Ce este energia feminina? 6 moduri de a fi mai feminina

energia feminina
1
De Roxana Dobrita
11 iun. 2022

Majoritatea dintre noi probabil stim ce inseamna sa fii in prezenta unei persoane cu foarte multa energie feminina. Dar ce este, mai exact, aceasta energie si ce inseamna de fapt sa fii feminina?

Iata ce trebuie sa stii despre cum poti fi mai feminina si despre cum te poti reconecta la aceasta energie interioara.

Ce este energia feminina?

Energia feminina se refera la un set specific de trasaturi, considerate a fi opusul celor asociate cu energia masculina. Latura ta masculina se exprima atunci cand muncesti pentru a-ti indeplini un scop, cand faci progrese, cand rezolvi lucruri si avansezi. Latura ta feminina se exprima atunci cand traiesti in prezent, iti imbratisezi energia creativa, dansezi, te joci si iti constientizezi bagajul emotional.

E important de mentionat in acest punct ca aceste trasaturi nu sunt sau nu ar trebui asociate cu sexul unei persoane. E adevarat, setul de trasaturi pe care am ajuns sa le asociem cu feminitatea se trage din asteptarile pe care obisnuiam sa le avem de la comportamentul femeilor de-a lungul istoriei. De asemenea, trasaturile asociate cu masculinitatea sunt trasaturi pe care obisnuiam sa le pretindem de la barbati. Astazi, insa, fiecare om poate avea o combinatie a acestor trasaturi si nu exista unele anume care sa fie inerente unui gen sau asteptate si pretinse de la barbati, respectiv femei.

Acestea fiind spuse, cuvintele “feminin” si “masculin” ne pot ajuta sa descriem doua moduri de a fi diferite, ba chiar opuse.

Ce ma face sa ma simt feminina

Atat energia feminina cat si cea masculina ne sunt necesare pentru a ne simti completi. Sigur, barbatii sunt de regula incurajati sa se identifice mai mult cu energia lor masculina, dar e important pentru ei si sa fie capabili sa-si arate emotiile si sa fie flexibili. (De fapt, acum e mai important ca niciodata sa crestem baieti fara stereotipii de gen). In aceeasi masura, femeile sunt incurajate sa-si favorizeze energia feminina, dar e important pentru ele sa stie si cand sa fie clare si concise, cand sa preia conducerea si cand sa lupte pentru a progresa. Dupa cum am spus si mai sus, e important pentru noi toti sa ne canalizam ambele energii.

De ce, insa, foarte multe femei au pierdut contactul cu energia lor feminina?

In cultura noastra, energia masculina – de vreme ce e despre progres si a merge inainte – tinde sa fie considerata mai “valoroasa” decat energia feminina. Din cauza acestui lucru, adesea ajungem sa ne simtim dezechilibrati, atat individual, cat si cultural. Cand supraevaluam masculinitatea, ne petrecem majoritatea timpului muncind si foarte putin odihnindu-ne, mergand in vacante si conectandu-ne la cei din jur. Supraevaluarea masculinitatii ne face si sa depindem de lucruri – precum telefoane sau laptopuri – si sa ne concentram mai putin pe experiente – precum timpul petrecut in natura sau exprimandu-ne latura creativa.

Atunci cand esti prea masculina si ai pierdut contactul cu propria feminitate, adesea tanjesti dupa lucruri pe care nu ti le poti explica, dar de care simti intuitiv ca ai nevoie. Tanjesti dupa rejuvenare, dupa spontaneitate, dupa resurse emotionale, dupa abilitatea de a-ti asuma riscuri. Practic, tanjesti dupa energia ta feminina!

Cum sa fii mai feminina

Reflecteaza

Multi dintre noi suntem atat de ocupati ca rareori ne dam timp sa ascultam ce se intampla in interiorul nostru. Daca ne concentram mereu doar pe exterior, se produce o schisma in noi. Pierdem contactul cu cine suntem cu adevarat.

Poti schimba cu usurinta asta. Tot ce trebuie sa faci este sa reiei contactul cu tine. Un mod excelent de a face asta este sa mergi la terapie. Cand lucrezi cu un terapeut pentru a-ti explora gandurile si emotiile, practic forezi in interiorul tau si scoti la lumina lucruri de care ai nevoie, dar pe care ti le-ai reprimat.

15 carti despre puterea feminina care sa te inspire sa cuceresti lumea

Iesi in natura

Locurile pot fi caracterizate ca fiind fie masculine, fie feminine, in functie de caracteristicile lor principale. Femininul este energia si forta vietii. Locuri precum padurea, jungla, parcurile si oceanul abunda in energie feminina naturala. Mergi acolo atunci cand te simti dezechilibrata si ai nevoie sa te revitalizezi.

Fii creativa

Femininul este forta creativa. In istorie, feminitatea a fost asociata cu femeile pentru ca acestea pot crea viata. Dar creatia poate lua multe forme: expresie artistica, scris, dans, pictura sau crearea de idei noi. Gandeste-te la ce vrei sa creezi. Orice te duce in aceasta stare creativa e considerat feminin.

Exprima-te emotional

Daca masculinul este definit prin logica, femininul este exprimat prin emotii. Toti avem o latura emotionala, dar multi dintre noi nu am fost invatati sa ne intelegem emotiile. Daca ceea ce simti si modul cum te comporti iti creeaza confuzie, nu te ingrijora; poti invata sa te cunosti si sa te intelegi mai bine. Faci asta ascultand ceea ce simti si lucrand la a-ti imbunatati inteligenta emotionala. Pe masura ce incepi sa intelegi ce inseamna fiecare emotie, automat vei incepe sa te simti mai bine cu tine si mai completa.

Elibereaza-ti sufletul. Practici de reconectare cu energia ta feminina

Valorifica spontaneitatea si jocul

Hai sa fim sinceri: nu puntem pret pe vacanta, conectare, relaxare sau odihna atat de mult cat ar trebui. Muncim prea mult (prea multa energie masculina!), si deci nu traim micile bucurii spontane ale vietii.

Prea multi dintre noi asteptam urmatoarea vacanta ca sa ne simti relaxati. Nu trebuie sa astepti atat de mult! Poti avea mini-vacante in fiecare zi. Prioritizeaza odihna si momentele de relaxare. Citeste carti, asculta muzica, fa yoga si pur si simplu bucura-te de fiecare moment. Cand nu mai esti in priza tot timpul, iti refaci legatura cu propriul sine.

Forteaza-te sa te transformi

Unii dintre noi credem ca energia feminina este despre a fi mai tacuta si mai jucausa, dar nu e adevarat. Energia feminina e curajoasa – e forta transformarii.

Daca viata ta nu decurge cum ti-ai dori, energia ta feminina te impinge de la spate sa faci o schimbare. Chiar daca aceasta transformare te poate speria la inceput, trebuie sa stii ca e necesar. Pana la urma, noi ne schimbam tot timpul. Fara miscarea puternica a energiei feminine, am stagna. Si nimeni nu vrea asta.

E usor sa pierzi legatura cu energia ta feminina, dar, dupa cum ai observat, e o parte importanta din noi si din cine suntem. Daca te simti coplesita, muncita, fragmentata sau extenuata, ai nevoie disperata de energia ta feminina, care te va restaura, te va inspira, iti va da pofta de viata. Implementeaza aceste practici si vei vedea ca viata ta se va schimba.

Foto: Unsplash.com