3 sfaturi pentru a evita anxietatea sociala in perioada de dupa autoizolare

1
De Irina Constantin
21 mai 2020

Daca esti o persoana introvertita, probabil ca autoizolarea te-a afectat mai putin decat o va face perioada imediat urmatoare.

In caz ca esti o extrovertita declarata, trebuie sa stii ca si prietenii tai introvertiti au simtit lipsa interactiunilor sociale, doar ca in alt mod. Daca esti introvertita, stii exact la ce ne referim cand spunem acest lucru.

Chiar daca nu iti plac petrecerile grandioase si grupurile imense de oameni, probabil ca ti-a fost dor sa iesi la cafea cu prietena cea mai buna sau sa participi la anumite evenimente alaturi de oamenii alaturi de care te simti confortabil.

4 carti recomandate de psihologi pentru a tine in frau anxietatea si stresul

Acum ca starea de urgenta a luat sfarsit si te vei putea intalni, treptat, cu alte persoane, este posibil sa experimentezi constant anxietatea sociala. Iata cum poti face fata!

3 ganduri care te vor ajuta sa diminuezi anxietatea sociala

1. Retine ca nu datorezi nimic nimanui

In perioada urmatoare, este foarte posibil sa primesti des replici neplacute. S-ar putea sa auzi „Trebuie neaparat sa ne vedem” sau „Acum nu mai avem nicio scuza sa nu ne intalnim”.

Chiar daca aceste cuvinte pot parea de-a dreptul banale pentru unii, o persoana introvertita si anxioasa s-ar putea simti atacata in mod direct. Daca simti ca limitele iti sunt fortate, iar spatiul personal iti este invadat, aminteste-ti de fiecare data ca nu esti datoare cu absolut nimic, nimanui.

Adevarul despre anxietate: Ce crede lumea ca este si cum se simte ea de fapt?

Nu „trebuie” sa iesi cu nimeni, daca acest lucru nu iti face placere. Nu „trebuie” sa participi la niciun eveniment, fizic sau online, daca preferi sa faci altceva.

Totodata, nu datorezi nici motive sau scuze. Daca prietenii tai se supara sau sunt confuzi in legatura cu atitudinea ta, le poti explica, pe scurt, ca nu ai starea necesara. Te vor intelege, cu siguranta!

2. Nu trebuie sa accepti invitatii care te fac sa te simti inconfortabil

De multe ori, acceptam invitatii doar din teama de a nu-i supara pe ceilalti. Ei, bine, este un obicei la care este indicat sa renunti cat mai rapid, mai ales in cazul in care te confrunti cu anxietatea sociala.

Alimente care reduc anxietatea: sunt recomandate de un nutritionist

Nu este niciodata momentul sa participi la evenimente doar din obligatie, cu atat mai putin in timpul sau dupa o pandemie. Daca nu vrei sa te intalnesti cu anumite persoane, refuza politicos invitatia si contacteaza-i tu, atunci cand simti nevoia.

3. Poti oferi alternative confortabile pentru tine

Poate ca nu esti pregatita sa te vezi cu prietenii, iar ideea de iesire iti provoaca neliniste. Daca, pur si simplu, nu vrei sa iesi, dar simti totusi nevoia sa interactionezi cu cei dragi, le poti oferi acestora alternative.

De exemplu, daca ti-e dor de prietena ta din facultate, propune-i un apel telefonic sau video, intr-o seara libera. Astfel, veti putea sta de vorba ore in sir, insa nu vei fi nevoita sa interactionezi fizic sau sa iesi in spatii care nu iti fac placere.

Tine minte ca lucrurile nu trebuie sa se intample intotdeauna in termenii celorlalti. Poti interveni oricand cu idei si alternative potrivite pentru bunastarea ta psihica.

Foto: Unsplash.com.