Aceste 3 moduri in care iti critici partenerul iti pot strica relatia: Cum sa adresezi nemultumirile corect

1
De Irina Constantin
19 sept. 2019

In orice relatie intervin, la un moment dat, diverse nemultumiri. Este important sa le adresam si sa discutam deschis despre acestea cu partenerul, insa nu in orice fel.

Remarci rautacioase si dese, un ton ridicat si o lipsa profunda de diplomatie si tact. Acestea sunt lucruri care iti pot strica relatia amoroasa subtil, dar sigur.

5 moduri toxice de a reactiona la critica: Nu le folosi niciodata in relatie!

Este absolut normal sa te deranjeze mici obiceiuri ale iubitului tau. E la fel de firesc si sa vorbiti despre aceste lucruri. Ba chiar este recomandat de catre specialisti sa infruntati problemele direct si sa va spuneti unul altuia ce nu va convine in relatie, insa intr-un mod calm, pe un ton respectuos si empatic.

Iata 3 dintre acele lucruri care iti pot strica relatia fara sa iti dai seama! In top: critica neconstructiva, pe tonul nepotrivit.

Faci observatii rautacioase si dai mereu vina pe el

„Niciodata nu ma ajuti la curatenie! Nu asa se spala corect vasele! Ti-am zis sa pui rufele la uscat, dar nu ai facut-o, ca de obicei! Nici nu stiu de ce ma mai mir!”

Daca afirmatiile de mai sus iti suna foarte cunoscut, s-ar putea sa nu iti adresezi nemultumirile intr-un mod eficient si productiv. Pe langa faptul ca se creeaza instantaneu o stare de conflict, partenerul tau se va simti atacat in mod direct si nu va fi dispus sa te asculte si sa te inteleaga, ci sa te contrazica.

Astrologie: 5 zodii care pot fi parteneri de viata haotici

In cazul in care ai ceva de spus, abordeaza situatia diferit: „noi doi versus aceasta problema” este intotdeauna mai bine decat „eu versus problema cauzata de tine”. Fii mai putin impulsiva si vei vedea mai multa deschidere si din partea celui de langa tine.

Esti acida sau pasiv-agresiva atunci cand ceva nu iti place

Iubitul tau tocmai s-a intors acasa si vrea sa se relaxeze pentru cateva momente. Il saluti, ii zambesti frumos, apoi il rogi sa te ajute cu ceva. „Poate gatim si noi impreuna de data asta, nu ca de obicei. Ce zici?”, ii spui senina.

Chiar daca incerci sa pari intr-o stare buna, pasiv-agresivitatea va fi imediat simtita in glas si in expresiile faciale.  Partenerul tau iti va simti ostilitatea si va avea tendinta de a se ataca sau, si mai rau, de a se indeparta cat mai mult, din teama de a nu izbucni o cearta.

4 zodii care nu isi recunosc greselile: Le este foarte greu sa isi ceara scuze!

De asemenea, cand iubitul tau te intreaba ce este in neregula, evita sa ii zambesti fals si sa spui „nimic, sunt bine!”. Comportamentul tau irascibil sau rece se simte mai presus de cuvinte, iar partenerul va considera ca nu doresti sa discuti deschis cu el.

Asadar, indiferent care ar fi nemultumirea ta, adreseaz-o cu o atitudine normala si nu incerca sa pari ceea ce nu esti. Acest lucru te va scapa de multe batai de cap si conflicte ce ar fi putut fi evitate.

Esti insistenta si anxioasa

Uneori, chiar daca nu il critici in mod direct pe iubitul tau, vocea si vorbele te tradeaza. De exemplu, atunci cand il rogi ceva, permite-i sa isi organizeze singur timpul si sa faca ceea ce a promis atunci cand simte.

Intrebarile cicalitoare, din zece in zece minute, nu ajuta pe nimeni, ci din contra: el se va simti presat, iar tu vei deveni din ce in ce mai anxioasa.

Cand aveti un program incarcat, incercati sa va impartiti in mod egal sarcinile. Faceti un pact simplu: fiecare se ocupa de partea lui de responsabilitati, iar celalalt il lasa sa se organizeze pe cont propriu. Simplu si eficient!

Foto: Shutterstock.com