6 lucruri pe care le-am invatat din cartea “Curajul de a fi vulnerabil”, de Brené Brown

1
De Alice Papuc
19 iun. 2024

“Iata paradoxul: vulnerabilitatea este ultimul lucru pe care vreau sa-l vezi la mine, dar e primu lucru pe care-l caut la tine.”

“Curajul de a fi vulnerabil”, de Brené Brown este o lectura placuta si emotionanta, care ne invita sa ne deschidem inimile si sa ne imbratisam vulnerabilitatea. Prin acceptarea si practicarea acestor lectii, putem transforma modul in care traim si relationam cu ceilalti, devenind mai autentici si mai curajosi. Iata cele mai importante lectii pe care eu le-am extras din aceasta lectura!

curajul-de-a-fi-vulnerabil-brene-brown-carte

38,40 lei, Libris

Vulnerabilitatea este sursa curajului

Brené Brown subliniaza ca vulnerabilitatea nu este o slabiciune, ci o adevarata “masura” a curajului nostru. Dorinta de a ne deschide, a ne arata adevarata fata si a risca sa fim raniti emotional sunt actiuni care necesita un curaj imens. Prin acceptarea vulnerabilitatii, ne permitem sa crestem si sa ne conectam autentic cu cei din jurul nostru.

Rusinea si frica ne impiedica sa fim vulnerabili

Rusinea este definita drept frica de a nu fi suficient de buni si aceasta este o emotie puternica care ne impiedica sa ne deschidem fata de ceilalti. Cartea “Curajul de a fi vulnerabil” ne invata sa identificam momentele in care rusinea ne controleaza actiunile si sa le contracaram prin auto-compasiune si empatie.

5 lucruri care te imbatranesc sufleteste, fara ca tu sa realizezi

Relatiile autentice se bazeaza pe vulnerabilitate

Vulnerabilitatea este esentiala pentru construirea relatiilor autentice si de incredere. Prin impartasirea temerilor, dorintelor si esecurilor noastre, cream legaturi mai profunde si mai autentice cu cei din jur. Este important sa fim deschisi si sinceri in relatiile noastre, chiar si atunci cand este greu.

In continuare, te invit sa faci un exercitiu: gandeste-te la acei oameni pe care ii vezi “perfecti”, la toate fotografiile fericite de pe social media si la momentele pe care pare ca nu poti sa le atingi. Cum te simti in acele momente? Iti doresti sa dezvolti o legura autentica alaturi de o persoana care pare perfecta? Dar cum te simti atunci cand te gandesti la o persoana sincera, care iti povesteste viata ei fara niciun filtru? Alaturi de care persoana crezi ca ai putea relationa mai bine?

Acceptarea imperfectiunii ne elibereaza

Imbratisarea propriei imperfectiuni este un pas esential catre auto-acceptare si iubire de sine. Brown ne incurajeaza sa ne acceptam asa cum suntem, cu toate defectele si imperfectiunile noastre, si sa ne dam voie sa fim vulnerabili. Acest lucru ne ajuta sa ne apropiem de sinele nostru autentic si sa traim o viata mai implinita.

Practicarea recunostintei si a bucuriei

Recunostinta si bucuria sunt instrumente puternice care ne ajuta sa ne deschidem fata de vulnerabilitate. Brown sugereaza sa practicam recunostinta zilnic si sa ne permitem sa experimentam bucuria, chiar si in momentele dificile. Aceasta practica ne ajuta sa ne schimbam perspectiva si sa ne conectam mai profund cu noi insine si cu ceilalti.

Teoria evolutiei sau motivul pentru care esti predispusa sa fii pasare de noapte

Bucuria se afla in momentele cele mai obisnuite ale vietii

In continuare, fii atenta la momentele mici care iti aduc bucurie zilnic. Atunci cand fugi dupa lucruri iesite din comu, risti sa pierzi micile bucurii ale vietii si sa ratezi momente importante, care nu se mai intorc niciodata.

Foto: Freepik.com