De ce expertii cred ca masca textila nu va fi eficienta in fata variantei Omicron

1
De Maria Constantin
30 dec. 2021

Varianta Omicron transforma masca textila intr-un simplu accesoriu decorativ, atrage atentia un medic.

Pe masura ce varianta Omicron a coronavirusului se raspandeste in intreaga lume, unii experti in sanatate atrag atentia populatiei sa trateze cu seriozitate purtarea mastilor de protectie. Iar un aspect foarte important este tipul acestor produse.

„Mastile textile sunt doar niste decoratiuni faciale. N-au ce cauta in lupta cu omicron”, a declarat saptamana trecuta Dr. Leana Wen, analist medical pentru CNN, medic de urgenta si profesor in politici de sanatate si management al sanatatii la Scoala de Sanatate Publica al Institutului Milken din cadrul Universitatii George Washington.

Cele mai eficiente masti contra Omicron

Sfatul acesteia contravine recomandarilor privind purtarea mastii facute de Centrul american pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC), remarca People. Aceasta institutie incurajeaza purtarea mastilor care au doua sau mai multe straturi de material respirabil si care poate fi spalat.

Recomandarile au fost emise pe 25 octombrie, cu o luna inainte de semnalarea primului caz de Omicron in Africa de Sud.

Wen a mai spus ca ideal ar fi sa purtam o masca de tip KN95 sau N95, o alta opinie care contrazice recomandarile CDC, acest for specificand ca mastile KN95 si N95 ar trebui acordate cu prioritate personalului sanitar.

Totusi, prioritizarea a fost recomandata la inceputul anului trecut, iar asigurarea stocurilor de masti N95 a fost o problema timp de multe luni, a precizat Wen.

„Daca mergem atat de departe si spunem ca mastile sunt necesare – cand nu avem o cultura a purtarii mastii, iar oamenii nu vor sa poarte masca – macar sa le recomandam sa poarte cele mai eficiente masti”, a explicat Wen.

Cum te protejezi de noua varianta Covid-19, „Omicron”

Erin Bromage, profesor asociat de biologie la Universitatea din Massachusetts Dartmouth, a declarat pentru CNN ca in timp ce mastile textile pot filtra si bloca stropii mari din respiratia persoanelor infectate, mastile mai eficiente, precum N95, pot filtra particulele mari, dar si aerosolii si particulele mai mici care transmit COVID-19.

„Din pacate, a existat multa dezinformare despre masti si de aceea acestea au devenit atat de polarizate. Oamenii sunt atat de divizati asupra purtarii si nepurtarii lor. E ca si cum ai spune ca tot ce are roti – inclusiv o tricicleta sau un avion – e acelasi lucru”, a declarat in octombrie Michael Osterholm, epidemiolog la Universitatea din Minnesota, pentru The Atlantic.

Mastile textile ofera o oarecare protectie

Si alti specialisti sunt de acord: Linsey Marr, o cercetatoare la Virginia Tech care studiaza modul in care virusurile se transmit in aer, a declarat in aceasta luna pentru NPR ca „mastile textile nu sunt grozave contra omicron”, relateaza CNBC.

Wen a mai spus ca multe tari, inclusiv Germania si Austria, si-au schimbat standardele si au anuntat ca acoperirea fetei in public trebuie facuta „macar cu o masca chirurgicala”.

Intr-un alt studiu, CDC a notat ca „eficienta filtrarii mastilor textile este in general mai slaba decat a mastilor medicale si respiratorii; totusi, cele textile ofera o oarecare protectie daca sunt bine croite si folosite corect”.

Un raport stiintific publicat pe 6 decembrie de CDC a aratat ca „mastile textile au atins o eficienta de blocare de pana la 80% in anumite studii, la egalitate cu mastile chirurgicale”.

„Trebuie sa promovam mai bine mastile de calitate, fiindca acum o masca cu un singur strat nu mai ajuta impotriva Omicron”, a spus Dr. Jerome Adams la CNN.

„Trebuie sa testam mai mult. Ne trebuie masti mai bune. Asa putem trece peste asta”, a declarat el.

Foto: depositphotos.com