Cum sa-ti recapeti feminitatea si sa-ti accesezi vulnerabilitatea

acceptarea feminitatii
1
De Andreea Raicu
16 iun. 2020

E important sa fim sincere cu ceea ce simtim si cine suntem si sa ne recapatam identitatea feminina.

Feminitatea e un mod de a fi, o energie pe care orice femeie o are in interior. Feminitatea nu este despre a ne conforma unei idei arhetipale a ceea ce e feminin sau nu. Nu e despre a fi o sotie buna, nu e despre a fi femeia moderna care are totul sub control.

Cred ca multe dintre noi am crescut cu conditionari si sisteme de valori care ne-au facut sa ne indoim de valoarea feminitatii noastre sau chiar au anulat-o. Multe dintre noi ne-am pus o masca defensiva, masculina, pentru ca am fost invatate ca sa fim vulnerabile si feminine nu e un ideal, nu e un lucru acceptat sau pretuit de societate, din contra, e ceva ce nu aduce decat suferinta.

Dintotdeauna am crezut ca pentru a avea succes si a fi luata in serios, trebuie sa-mi pun “pantalonii” si sa demonstrez mereu ca sunt cea mai puternica femeie din incapere – ca pot sa ma descurc extrem de bine singura si nu am nevoie de ajutorul nimanui, cu atat mai putin de al unui barbat.

Cumva, de-a lungul timpului, am ajuns sa cred ca feminitatea e o slabiciune, o vulnerabilitate pe care trebuie pe cat posibil sa o ascunzi daca vrei sa te descurci in viata la fel de bine ca un barbat. Si asta de multe ori m-a facut chiar sa intru in competitie cu ei.

Credeam ca doar calitatile asociate cu energia masculina – ambitia, increderea, asertivitatea, forta – merita cultivate, pentru ca ele iti asigura succesul si dezvoltarea.

Cele asociate cu energia feminina – blandetea, iubirea, rabdarea, capacitatea de a primi, conexiunea, empatia, emotiile – nu mi se pareau esentiale, ba chiar mi se pareau inferioare.

Si uite asa am ajuns sa fiu convinsa ca doar renegandu-mi superputerea feminitatii pot sa am succes intr-o lume de barbati.

Si din exterior poate ca asa a parut.

Doar ca in tot acest proces eu am ajuns sa fiu dezechilibrata, stresata si blocata, un barbat in corp de femeie. Am uitat cum sa fiu femeie. Iar asta a creat un dezechilibru in relatiile mele atat cu barbatii, cat si cu femeile.

Pentru ca ceea ce faceam eu era sa ma ascund sub o masca de teama de a nu fi descoperita ca nu sunt destul de puternica si capabila, iar toata aceasta presiune pe care o puneam pe mine pentru a fi independenta,  capabila, determinata, de a nu avea niciodata nevoie de nimic niciodata a dus la o oboseala crunta si la negarea a ceea ce eram.

Dar altfel nu stiam, nu puteam si cred ca nici nu voiam. Eram prea atasata de ceea ce eram, de felul in care ma modelasem si imi era greu sa ii dau drumul pentru ca simteam ca ma pierd.

Ce este energia feminina? 6 moduri de a fi mai feminina

Insa aceasta renegare a unei parti importante din mine ajunsese sa ma sufoce din ce in ce mai mult in fiecare zi.

Era clar ca trebuia sa fac o schimbare, chiar daca ma impotriveam cu toata fiinta mea. Dar viata nu te lasa si daca vede ca nu ai curajul sa iti asumi schimbarile, te pune in situatii care te obliga sa te schimbi spre binele tau.

Asa ca am inceput un proces terapeutic de deconstructie pentru a cauta esenta mea, cine sunt eu cu adevarat, partea reala ascunsa in spatele zidurilor care nu faceau decat sa ma izoleze impreuna cu durerea din mine.

Daca a fost usor? Nici vorba?
Daca a meritat? Fara discutie.

Doar cand am invatat sa-mi accept feminitatea mi-am recapatat echilibrul.

Doar cand am inteles ca exista multa forta in spatele acestei energii am reusit in sfarsit sa ma accept si sa ma iubesc asa cum sunt si astfel sa-mi traiesc viata complet, dupa propriile reguli.

Da, mai am reminiscente a ceea ce am invatat de mica, doar ca acum sunt constienta de ele si stiu ce sa fac atunci cand apar.

Si tu poti relua legatura cu esenta ta feminina, cu vulnerabilitatile tale, poti straluci din nou – in felul tau unic, ca un diamant.

Ca sa reusesti asta, sunt cativa pasi pe care trebuie sa-i faci.

