Cum am invatat sa-mi accept si sa-mi pretuiesc feminitatea

1
De Andreea Raicu
1 oct. 2022

Atunci cand energia ta feminina e blocata, nu te poti bucura de viata si nu obtii acel echilibru care ti-ar aduce linistea.

Prin anii optzeci, cand miscarea feminista a inceput sa prinda forta, se punea mare pret pe egalitatea dintre sexe, doar ca aceasta egalitate a fost interpretata un pic gresit. Tunsorile scurte, masculine, au devenit trendy, umerii supradimensionati ascundeau formele feminine si costumul androgin s-a transformat intr-un soi de stindard pentru drepturile femeilor. Foarte multe femei se chinuiau sa ajunga in pozitii de putere abandonandu-si feminitatea.

Nu spun ca a fost un lucru rau. Generatiile de dinaintea noastra au simtit nevoia unui gest indraznet pentru a putea fi luate in serios de societatea patriarhala, dar problema e ca am inceput sa credem ca pentru a avea succes in profesie, trebuie sa ne conformam unei versiuni a noastre mai masculine. Ceea ce, intr-un fel, inseamna tot sa-ti pierzi puterea ca femeie. E ca si cum ai spun, „Da, femeile si barbatii pot fi egali, dar doar daca femeile se comporta ca barbatii.”

Undeva pe drum am uitat ca egalitatea inseamna ca toti oamenii ar trebui pretuiti la fel, indiferent de sex si indiferent de diferentele dintre ei.

Ca sa intelegi mai bine acest paradox, iti trec mai jos calitatile principal asociate cu energia masculina, dar si pe cele pe care le asociem de regula cu energia feminina.

1. Calitatile energiei masculine

Ambitia, increderea, asertivitatea, forta tind sa fie vazute ca trasaturi masculine ce-ti asigura succesul in cariera. Energia masculina e rationala si solida – barbatii se concentreaza pe scopuri, pe viitor, pe siguranta si protectie; se identifica foarte mult cu telurile lor si productivitatea in indeplinirea misiunilor.

2. Calitatile energiei feminine

Trasaturile cel mai adesea asociate cu feminitatea sunt conexiunea, empatia, grija si emotiile. Femeia e energie pura si pluteste si se schimba precum apa. Ratiunea sa este multifatetata, fiind capabila sa se gandeasca la mai multe lucruri in acelasi timp si sa gaseasca detalii care barbatilor le scapa. Energia feminina te indeamna sa primesti si sa te identifici cu emotiile tale; iubirea si conexiunea fiind lucrurile care te ajuta sa te simti implinita.

Energie blocata

Masculinul adora „sa faca”. Femininul tanjeste doar „sa fie”. Dar uite ceva ce poate nu stiai… noi, oamenii, avem acces la ambele energii – acestea exista in noi intr-o mai mica sau mai mare masura. Avem nevoie de amandoua pentru a fi echilibrati, dar ne nastem cu o energie dominanta. Femeile sunt mai degraba feminine si opusul e valabil in cazul barbatilor.

Doar ca atunci cand te schimbi complet pentru ca esti de parere ca doar asa vei avea succes intr-o lume dominata de barbati, iti pierzi superputerea feminitatii. Uiti cum sa fii femeie. Uiti cum sa te indulcesti cand pleci de la birou. Acest lucru te face sa fii dezechilibrata, stresata si blocata. Devii rigida si iti pierzi ritmul.

In plus, atunci cand tii cu dintii de statutul de Miss Independent Woman, nu faci decat sa te ascunzi sub o masca, lucru care te impiedica sa mai creezi conexiuni autentice – vorbesc din experienta. Asta ca sa nu mai vorbesc de burnout, care te paste atunci cand trebuie sa duci in fiecare zi presiunea de a dovedi ca esti productiva si eficienta si nu gresesti niciodata.

Iata cateva practici care te pot ajuta sa radiezi energie feminina si sa-ti recapeti echilibrul. Le-am testat pe toate de-a lungul timpului si pot sa-ti confirm eficienta lor.

