Cum sa devii stapana pe viata ta practicand principiul non-actiunii. Invataturi din cartea „Tao pe intelesul tuturor”

1
De Cristiana Astefanoaiei
26 apr. 2024

Taoismul, o traditie filozofica si spirituala originara din China, ne invata ca drumul catre armonie si fericire nu este unul complicat sau greu de inteles.

Ne vom gasi calea atunci cand revenim la natura noastra autentica, la simplitatea si intelepciunea pe care le gasim in linistea mintii noastre.

„Tao pe intelesul tuturor” este o carte scrisa de Alan Cohen, autor de carti motivationale, si este inspirata din intelepciunea antica a taoismului.  Taoismul isi are originile in invataturile lui Laozi, care a scris principala sa lucrare, „Tao Te Ching”, in jurul secolului al VI-lea i.Hr.

Cum poti sa traiesti mai frumos, conform cartii Tao pe intelesul tuturor

Tao poate fi tradus aproximativ drept „Calea” sau „Drumul” si reprezinta ordinea fundamentala a universului, o forta primordiala care guverneaza tot ceea ce exista.

In cartea lui Alan Cohen, „Tao pe intelesul tuturor”, autorul isi impartaseste propria intelegere si interpretare a acestor invataturi stravechi, oferindu-le cititorilor sai un ghid practic pentru a trai o viata inteleapta si autentica in conformitate cu principiile taoismului.

Intelegerea si practicarea principiului non-actiunii pot aduce o mare transformare in viata ta, ceea ce inseamna ca vei simti o pace interioara, claritate mentala si incredere in procesul vietii. Este un mod de a trai in armonie cu universul si de a experimenta bucuria si linistea care decurg din aceasta armonie.

Non-actiunea nu inseamna inactivitate sau pasivitate, ci mai degraba inseamna actiune in armonie cu fluxul natural al vietii, fara a incerca sa fortam sau sa manipulam lucrurile conform vointei noastre egoiste.

Tao pe intelesul tuturor. Intelepciune atemporala pentru a naviga intr-o lume in schimbare - Cohen Alan

Tao pe intelesul tuturor. Intelepciune atemporala pentru a naviga intr-o lume in schimbare – Cohen Alan, 18 lei, elefant.ro

Primul pas spre schimbare este sa renunti la tiparele distructive. Cum sa-ti eliberezi mintea cu 5 fraze spuse zilnic, inainte de culcare

Acceptarea fluxului vietii

Unul dintre principiile de baza ale taoismului este acceptarea fluxului vietii. Cohen ne aminteste ca rezistenta in fata schimbarii poate duce la suferinta si frustrare. Este indicat sa lasam lucrurile pe care nu le putem controla sa-si urmeze cursul natural si sa observam ce se intampla, dar fara sa judecam.

Intelegerea ciclurilor naturii

Cel mai simplu este sa ne uitam pe fereastra. Ce ne transmite natura? Adaptandu-ne actiunile la temperaturile de afara, de exemplu, vom trai in armonie cu lumea intreaga. Incearca sa reduci ritmul cand vremea nu e favorabila si vei vedea cum se asterne calmul in inima ta.

Cum sa-ti pui gandurile in ordine: 7 lectii pe care le-am invatat din cartea “Elibereaza-ti mintea si traieste-ti viata”

Gasirea echilibrului in opozitii

Yin si Yang, cele doua forte complementare si interdependente din Taoism, ne amintesc ca lumea este alcatuita din contraste care se completeaza reciproc. In viata noastra, putem gasi echilibrul in relatiile noastre, in modul in care ne gestionam timpul si energiile. Nu toata lumea trebuie sa gandeasca ca noi, asa ca nu mai judeca ce este diferit de tine, ci imbratiseaza aceste contraste. Fii asumata in deciziile pe care le iei, chiar daca sunt diferite de ale celorlalti. Doar asa vei fi stapana pe viata ta.

Conectarea cu sursa interioara de intelepciune

Cel mai important lucru este sa-ti asculti intuitia. Sufletul tau are deja toate raspunsurile. Prin practici precum meditatia, contemplarea sau simpla observare a respiratiei, vei gasi linistea si claritatea.

Foto: Freepik.com