Cum te protejezi de noua varianta Covid-19, „Omicron”

1
De Teodora Tirca
4 dec. 2021

Varianta omicron continua sa-i preocupe pe oamenii de stiinta si pe oficialii din domeniul sanatatii publice.

Conform Self.com, saptamana trecuta Organizatia Mondiala a Sanatatii a avertizat statele sale membre ca „probabilitatea unei potentiale extinderi a omicronului la nivel global este mare”. Ei au evaluat riscul general al variantei ca fiind „foarte ridicat”.

De ce ar trebui sa ne luam masuri stricte de precautie? Pentru ca varianta omicron are o serie de mutatii ale proteinei sale care o pot face mai transmisibila si ii pot da abilitatea de a „pacali” imunitatea dobandita prin vaccinare sau infectie anterioara. Expertii lucreaza rapid pentru a intelege daca aceste mutatii fac, de fapt, varianta mai usor de raspandit si cat de eficiente sunt vaccinurile actuale impotriva acesteia.

Dar in timp ce asteptam mai multe informatii – ceea ce expertii sugereaza ca va dura aproximativ doua saptamani – ce putem face pentru a ne mentine pe noi insine si unii pe altii in siguranta?

Prioritatea este sa te vaccinezi daca nu ai facut-o deja.

Daca esti deja vaccinat complet si ai cel putin sase luni de la vaccinarea completa Pfizer/Moderna sau cel putin doua luni de la vaccinarea Johnson & Johnson, poti obtine doza a treia, boosterul, spune Francis Collins, MD, Ph.D., directorul National Institutes of Health.

„Aparitia recenta a variantei omicron (B.1.1.529) subliniaza si mai mult importanta vaccinarii, a rapelurilor si a eforturilor de prevenire necesare pentru a ne proteja impotriva COVID-19”, a declarat directorul CDC, Rochelle Walensky. „Ii incurajez cu tarie pe adultii care nu sunt inca vaccinati sa se vaccineze cat mai curand posibil si sa vaccineze copiii si adolescentii din familiile lor, deoarece o imunitate puternica va preveni probabilitatea unor boli grave, chiar daca virusul este contractat. De asemenea, vreau sa incurajez oamenii sa faca un test COVID-19 daca se simt rau. Testarea sporita ne va ajuta sa identificam rapid noua varianta omicron”, a adaugat specialistul.

Daca te intrebi de ce un vaccin impotriva COVID-19 este o decizie buna cand inca nu stim cat de eficient va fi impotriva omicronului, Anthony Fauci, directorul Institutului National de Alergie si Boli Infectioase, a explicat pentru PBS Newshour ca el crede ca vaccinurile actuale vor oferi in continuare un anumit nivel de protectie impotriva variantei, in special boosterul.

Cele 5 tipuri de odihna pe care medicii le recomanda atunci cand te simti epuizata

El a subliniat cat de eficient au functionat vaccinurile impotriva variantei delta, care a aparut dupa ce vaccinurile noastre COVID-19 disponibile in prezent fusesera deja dezvoltate. „Stiind ce stim despre aceste variante, nu m-as mira daca ar exista cel putin un anumit grad si poate un grad semnificativ de protectie [impotriva omicronului]. Inca nu am dovedit asta, dar am motive sa cred ca este adevarat”, a adaugat Fauci.

In plus, asa cum a subliniat dr. Collins, in timp ce varianta omicron ar putea fi chiar acum in drum spre noi, delta este deja aici – si este important sa fii protejat si impotriva acestei variante.

Dincolo de vaccinare si booster, dr. Fauci a intarit ca recomandarile pentru a ne proteja raman aceleasi. „Cand esti intr-un spatiu inchis, cu persoane carora nu le cunosti statusul de vaccinare, poarta neaparat masca de protectie. Daca in familia ta toata lumea e vaccinata, te poti bucura de timp petrecut cu cei dragi, dar nu uita de masurile de igiena – spala-te pe maini si dezinfecteaza-te dupa o iesire afara”.

In cele din urma, vaccinurile par sa fie speranta noastra in modul in care vor decurge urmatoarele cateva luni. Expertii din domeniul sanatatii sunt de acord ca cea mai buna decizie pe care o putem lua acum pentru a ne proteja de efectele devastatoare ale virusului este vaccinarea (doua doze) si boosterul. In perioada aceasta te poti vaccina fara programare – trebuie doar sa gasesti centrul de vaccinare apropiat de tine.

Foto: depositphotos.com