reducerea inflamatiei din organism, grasimile omega-3 ajuta la sustinerea tesutului vaginal sanatos (s-a dovedit, de asemenea, in studiile clinice, ca imbunatatesc hidratarea pielii, printre alte beneficii pentru intregul corp).

5 creme de ochi accesibile care ofera rezultate la fel de bune precum cele scumpe

4. Varietatea este esentiala

„Consumul unei varietati de alimente bogate in nutrienti este important pentru sanatatea generala, inclusiv pentru sanatatea sistemului reproducator”, noteaza de la Torre.

Deci, desi probioticele si omega-3 sunt grozave de inclus in dieta ta, incearca sa le iei dintr-o varietate de surse pentru a te asigura ca primesti o gama larga de nutrienti. Acest lucru te ajuta, de asemenea, sa mentii gatitul acasa interesant.

Torre pune accent pe o dieta echilibrata constand din fructe, legume, cereale integrale, proteine ​​slabe si grasimi sanatoase. Cu alte cuvinte, mananca curcubeul – vaginul tau se va simti extraordinar.

Acestea fiind zise, dieta joaca un rol important in sanatatea ta vaginala generala. Asigura-te ca bei suficienta apa, consuma probiotice, prioritizeaza micronutrientii precum omega-3 si consuma o varietate de fructe si legume.

Foto: Freepik.com