Singurele cuvinte pe care as vrea sa le interzic din conversatiile mele

1
De Maria Dima
7 iul. 2019

In copilarie, eram chinuita de fraza asta ”nu exista nu pot, exista nu vreau”. Odata cu varsta, am inteles ca unele lucruri nu pot fi controlate cu vointa, oricat de incapatanata e ea. Acum stiu sigur ca vreau si pot sa scot cel mai nociv cuvant din vocabularul meu: “incerc”.

Daca as putea, l-as interzice de tot. Am fost prieteni la un moment dat, pana m-am prins ca nu imi vrea binele. Ca ma minte cu atata lejeritate si de fapt, vrea sa ma tina pe loc.

E drept ca si eu l-am folosit in scopuri mai putin productive. Cu totii facem asta. De exemplu, de fiecare data cand nu voiam sa merg la o intalnire, insa nu imi era usor sa supar persoanele, apelam la “amicul meu” si spuneam “ca am sa incerc sa vin si eu”. Era o modalitate eleganta de a ma eschiva.

DA, NU, INCERC

Acest “incerc” face parte din optiunile noatre. Orice invitatie sau intrebare vine cu un DA, NU, INCERC. Multa lume asociaza un “da” cu acel “incerc”. Insa adevarul este ca de fiecare data cand nu spunem un da raspicat, raspunsul e de fapt nu.

Cu totii stim asta. Nu ai cum sa incerci sa te asezi pe un scaun. Fie stai jos, fie ramai in picioare. Cale de mijloc nu exista. Poti aplica asta la orice alta actiune pe care vrei sa o intreprinzi. Ori o faci, ori nu.

Poate vrei sa-ti lasi o portita in caz ca nu reusesti si te consolezi cu ideea ca ai incercat macar. Poate nu vrei sa auzi mustrarile celorlalti atunci cand nu faci ceva, si atunci te scuzi cu asta. Nu vrei sa superi, sa jignesti sau sa intri in detalii. Si atunci zambesti si te bazezi pe “incercare”.

La final, “incercatul” acesta ramane un mare factor de dezamagire, si pentru cel care il foloseste, si pentru cel care aude asta mereu.

Plasa de siguranta pentru esec

Acest cuvant nu este deloc inocent, chiar daca suna asa. E asemanator termenelor si conditiilor de folosire de pe cutiile de medicamente. Scris fin si infim, dar care acopera toate nenorocirile dintr-o cutie emotionala a Pandorei.

Daca ceva nu merge conform planului, e ok. Ridici frumos paletuta din dotare unde scrie clar ca nu ai promis mai mult decat ca vei incerca. Ce bine ar fi daca ai putea sa te simti la fel de confortabila cu orice schimbare de plan fara sa te justifici.

Totodata, tradeaza subtil si existenta unor sentimente de frica indreptate in fata unui esec. Mai exact, nevoia de a-l justifica, in fata ta sau a altora.

Hot de putere

Daca este sa aplecam o ureche catre o perspectiva cuantica, ramanem la ideea eliberatoare ca totul este energie. O masina, un copac, o vorba spusa. Asadar si un cuvant capata mult mai multa putere. Odata ce intelegem ce inseamna pentru noi, il asimilam energia complet. Altfel spus, energia respectiva vine sa potenteze sau sa diminueze starea ta naturala. Iar astfel chiar si un simplu cuvant te poate face mai puternica sau dimpotriva, te dezarmeaza instant.

Verbul care ne da azi dureri de cap, “a incerca”, are exact puterea asta. Ne fura increderea, ne saboteaza implicarea si ne face sa ne retragem cu rusine.

6 sentimente care se pot ascunde in spatele unui „Nu imi pasa!”

Focus Pocus

Mergand pe aceeasi idee a energiilor care ne influenteaza, perspectiva kinestezica utilizeaza tehnica “testarii musculare” pentru a vedea efectul cuvintelor asupra corpului uman.

In timp ce te gandesti la o afirmatie importanta pentru tine, tii o mana intinsa in lateral. O poti face gandindu-te la niste activitati banale ca sa testezi pe pielea ta daca functioneaza. Ia 2 fraze diferite:

  1. Incerc sa-mi leg sireturile
  2. Imi leg sireturile

Roaga un prieten sa te apese pe mana in timp ce te gandesti, pe rand la cele doua afirmatii. Care dintre cele doua propozitii te ajuta sa opui rezistanta si care iti fac bratul mai moale de fapt?

Daca ideile fac sens pentru tine, atunci ele functioneaza ca un catalizator intern si mana ta va opune mai multa rezistenta atunci cand e apasata. In mod opus, daca nu sunt congruente cu starea ta, o sa-ti ia din putere.

Pozitivism toxic: 7 replici clasice care fac mai mult rau decat bine

Calul Troian din mintea noastra

Grija mare la cum iti exprimi credintele, dorintele si mai ales, la ce cuvinte folosesti in raport cu propria persoana.

Nu invita neincrederea de sine sa-si faca casa inauntrul tau cu ajutorul unor cuvinte aparent inocente. Nu mai “incerca” sa fii fericita sau sa-ti traiesti viata. Nu folosi asta pentru a amana deciziile importante care te duc mai aproape de ce-ti doresti cu adevarat.

Inlocuieste “am sa incerc” cu “am sa fac” si treci de la o mentalitate pasiva la una activa. Scoate-l din vocabular, din ganduri si simtire si fa din asta primul pas spre recunoasterea valorii tale.

Ghidul unei introvertite: 3 mituri demontate si cum sa profiti de calitatile tale unice

Foto: Shutterstock.com