Care este conditia pentru a fi relaxate restrictiile? Raed Arafat: ”Nu este inca timpul sa ne relaxam”

1
De Cristina Tudor
5 mai 2020

Ce trebuie sa se intample pentru a fi relaxate restrictiile de circulatie, in conditiile in care Romania a depasit pragul psihologic de 800 de decedati din cauza noului coronavirus?

Inca doua persoane infectate cu noul coronavirus au murit, numarul celor decedati ajungand la 803, informeaza, luni, Grupul de Comunicare Strategica (GCS). Este vorba despre un barbat de 70 de ani din judetul Bihor si o femeie de 49 de ani din Arad.

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, a anuntat saptamana trecuta ca pana nu incepe o panta descendenta a numarului de infectari si decese, nu se pot lua decizii semnificative de relaxare a restrictiilor.

Data de 15 mai a fost stabilita ca reper pentru o viitoare relaxare, insa atentie, toate vor depinde de felul in care romanii s-au comportat in zilele libere.

O simptomatologie, in eventualitatea unei infectari, poate aparea din a doua pana in a zecea zi a bolii. Si-atunci, pastram cele 10 zile, urmand sa evaluam cazurile in fiecare zi – internari si adresabilitatea la UPU -, concomitent cu acele anchete epidemiologice care vor face testari la grupele precizate, conform ministrului Sanatatii.

Potrivit autoritatilor, varful nu s-a inregistrat la sfarsitul lui aprilie.

Secretarul de stat Raed Arafat a avertizat ca nu este inca timpul sa ne relaxam, chiar daca la ora actuala bilantul zilnic al cazurilor de infectare cu noul virus a scazut. Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta a subliniat ca situatia se poate inrautati daca nu se respecta n continuare masurile impuse prin ordonantele militare, iar adevaratul risc al raspndirii coronavirusului il reprezinta pacientii asimptomatici.

“Nu am ajuns la faza in care sa fim relaxati si sa spunem ca totul a trecut. Situatia se poate inrautati, s-ar putea sa apara noi focare, noi probleme. Ii rugam pe toti sa iasa numai atunci cand este cazul si pe baza recomandarilor facute si a impunerilor facute prin Ordonantele Militare.

Citeste continuarea pe Doctorul Zilei.

Foto: Unsplash.com.