Salvand un om azi, salvezi lumea

vaccineaza-te Andreea Raicu
1
De Andreea Raicu
22 oct. 2021

Sunt constienta ca acest text va provoca multe reactii de furie si-mi va aduce multe comentarii acuzatoare de la o parte dintre voi, dar este ceea ce cred si simt si niciodata nu-mi voi compromite valorile doar pentru ca ele sunt “controversate”. Imi asum tot ceea ce vei citi mai jos si sper sa o faci cu inima si mintea deschise.

Iarna vrajbei noastre… nicicand nu a fost mai adevarata aceasta sintagma. Suntem scindati in doua tabere care nu mai stiu cum sa comunice, care ataca virulent, orbeste. Domneste haosul, iar pe fundal se numara din ce in ce mai multe decese care ar fi putut fi evitate. Mor batrani, mor copii, mor tineri si parinti deopotriva. Pentru ca varianta Delta nu discrimineaza. Ataca sigur si letal, iar pentru cei vulnerabili e din ce in ce mai greu sa vada luminita de la capatul tunelului. 

Cum am ajuns aici? Refuzand solutia pe care o asteptam infrigurati in primele luni ale acestei pandemii. Mai tineti minte? Mai stiti cum ne rugam toti sa apara un vaccin mai repede? Ca sa ne putem relua vietile, sa ne putem imbratisa rudele si prietenii? Ei bine, a aparut. E aici, la liber, pentru toata lumea. Poti chiar acum sa mergi pana la cel mai apropiat centru de vaccinare si sa ti-l faci. Nu mai exista liste de asteptare, nu mai exista nimic ce te-ar putea opri. 

Ar fi trebuit sa fie simplu sa iesim din asta.

Avem exemplul celorlalte tari din Europa care acum isi traiesc vietile ca si cum virusul nici n-ar mai exista. Fara restrictii, fara panica, fara grija zilei de mine. Pentru ca s-au vaccinat in proportie covarsitoare, pentru ei Covid chiar este acum o simpla raceala. Pe care o trateaza cu Paracetamol. 

Da, ai citit bine. In UK, de exemplu, sunt peste 40 de mii de infectati intr-o zi si mai putin de 50 de morti. Sistemul lor medical nu e ingenuncheat, bolnavii lor nu se lupta pentru a prinde macar un loc PE SCAUN intr-un spital. Bolnavii lor sunt acasa, cu o reteta ce contine DOAR paracetamol. Si scapa de virus in cateva zile. Intrebati-va rudele si prietenii din UK, Spania, Portugalia, Italia, Germania… rugati-i sa va spuna cum e situatia in tarile lor adoptive. Intrati pe forumuri si cititi mesajele de acolo. 

Desigur ca sunt si exceptii.

Acest vaccin nu este si nici nu a pretins vreodata ca este miraculos. Nu ofera protectie 100%, un scut impenetrabil. Nu-ti garanteaza ca nu vei face boala. Dar iti ofera armele de care ai nevoie pentru a-i supravietui. 

Ma vei intreba, “Pai si atunci de mai exista morti – chiar si putini – daca vaccinul iti garanteaza o forma usoara a bolii?” Pentru ca exista printre noi oameni vulnerabili, imunocompromisi, pentru care chiar si o forma usoara a bolii poate fi letala. Si de multe ori e. De aceea spun ca vaccinul este in primul rand o chestiune de responsabilitate sociala. 

Nu te vaccinezi doar ca sa fii tu sanatos.

Poate tu esti tanar si-n putere si, chiar daca te imbolnavesti, poti face relativ usor fata simptomelor chiar si nevaccinat. Doar ca altii nu sunt la fel de norocosi ca tine. Si au nevoie de tine ca sa-i protejezi. Studiile arata ca daca esti vaccinat cu doua doze (Pfizer) si te imbolnavesti, esti cu 65% mai putin predispus la a da mai departe boala unei persoane vulnerabile. Intre doi nevaccinati, varianta Delta se transmite la fel de usor ca varicela! 

Dar nu vreau sa intru in detalii de ordin medical, pentru ca nu de la mine trebuie sa-ti iei aceste informatii. Eu pot doar sa-ti spun povestea mea. Nu sunt genul de persoana care sa ia medicamente in nestire si de fiecare data am preferat sa previn, decat sa tratez. Cand ma doare capul sau stomacul sau spatele, nu ma reped la dulapul cu pastile ca sa iau un calmant. Incerc sa aflu de unde vin aceste dureri si sa tratez cauza, nu efectul. Dar asta nu inseamna ca n-am incredere in progresele facute de medicina sau ca nu merg in primul rand la un doctor pentru a ma informa. 

Sunt complet vaccinata, la fel si mama mea (care si-a facut recent si doza a treia, pentru ca a trecut o data prin boala si stie ce inseamna). Mi-am facut bine temele inainte de a lua aceasta decizie, m-am consultat cu multi doctori in care am incredere si sunt complet impacata pentru ca am facut-o. Eu sunt un om sanatos, probabil as fi supravietuit si fara vaccin, dar mama mea? Cum sa-mi asum o decizie care i-ar putea pune in pericol viata? 

Daca inca nu te-ai vaccinat, te rog sa discuti cu un medic in care ai incredere.

Iti pot da contactul unuia, daca ai nevoie. Stiu ca esti speriat si dezorientat si poate ai fost mintit. De televiziunile fara scrupule, de “personalitatile” care au astazi pe constiinta atatia morti. Stiu ca nu stii ce sa mai crezi, pentru ca lupta e prea acerba si nimeni nu mai are rabdare sa asculte pe nimeni. Pe cine sa mai consideri “vocea ratiunii” cand vezi atatea mesaje contradictorii in jurul tau? 

Nu vreau sa asteptam ca fiecare dintre noi sa aiba un apropiat decedat pentru a ne convinge de importanta vaccinului. Nu vreau sa asteptam cedarea completa si irevocabila a sistemului medical pentru a ne convinge ca nu vrem sa ajungem pe un pat de spital. Stiu ca putem gasi in noi taria de a mai pune o data intrebarile corecte si de a ajunge la singura concluzie care ne va salva: importanta vaccinarii. 

Vaccinandu-te, poti salva un om. Salvand un om azi, salvezi lumea.

Foto: Arhiva personala