Ghid de ingrijire intima de la un medic ginecolog

1
De Cristina Tudor
23 mai 2020

Ingrijirea zonei intime a femeilor este un subiect prea putin discutat, avand in vedere cat e de important.

Faptul ca vaginul este o componenta semnificativa din anatomia femeii care are puterea de a se curata singur este deja cunoscut.

Cu toate acestea, ingrijirea intima joaca un rol crucial in mentinerea sanatatii si prevenirea unor posibile infectii si probleme. Mai mult decat atat, uneori, din dorinta de a pastra zona curata, se apeleaza la anumite actiuni care au un rezultat opus.

De aceea, astazi, dr. Silviu Istoc, sef de sectie obstetrica-ginecologie in cadrul Medicover Hospital a pregatit un ghid de ingrijire intima care sa vina in ajutorul tuturor femeilor.

Renunta la dusul vaginal

„Dusul vaginal poate face mai mult rau decat bine. De ce? Vaginul este un organ uimitor care se pastreaza curat prin echilibrarea bacteriilor sanatoase si mentinerea unui Ph optim. In schimb, dusul vaginal elimina o parte din acea bacterie sanatoasa, schimband chiar si pH-ul astfel incat, infectiile se pot instala mult mai rapid.” afirma dr. Silviu Istoc.

Cum iti pastra totusi mirosul proaspat? Zona genitala a fiecarei persoane miroase diferit si exista modalitati naturale pentru a influenta parfumul personal, inclusiv schimbarea a ceea ce mananci. Alimente precum ananasul pot face ca vaginul sa aiba un gust sau un miros mai dulce, in timp ce sparanghelul poate avea efectul invers.

Foloseste produse fara parfum

Daca mai sus am vorbit de dusul vaginal, afla ca si produsele pentru igiena externa ar trebui folosite cu grija. Alege-le intotdeauna pe cele fara parfum pentru a nu pune in pericol iritarea zonei. De asemenea, ar fi indicat sa folosesti un gel de curatare special conceput pentru igiena intima care are un ph adecvat.

Atentie la lenjeria intima

Daca vorbim de alegerea lenjeriei intime, zona inghinala are o preferinta: bumbacul. Acest material lasa pielea sa respire, spre deosebire de alte materiale sintetice care pastreaza umiditatea, fiind un mediu propice bacteriilor.

Foloseste lenjerie intima din bumbac mai ales cand efectuezi activitati fizice care presupun transpiratie. Evita pe cat posbil contactul direct cu echipamentul de sport pentru a te feri de posibile infectii.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Shutterstock.com.