Ce sa mananci cand ai Covid pentru a te recupera mai repede

1
De Maria Constantin
11 nov. 2023

Daca ai simptome de Covid, precum dureri de cap, pierderea gustului, diaree si dureri de gat, le poti atenua cu alimente hranitoare. Un nutritionist si un doctor iti explica ce anume sa consumi si ce sa eviti in aceasta situatie.

Specialistii consultati de Women’s Health au intocmit un plan alimentar pentru recuperarea dupa Covid.

Care sunt cele mai bune alimente pentru a te vindeca de Covid

Lichidele. Samantha Nazareth, gastroenterolog, te sfatuieste sa ramai hidratata. Fie ca bei apa, fie ca mananci ciorbe sau supe, trebuie sa consumi lichide, confirma nutritionista Cara Anselmo.

Proteine slabe. Daca stomacul tau le tolereaza, Dr. Nazareth sugereaza sa mananci carne de pui, peste, linte, fasole sau tofu. O cantitate suficienta de proteine te ajuta sa previi malnutritia.

Alimente bogate in antioxidanti. Consuma legume si fructe de sezon. Toamna si iarna mananca cartofi dulci, morcovi, dovleac, merisoare, rodii si mere.

Vitamina C. Acest puternic antioxidant care se gaseste in kiwi, citrice, fructe de padure si ardei gras poate ajuta la intarirea imunitatii. Consumul a doar doua bucati de kiwi pe zi timp de patru saptamani a imbunatatit functia neutrofilelor, celule albe implicate cu rol imunitar, a aratat un studiu recent.

Apa de cocos. Aceasta bautura usor de digerat este cel mai bun aliat cand pierzi lichide prin diaree si vomitat. Apa de cocos e bogata in potasiu si sodiu, astfel ca ajuta la refacerea echilibrului electrolitilor.

Ce sa mananci daca ai Covid, dar iti lipseste apetitul

Pierderea gustului este unul dintre cele mai complicate efecte ale Covid. In acest caz, Dr. Nazareth sugereaza alimentele condimentate si cu aciditate – sucurile de citrice sau chiar otetul sunt puternice si ajuta. Ea recomanda si condimentele ca stimulator al gustului – piperul, chimenul, ghimbirul, scortisoara si usturoiul.

Daca apa are un gust rau, asa cum se plang multi pacienti cu Covid, adauga lamaie sau menta proaspata. Sau incearca ceaiul de ghimbir. De asemenea, apa usor incalzita poate fi mai buna decat cea la temperatura camerei, arata expertii citati.

Tabletele cu electroliti sau pudrele amestecate cu apa pot fi de ajutor, recomanda Anselmo.

Cauta alimente care miros frumos. „Gustul si mirosul sunt strans legate”, explica Anselmo.

Incearca lucruri noi. Anselmo recomanda sa experimentezi gusturi cu care nu esti obisnuita. Elementul nou poate stimula apetitul.

De ce unii oameni nu se imbolnavesc de COVID-19: explicatia unui medic

Ce alimente ar trebui sa eviti daca ai Covid

Lactate si grasimi. Asta inseamna sa renunti la pizza, de exemplu. Alimentele bogate in grasimi implica o digestie prelungita si pot sa te faca sa te simti mai rau.

Zahar. Dr. Nazareth avertizeaza sa reduci la minimum alimentele cu zahar adaugat. Aici intra sucurile acidulate, sucurile de fructe, bauturile cu arome si dulciurile.

Alimentele procesate. Cand oboseala se combina cu simptomele Covid, poti fi tentata sa mananci ce-ti pica in mana, dar Dr. Nazareth recomanda sa te feresti de produsele fast food, snacksuri, pizza congelata si prajituri. Aceste alimente nu sunt hranitoare asa cum sunt cele neprocesate.

Alcoolul si cofeina. Agyeman spune ca acestea pot provoca deshidratare si agravarea simptomelor, precum oboseala si durerile de cap. Inca o data, este important sa ramai hidratata cand esti bolnava, subliniaza ea.

Suplimentele care promit miracole. Piata e plina de astfel de produse, dar Anselmo spune ca efectul promis este doar markenting si nu se bazeaza pe stiinta. Nutrientii trebuie procurati din alimentele potrivite, subliniaza ea.

In plus, Agyeman recomanda sa-ti asculti corpul. „Daca anumite alimente iti agraveaza simptomele, e mai bine sa iei o pauza”, spune ea.

Foto: Freepik.com