Pozitivism toxic: 7 replici clasice care fac mai mult rau decat bine

1
De Irina Constantin
4 iun. 2019

Speakerii motivationali si cartile de self help reprezinta o resursa excelenta pentru dezvoltarea ta personala. Cu toate acestea, nu toate sfaturile pozitive sunt si benefice pe termen lung.

In mod sigur, ai primit cel putin de cateva ori replici precum „gandeste pozitiv!”, „fii mai vesela” si „nu iti mai face atatea griji!”. Desi o atitudine entuziasta este sanatoasa in mod normal, exista ceva ce se numeste pozitivism toxic.

Mai exact, este vorba despre acele sfaturi clasice, care te indeamna sa negi orice emotie negativa. Ele iti recomanda sa te concentrezi in permanenta pe lucrurile bune, pentru ca viata e frumoasa si nu merita sa te afunzi in tristete.

11 sfaturi pe care trebuie sa le dai fiicei tale

Aceste lucruri, spun psihologii, pot cauza mai multa suferinta, in special pentru persoanele care chiar trec printr-o perioada foarte neplacuta. In plus, ele pot contribui la dezvoltarea unor mecanisme de aparare nesanatoase.

Iata 7 replici aparent inofensive care se incadreaza, de fapt, la pozitivism toxic!

1. „O sa treci tu peste asta!”

La prima vedere, pare o dovada de sustinere si incredere. Totusi, aceasta replica poate crea presiune suplimentara pentru o persoana care a trecut foarte recent printr-o experienta care inca o afecteaza.

Mai degraba, ii poti spune persoanei in cauza ca intelegi ca situatia este una dificila si ca nu e deloc usor sa treaca peste. Cu toate acestea, sa tina minte ca a trecut si prin alte experiente similare si ca are puterea sa mearga mai departe, atunci cand e pregatita.

2. „Doar vibratii pozitive!” sau celebrul „Good vibes only!”

Cateodata, in viata, este loc si pentru vibratii mai putin pozitive. Unele experiente sunt dureroase, iar suferinta are nevoie de timp pentru a se manifesta. Este mai bine sa accepti emotiile negative decat sa te afunzi intr-un pozitivism toxic.

Asadar, lasa persoanele din jur sa se simta rau, sa planga si sa treaca prin toate fazele unei traume. Doar astfel se pot vindeca in totalitate. Evident, acest lucru e valabil si pentru tine!

3. „Nu trebuie sa renunti niciodata!”

De fapt, uneori, cea mai sanatoasa optiune este sa renunti. De exemplu, daca te afli intr-o situatie toxica de foarte multa vreme, ar fi indicat sa renunti la ea si sa treci intr-o noua etapa a vietii.

33 de sfaturi puternice de la psihologi pentru a trece peste o situatie dificila

A ramane in acelasi context nefavorabil doar pentru a nu fi o persoana care renunta nu este un mecanism de aparare eficient.

4 „Inceteaza sa mai fii atat de negativa!”

Viata este facuta pentru a fi experimentata, in diversitatea ei. Din cand in cand, o perioada negativa te poate invata foarte multe lectii.

In plus, fara a fi negativ din cand in cand, nu ai putea sti cat de bine este sa gandesti pozitiv!

5. „Vezi doar partea plina a paharului!”

Daca ne-am concentra in permanenta doar pe aspectele bune ale vietii, cele negative ar ramane in umbra. Acest lucru nu inseamna ca ar disparea, ci din contra. Ele se vor adanci si te vor afecta fara sa iti dai seama. Asta nu duce decat la pozitivism toxic, acea stare in care iti ignori toate problemele si te prefaci ca totul este bine.

15 cele mai proaste sfaturi pentru tineri – nu le oferi niciodata!

Este in regula sa vezi si partea goala a paharului. Astfel, vei sti ce este in neregula si vei putea rezolva situatiile mai putin placute, evoluand continuu.

6. „Ar putea fi mult mai rau decat atat!”

Da, intr-adevar, situatia ar fi putut fi mai grava. Totusi, acest gand nu va ajuta pe nimeni, ci din contra, va naste frustrare si invalidare a sentimentelor.

Cand cineva sufera, este concentrat pe propria sa trauma. Gandul ca undeva, cineva se afla intr-un context mult mai rau nu imbunatateste deloc situatia.

7. „Nu trebuie sa fii trista, totul se intampla cu un motiv!”

Faptul ca totul are un sens, inclusiv evenimentele neplacuta, este un lucru pe care o persoana afectata il va realiza mai tarziu.

Momentan, negarea suferintei celeilalte persoane nu face decat sa inrautateasca lucrurile. Cel afectat are nevoie ca tristetea sa sa fie recunoscuta si validata. O persoana trista are nevoie de suport emotional, si nu de explicatii!

Foto: Shutterstock.com