Dansul

Dansul te poate ajuta sa iesi din cap si sa te reconectezi la propriul corp. Cand simt ca pierd contactul cu propria-mi feminitate, imi pun muzica preferata, inchid ochii, respir adanc si… dansez cat de nebunesc si de senzual am chef. Cand ii permit corpului sa se exprime prin intermediul muzicii e ca si cum i-as conferi propriul limbaj, prin care imi spune ce-si doreste.

Frumusetea

Energia feminina tanjeste sa vada frumusete in noi si in jurul nostru. Atunci cand iti decorezi spatiul cu detalii care te fac sa zambesti – fie ca e vorba de un tablou frumos, decoratiuni, materiale matasoare la atingere sau culori care-ti vorbesc si te linistesc – te relaxezi si te simti mai bine cu tine, in pielea ta. Si alegerile vestimentare conteaza in aceasta ecuatie. Poate pentru tine sa fii feminina inseamna sa porti fuste largi cu sandale delicate sau o pereche de pantofi sexy cu toc si pantaloni ce-ti imbratiseaza perfect formele. Sau poate te simti delicios de feminina in cizme si o rochie cu imprimeu floral… sau poate definitia feminitatii se schimba in fiecare zi (hei, e absolut normal si sanatos!). Sa fii feminina nu inseamna neaparat sa porti ruj rosu in fiecare zi, ci orice te face sa te simti sexy si puternica. Tu faci regulile aici.

Zilele libere

O zi fara niciun plan e unul dintre cele mai relaxante lucruri pentru mine, si unul care te reconecteaza cu energia ta feminina. Atunci cand imi dau voie sa traiesc prezentul si sa fac ce simt ca vreau sa fac in acel moment, fara nicio regula si fara sa urmez indicatiile nimanui, starea mea de spirit se imbunatateste considerabil si pot sa vad mai clar de ce am nevoie si ce simt.

Creativitatea

Divinul feminin din noi este asociat cu energia creativa si cu forta vietii. Asa cum adora conectarea la emotii, femininul tanjeste si dupa creativitate. E normal – pana la urma pantecele noastre au fost construite pentru a crea viata. Eu imi antrenez creativitatea prin desen, scris, gatit, gradinarit – depinde de moment si de inspiratie – e un mit ca doar arta „traditionala” e singura forma valida de creativitate.

Senzualitatea

Corpul nostru are multa forta si intelepciune. Ne putem conecta la emotii si la intuitie mai usor decat barbatii, dar trebuie sa avem incredere in corpul nostru si in inima noastra pentru a putea descifra mesajele pe care incearca sa ni le transmita. Un mod prin care poti invata sa-ti asculti corpul este prin intermediul senzualitatii, adica prin utilizarea constienta a simturilor pentru a te bucura de toate placerile vietii. Imi aprind o lumanare parfumata, simt caldura apei pe piele, ma bucur de aroma parfumului preferat, gust o bucata de ciocolata neagra sau ma delectez cu un pahar de vin – toate astea ma fac sa ma simt senzuala si ma conecteaza la propriul corp.

Cand practic regulat aceste activitati de reconectare la feminitate, ma simt mai radioasa, mai plina de viata si atrag mai usor ceea ce-i doresc. Iar atunci cand simt sa me conectez la energia mea masculina, o fac fara sa ma simt golita si incrancenata. Pentru ca e echilibrul e, ca de fiecare data, secretul.

Daca vrei sa afli mai multe despre cum sa-ti deblochezi energia feminina, te invit sa te inscrii in programul meu de 14 zile pentru a fi mai feminina. In el vei afla raspunsuri la intrebari precum:

  • Preconceptii care te impiedica sa te bucuri de cine esti.
  • Un barbat in corp de femeie: Trasaturile definitorii ale unei femei.
  • Independenta gresit inteleasa duce la insingurare.
  • Accepta-ti si iubeste-ti corpul.

Foto: Alex Rosieanu