Partenerul tau iti semnaleaza o greseala minora iar tu adopti imediat o atitudine defensiva? Realizezi acest lucru, insa nu stii ce sa faci pentru a nu te mai comporta asa? In primul rand, trebuie sa identifici cauza problemei, iar eu astazi iti vorbesc despre cel mai des intalnit motiv: teama de abandon. Pornind de la aceasta, intervin mecanismele de aparare pe care le-ai dezvoltat, cel mai probabil, in copilarie.
Teama de abandon: radacina defensivitatii
Una dintre cauzele principale pentru care devii defensiva este teama de a nu fi parasita. Daca ai trait experiente in care ai simtit ca iubirea sau sustinerea celorlalti era conditionata de comportamentul tau, poti dezvolta o sensibilitate exagerata atunci cand cineva iti spune ca ai gresit. Inconstient, mintea ta poate interpreta o simpla observatie drept un atac la adresa ta. Ajungi sa te temi ca o greseala ar putea duce la respingere sau chiar la destramarea relatiei.
Mecanismele de aparare: scutul impotriva vulnerabilitatii
Mecanismele de aparare sunt strategii pe care cele mai multe dintre noi le folosim pentru a ne proteja impotriva durerii emotionale. Printre cele mai frecvente se numara negarea, rationalizarea sau minimalizarea unei situatii pentru a evita sa ne simtim vinovate sau rusinate.
Astfel, atunci cand partenerul tau iti spune ca ai gresit cu ceva, in loc sa iei observatia drept o critica constructiva sau o oportunitate de crestere, creierul tau poate declansa automat o reactie de autoaparare, incercand sa mentina imaginea de sine pozitiva pe care ai construit-o.
Autocritica si frica de esec
Pentru multi oameni, atitudinea defensiva provine dintr-un loc de autocritica severa. Daca, la nivel interior, esti obisnuita sa fii foarte dura cu tine insati, orice semnalare a unei greseli poate amplifica aceasta voce critica interna. Astfel, in loc sa fii receptiva la feedback-ul partenerului, vei incerca sa te protejezi de acea critica interna, respingand orice vina exterioara.
Cum scapi de frica de a fi parasita
Cum poti gestiona aceste reactii?
Asa cum am specificat anterior, intelegerea motivelor pentru care adopti o atitudine defensiva este primul pas catre schimbare. Poti incepe sa recunosti momentele in care te simti atacata si sa respiri adanc inainte de a reactiona. Comunicarea sincera cu partenerul si exprimarea temerilor tale poate ajuta la construirea unei relatii mai sanatoase. In plus, lucrul cu un terapeut poate fi de ajutor pentru a explora sursele adanci ale acestei temeri si pentru a dezvolta strategii mai bune de a raspunde la critica intr-un mod constructiv.
In final, este important sa retii ca nimeni nu este perfect si ca greselile fac parte din orice relatie. Felul in care raspundem la ele si modul in care ne gestionam emotiile ne poate apropia mai mult de partenerii nostri, in loc sa ne distanteze.
Foto: depositphotos.com