Ce ma face sa ma simt feminina

Examineaza ce inseamna feminitatea pentru tine

Cand iti explorezi subconstientul si examinezi toate mesajele pe care le-ai internalizat inca din copilarie (de la mama, tata, bunici) despre feminitate, vei intelege mai bine ce inseamna energia feminina pentru tine si vei sti la care din aceste valori imprumutate trebuie sa renunti daca vrei sa te simti bine cu tine si sa te accepti in totalitate.

Identifica ce te face sa-ti suprimi feminitatea

Pe masura ce continui sa analizezi in detaliu pattern-urile din copilarie, transmise de membrii familiei tale, vei invepe sa identifici credintele care te fac sa-ti ascunzi latura feminina. Poate nici mama ta nu si-a manifestat feminitatea si ai crezut ca si tu trebuie sa ti-o ascunzi. Poate tatal tau lua in deradere calitatile feminine si pentru a te asigura ca primesti dragostea lui ai considerat ca si tu trebuie sa renunti la ele. E un proces care poate fi dureros, pentru ca pe masura ce sapi mai adanc iti dai seama cat de mult ai pierdut de-a lungul timpului refuzand sa accepti o parte importanta a personalitatii tale.

Fii prezenta cu emotiile tale

Ca sunt dureroase sau nu, e important sa ti le accepti. Trebuie sa stai cu tristetea ta, cu furia ta, cu durerea ta, cu bucuria si iubirea pe care le simti indiferent cat de greu iti este. Nu pune etichete, pentru ca ele nu sunt bune sau rele – toate sunt parte din tine si toate te ajuta sa te intelegi mai bine si sa te accepti. Doar dupa ce iei contactul cu ceea ce esti in interior – cu onestitate si compasiune – vei putea sa-ti reconstruiesti sinele feminin, vei putea sa te vindeci de conditionarile trecutului si sa-ti manifesti in totalitate esenta.

Cultiva compasiunea si deschiderea catre sine si catre ceilalti

Asa vei incepe sa te iubesti si sa-ti accepti partile pe care pana nu demult le respingeai. De exemplu, daca intotdeauna ti-ai respins furia, probabil ca resimti rusine atunci cand apare aceasta emotie, asa ca o suprimi. Poate ai fost invatata ca sa fii femeie inseamna ca trebuie sa fii draguta mereu si sa nu te enervezi niciodata. Daca insa vei alege sa fii prezenta si sa traiesti aceasta emotie pana la capat, fara sa i te opui sau sa o judeci, poti cultiva compasiunea, validand partile din tine care sunt ranite si furioase si ascultandu-ti si respectandu-ti nevoile.

Dandu-ti spatiu sa te exprimi si pur si simplu sa stai cu emotiile tale chiar si doar 5 minute pe zi – poate in cadrul unei meditatii care te ajuta sa faci asta, ajungi sa iti cresti compasiunea fata de tine si sa te accepti exact asa cum esti – vulnerabila, dar sincera, fara masti care nu fac decat sa-ti creasca frustrarea.

Cum am invatat sa-mi accept si sa-mi pretuiesc feminitatea

Ai grija de tine setand limite

E important sa actionezi ascultandu-ti intuitia – doar tu stii ce e cel mai bine pentru tine. De exemplu, in loc sa te “fortezi” sa faci ceva ce nu vrei, fii blanda cu tine si spune Nu, pentru ca de fapt iti spui Da tie – spui Da energiei tale, timpului tau, spatiului tau – si incepi sa fii mai blanda cu corpul si mintea ta pentru ca iti asculti nevoile. La inceput iti va fi greu sa faci asta si probabil ca te vei surprinde judecandu-te pentru ca “nu le faci pe toate”, dar e important sa fii constienta ca aceasta voce interioara nu e a ta, e a parintilor tai sau a societatii. Esti si faci suficient.

Latura ta feminina poate straluci din nou, oricat de adanc ai ascuns-o in tine si ti-ai renegat-o. Caut-o si scoate-o la lumina pentru ca a fi vulnerabila si feminina inseamna a te deschide iubirii, a te arata tuturor exact asa cum esti, a-ti promine ca nu te vei mai abandona sau invalida, oricat de dureros sau infricosator ar fi procesul.

Daca fricile, indoielile si conditionarile trecutului te tin blocata, sper sa-ti amintesti mereu asta: ce te va elibera e sa fii complet prezenta cu emotiile tale, sa le simti si sa stii ca vor trece. E multa libertate in asta. Sa fii feminina, deschisa, libera, atenta la tot ce simti si tot ce esti necesita forta si curaj, dar merita sa lupti pentru feminitatea ta.

Foto: Alex Galmeanu