6 sentimente care se pot ascunde in spatele unui „Nu imi pasa!”

1
De Irina Constantin
8 iun. 2019

Ai spus sau ai primit de cateva ori nemiloasa replica „Nu imi pasa”? In spatele ei, se pot ascunde foarte multe emotii diferite.

Cand cineva spune ca nu ii pasa, exista doua posibilitati. Prima dintre ele este cea evidenta, si anume faptul ca persoana respectiva chiar nu este afectata de situatie. In acest caz, este vorba despre nepasarea autentica. A doua varianta este si cea mai posibila: in spatele nepasarii stau, de fapt, alte sentimente mai profunde.

Fie ca realizeaza aceste emotii sau nu, persoana in cauza le inmagazineaza in suflet si le permite sa ii controleze starea de spirit. De aceea, fie ca ai spus sau ti s-a zis „Nu imi pasa!”, este esential sa intelegi trairile asociate acestei expresii dureroase.

Iata ce emotii poate ascunde nepasarea!

1. Frica de a fi vulnerabil

Adesea, cand oamenii se gandesc la vulnerabilitate, o percep ca pe o stare neplacuta. O asociaza cu anxietatea, rusinea, teama si incomoditatea.

De ce admiram vulnerabilitatea la ceilalti, dar nu la noi insine?

De aceea, unii prefera sa poarte o masca a nepasarii, pentru a nu lasa nici cea mai mica emotie sa iasa la suprafata.

2. Inchiderea in sine – Blocarea posibilitatii de a fi ranit

Odata ce percepi vulnerabilitatea ca pe un lucru negativ, vei cauta sa eviti cat mai mult aceasta stare. Din acest motiv, este posibil sa iesi la inaintare cu o nepasare afisata, tocmai pentru a nu fi ranita de ceilalti.

„Daca le arat celorlalti ca imi pasa, ma vor rani” este mantra principala a acestei emotii.

3. Teama de a fi judecat

Cand cineva incearca din rasputeri sa iti demonstreze ca nu ii pasa, este posibil ca persoana respectiva sa aiba o reticenta fata de tine. Mai exact, aceasta se teme ca o vei judeca pentru grija pe care ti-o poarta, de fapt.

In aceasta situatie, nepasarea ascunde fix opusul – sentimente de grija sau ingrijorare, de iubire sau admiratie.

4. Nesiguranta pe sine – Dorinta de mai mult control

Oamenii care se prefac a fi insensibili, nepasatori si duri ascund, de fapt, o dorinta puternica de a detine controlul asupra situatiilor si persoanelor din jurul lor.

Aceasta tentinta se naste dintr-o nesiguranta sau din lipsa de incredere in propria persoana. Cand cineva nu are incredere in sine, incearca sa acopere acest gol asigurandu-se ca are controlul asupra celorlalti.

Mesajele ascunse ale emotiilor negative

O persoana care se afla in control nu isi poate arata vulnerabilitatea, asa ca aceasta incearca tot mai mult sa arate ca nu ii pasa de nimic si de nimeni.

5. Neputinta de a-si exprima sentimentele

Nu oricine isi poate exprima gandurile si emotiile cu usurinta. Desi, pentru unii, pare extrem de simplu sa spuna ceea ce simt, altii inca invata arta exprimarii sinelui.

Astfel, incapacitatea de a exprima sentimentele se poate transforma foarte repede intr-o atitudine rece si nepasatoare.

6. Incapacitatea de a simti ceva

Exista perioade in viata cand poti experimenta stari foarte ciudate. Una dintre acestea este si „golul emotional”. Este vorba despre acea stare neutra, in care nimic nu te poate bucura, enerva, intrista sau intriga.

20 de moduri inedite de a te bucura din nou de viata ta, asa cum este ea ACUM

De obicei, aceste sentimente sunt asociate cu debutul unei depresii, asa ca abordarea trebuie sa fie una foarte delicata si tacticoasa.

O persoana care nu simte nimic ascunde niste traume foarte puternice si, de aceea, poate parea nepasatoare si rece.

Foto: Shutterstock.com