Cat de des ar trebui sa faci sex ca sa fii sanatoasa si fericita

1
De Maria Constantin
9 oct. 2023

Beneficiile sexului pentru sanatatea fizica si mintala sunt dovedite stiintific, dar multe persoane se intreaba cat de frecventa ar trebui sa fie aceasta activitate. O data pe luna este suficient? Sau o data pe saptamana? Mai des de atat?

Cercetari noi au aratat cat de mult gresim cand ne gandim despre frecventa actelor sexuale. Raportul Let’s Talk About Sex realizat de Hims & Hers arata ca 23% din femei si 18% din barbati au declarat ca nu au avut activitate sexuala in ultima luna, insa 98% din subiecti au presupus ca toti ceilalti au facut sex in ultima saptamana, scrie Marie Claire.

Cercetarea a evidentiat si ca perceptia noastra despre frecventa actelor sexuale este eronata: 45% din cei chestionati au spus ca au facut sex mai putin de o data pe saptamana, insa 18% au presupus ca media per persoana in Marea Britanie este de o data la sapte zile sau mai des.

„Principala ingrijorare pentru cei mai multi oameni este daca au parte ‘prea des’ sau ‘prea putin’ de sex si daca asta le-ar putea afecta relatia, tinand cont de notiunile de masculinitate si feminitate care sunt atat de inradacinate in discutiile despre sex”, a explicat Alex Griffiths, cofondatorul Hims & Hers.

Cat de des facem sex

„Sexul nu e izolat – are un impact profund asupra starii de spirit, stimei de sine si motivatiei. Este parte integranta a calitatii vietii si are un impact extins asupra tuturor aspectelor sanatatii mintale si fizice”, a spus Dr. Peter Stahl, medic urolog.

Un studiu publicat in British Medical Journal a indicat ca cei care considera ca au o sanatate buna sau foarte buna sunt mai predispusi sa aiba o viata sexuala activa. Alte cercetari au aratat ca sexul poate oferi protectie impotriva anxietatii si depresiei, in timp ce un studiu a concluzionat ca beneficiile sexului pentru sistemul imunitar sunt atat de mari incat a scazut riscul de infectare cu COVID in timpul carantinei.

Beneficiile sexului „regulat” depind, insa, foarte mult de fiecare persoana. In primul rand, nu exista o definitie pentru „regulat”. „Este o diferenta incredibila intre vietile sexuale ale cuplurilor. Sunt multe perechi care fac sex o data sau de doua ori pe luna si sunt superfericite cu asta. Si sunt altele care daca nu fac de doua, trei sau patru ori pe saptamana sunt foarte stresate”, a spus Dr. Stahl.

Cele 7 tipuri de orgasm feminin si cum sa te bucuri si tu de o viata sexuala implinita

Alt detaliu important: persoanele cu un libidou scazut par sa nu aiba de castigat daca fac mai mult sex, iar cele asexuale nu au neaparat de pierdut daca nu fac sex.

In plus, nu mai intra la socoteala partidele de sex pe cont propriu – chiar daca nu ai un partener, poti sa te bucuri de placerea orgasmului.

Cat de des ar trebui sa facem sex

„Libidoul flctueaza la toate persoanele si multi factori, precum stresul, alcoolul, grasimea, dieta si ciclul menstrual, contribuie la asta. Din aceasta cauza, frecventa sexului intr-o relatie poate fluctua, de asemenea”, a explicat Griffiths.

Varsta reprezinta un alt factor major al frecventei actelor secuale. Un studiu din 2017 a aratat ca avem parte de cele mai multe acte sexuale la 20 de ani – 80 de partide pe an, in medie o data la cinci zile. La 45 de ani, oamenii fac sex, in medie, de 60 de ori pe an, adica o data pe saptamana, iar la 65 de ani – de 20 de ori pe an sau mai putin, o data la doua saptamani.

Toate motivele pentru a nu face sex sunt corecte, dar daca vrei sa te bucuri de beneficiile acestuia, atunci cat de des ar trebui sa faci asta? Cercetarile arata ca o data pe saptamana este suficient: un studiu realizat de Universitatea York pe 30.000 de participanti a indicat ca beneficiile sexului s-au stabilizat la o data pe saptamana.

Ce-i prea mult strica, dar asta nu inseamna ca toata lumea trebuie sa se alinieze la aceasta medie. Viata sexuala a fiecarei persoane ar trebui sa reflecte frecventa sexului in limitele libidoului sau si al partenerului.

Foto: freepik.com