Mai poti avea activitate sexuala dupa un test Papanicolau anormal?

1
De Teodora Tirca
8 nov. 2023

Un rezultat Papanicolau nesatisfacator nu inseamna neaparat ca ai HPV.

Sexul nu este complet interzis daca frontiul Papanicolau a aratat anumite atipii. Discutia este mult mai ampla, dar primul lucru pe care trebuie sa-l intelegi este ca Papanicolau poate iesi anormal din mai multe motive si nu intotdeauna este vorba despre o infectie cu transmitere sexuala, asa cum este HPV. Si chiar daca ai primit un diagnostic de HPV, iti poti continua activitatea sexuala cu partenerul, spun specialistii in obstetrica si ginecologie consultati de la Women’s Health Magazine. Virusul HPV este extrem de comun si adesea dispare de la sine.

De ce a iesit anormal testul Papanicolau?

Un test Papanicolau depisteaza celulele anormale din colul uterin. Deci, in linii mari, un frotiu Papanicolau anormal inseamna ca celulele prelevate din colul uterin arata o anormalitate la microscop. Cel mai frecvent motiv pentru acest rezultat este o infectie cu HPV. Insa, uneori, poate iesi anormal si din cauza unei alte infectii vaginale, cum ar fi candida sau vaginoza bacteriana, ambele fiind usor de tratat.

80% dintre oameni vor contracta o infectie HPV de-a lungul vietii lor, conform CDC.

Alte cauze pentru un frotiu Papanicolau anormal includ inflamatia, in care tesutul colului uterin este inflamat fara un motiv detectabil, si iritatia, in care colul uterin este iritat, posibil din cauza frecarii in timpul sexului (ceea ce este destul de comun). Alte modificari care se pot intampla in interiorul celulelor colului uterin (din motive pe care nu le intelegem pe deplin) pot provoca, de asemenea, o „alarma falsa”.

In functie de varsta ta, medicul ginecolog iti poate recomanda sa repeti testul Papanicolau, insa nici macar in aceasta perioada activitatea sexuala nu este interzisa.

Am incercat tratamentul cu laser LaseMD pentru intinerire si netezirea porilor: ce rezultate am obtinut

Chiar daca ai HPV, nu e nevoie sa incetezi sa faci sex

S-ar putea sa te gandesti ca e iresponsabil sa faci sex avand un virus cu transmitere sexuala, mai ales ca se transmite atat de usor. Insa tocmai acesta este motivul pentru care nu se impune incetarea activitatii sexuale: cel putin 80% dintre adultii activi sexual contracteaza una sau mai multe tulpini de HPV in timpul vietii, potrivit CDC. Contractarea virusului este norma, si nu exceptia. Chiar daca te simti responsabila pentru partenerul tau, cel mai probabil are sau a avut si el o tulpina de HPV, in functie de cate partenere a avut de-a lungul vietii si de cat de bine s-a protejat in timpul sexului.

Ai cele mai mari sanse sa te infectezi cu o tulpina HPV la sfarsitul adolescentei sau la 20 si ceva de ani, cand statistic, oamenii fac cel mai mult sex cu parteneri diferiti. Daca ai sub 30 de ani, este posibil ca infectia cu HPV sa dispara de la sine.

Factorul surprinzator care contribuie la cresterea longevitatii femeilor

Cat despre activitatea sexuala, continua ca de obicei, daca doresti. Daca esti intr-un parteneriat monogam, poti face sex ca de obicei, chiar daca asta inseamna fara prezervativ. Probabil ca partenerul tau are deja tulpina pe care o ai, iar cu ajutorul medicului (sau chiar de la sine) va trece. In cazul in care nu ai un partener stabil, foloseste protectie in timpul sexului pentru a minimiza raspandirea virusului. De retinut insa ca virusul se raspandeste prin contact genital piele pe piele, asa ca prezervativul nu te protejeaza 100% de HPV, pentru ca nu acopera toata zona genitala.

Foto: Freepik.com