Ghidul unei introvertite: 3 mituri demontate si cum sa profiti de calitatile tale unice

calitatile introvertitilor
1
De Irina Constantin
25 mai 2019

Serile in care esti singura, inconjurata de carti si seriale, te umplu cu energie. Daca trebuie sa alegi intre o petrecere cu zeci de invitati si o dupa-amiaza linistita in compania a doua sau trei prietene, vei alege ultima varianta. Iti place sa meditezi si sa te afunzi in introspectie ori de cate ori ai ocazia.

Te regasesti total in descrierea de mai sus? Daca da, atunci este foarte posibil sa fii o persoana introvertita.

Desi introversia este un tip psihologic la fel de normal precum extraversia, adesea persoanele din jurul tau o pot confunda cu timiditatea excesiva.

Cum sa comunici eficient cu cei din jurul tau in functie de tipologiile psihologice

Probabil ti s-a intamplat de cel putin cateva ori sa primesti replici ca „De ce esti asa tacuta?” sau „Oau, esti foarte timida!”.

Ei bine, trebuie sa stii ca nu este nimic gresit in legatura cu tine. Nu este nevoie sa incerci sa te schimbi, ci din contra, sa iti accepti personalitatea si sa inveti sa iti folosesti atuurile unice.

3 mituri frecvent intalnite de o femeie introvertita

Mitul nr. 1 – Persoanele introvertite sunt antisociale

Fals!

Multi sunt de parere ca introvertitilor nu le plac deloc oamenii si evita pe cat posibil orice fel de interactiune sociala, fie ca e vorba despre o discutie rapida, o sedinta sau o aniversare.

Dimpotriva, persoanele introvertite adora sa descopere oameni noi, insa vor pune intotdeauna accentul pe calitate, si nu pe cantitate. Mai exact, o femeie introvertita va prefera de fiecare data sa iasa cu cineva intr-un cadru restrans, intr-o cafenea, si nu la o petrecere zgomotoasa si aglomerata.

Mitul nr. 2 – Introvertitilor nu le place sa vorbeasca si sunt timizi

Fals!

Un lucru este cert: introvertitii urasc discutiile superficiale, de complezenta. De aceea, ei pot crea impresia ca vorbesc foarte putin din cauza timiditatii in exces.

De fapt, o persoana introvertita adora sa imparta idei si de-abia asteapta sa aiba un partener de discutie, insa prefera sa vorbeasca doar atunci cand se simte confortabil si are ceva important de zis.

Introvertitii pot fi partenerii perfecti de conversatie, caci iubesc sa dezbata subiecte interesante si sa poarte discutii profunde si sincere.

5 teste de personalitate care te ajuta sa te cunosti mai bine

Mitul nr. 3 – Introvertitii se pot schimba si se pot transforma in extroverti

Fals!

Multe persoane au impresia ca introversia se poate transforma, peste noapte, in extraversie. Probabil ca ai primit si tu, la un moment dat, o replica precum „Haide, ca poti sa fii mai indrazneata/dezinvolta/deschisa!”.

Adevarul este ca, la fel cum un extrovertit nu poate deveni dintr-odata introvertit, nici opusul nu este posibil. Ambele tipuri psihologice sunt perfect naturale si nu exista un tip mai bun decat celalalt; fiecare dintre ele are caracteristici unice.

Cum sa iti pui in valoare calitatile cand esti introvertita

Accepta-ti si valorifica-ti sensibilitatea

Persoanele introvertite au, de regula, o sensibilitate nativa fascinanta. Aceasta le permite sa simta mai intens orice emotie, inclusiv bucuria, entuziasmul si implinirea.

Sensibilitatea ta te ajuta si sa ii intelegi mai bine pe cei din jur, sa fii mai empatica si sa percepi lucrurile intr-o lumina unica.

Forta misterioasa a femeii sensibile

Exploreaza-ti creativitatea

Daca esti o femeie introvertita, tendinta ta de a gandi abstract se poate traduce si printr-o creativitate iesita din comun. Asadar, profita din plin de acest lucru!

Daca ai hobby-uri precum scrisul, desenul, pictura sau fotografia, poti excela in aceste domenii.

Profita de determinarea ta nativa

De obicei, introvertitii au o determinare fantastica si se pot concentra pe o sarcina pana o duc la capat. Acest lucru te poate ajuta atat la job, cat si in viata personala.

Cand lucrezi, o faci din toata inima si cu atentia 100% canalizata pe subiect. De aceea, daca ai o idee de proiect sau afacere, ai putea fi un antreprenor de succes!

Foto: Shutterstock.com