Cele mai intalnite boli ginecologice ale femeilor in functie de varsta

1
De Cristina Tudor
29 feb. 2020

Femeile au un rol esential in societate, care nu este intotdeauna apreciat si recunoscut, iar in Romania acest lucru este mult mai evident decat in multe alte parti din Europa.

Din perspectiva medicilor ginecologi, acest lucru poate avea repercusiuni asupra comportamentului femeilor, in aspecte intime dar importante, cum ar fi grija de sine, prezentarea in timp util la medic, participarea in programe de screening. De pilda, la nivel national, participarea in programe de screening nu trece de 5%, in conditiile in care acestea sunt decontate de stat.

Programul national de screening pentru depistarea cancerului de col uterin a inceput in 2012 si a vizat aproximativ 5.600.000 de femei cu varsta intre 25-64 ani. Pana acum, doar 12% dintre acestea si-au facut testarea gratuita.

Cancerul de san este a doua cauza de deces prin cancer la femei, iar in Romania rata de mortalitate este cea mai mare din Europa. Acest lucru se intampla pentru ca 80% din cancerele la san sunt depistate in stadii avansate, cu sanse mult reduse de vindecare. Pentru cancerul de san, in Romania nu exista screening la nivel national. In tarile occidentale (in care exista un program national de screening mamografic pentru cancerul de san, pentru toate femeile peste 45 de ani), 70-80 % din cancerele de san sunt diagnosticate in stadii initiale (cancer de san precoce).

In ceea ce priveste maternitatea, 1 din 10 mame din Romania este minora, iar 4 din 10 mame din mediul rural nu au facut analizele de baza in sarcina.

Cele mai intalnite boli ginecologice in functie de varsta

18 – 25 de ani

La aceasta categorie de varsta intalnim preponderent infectii din sfera genito-urinara (BTS).

Bolile cu transmitere intima reprezinta in continuare o problema de mare actualitate, atat pentru sanatatea individuala, cat si pentru cea publica. Raspandirea informatiilor corespunzatoare si protejarea individuala raman singurele mijloace concrete de combatere si prevenire a acestor infectii.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Getty Images.