Teoria evolutiei sau motivul pentru care esti predispusa sa fii pasare de noapte

1
De Alice Papuc
9 iun. 2024

Daca esti una dintre acele persoane care se simt mai energice si mai productive pe timp de noapte, poate ca ai mostenit aceste caracteristici de la stramosii tai care vegheau in intuneric pentru a asigura siguranta grupului.

Este un fapt binecunoscut ca fiecare persoana are un ritm biologic diferit, dar stiai ca acest lucru poate fi influentat de evolutie? O teorie interesanta sugereaza ca motivul pentru care esti catalogata drept “pasare de noapte” poate fi strans legat de comportamentul stramosilor.

Vigilenta nocturna

In trecut, in vremurile cand oamenii traiau in grupuri mici si comunitati de vanatori, era esential ca cineva sa fie treaz si in stare de alerta pe tot parcursul noptii. Persoana in cauza proteja grupul de posibilele pericole, vigilenta sa nocturna fiind critica pentru supravietuirea grupului. Cei care aveau un ritm circadian datorita caruia puteau sa fie mai activi noaptea aveau un avantaj distinct.

Genetica si mostenirea ritmului circadian

Un studiu publicat in 2016 in jurnalul „Nature Communications” arata ca aceste tendinte pot fi observate chiar si in zilele noastre. Genetica joaca un rol important in determinarea tipului de ritm circadian al unei persoane, ceea ce inseamna ca tendinta de a fi pasare de noapte poate fi mostenita.

Cercetatorii au descoperit ca anumite gene sunt asociate cu preferinta pentru activitatea nocturna. Aceste gene pot fi considerate „relicve” ale trecutului nostru evolutionar. Practic, aceste gene sunt implicate in reglarea melatoninei, un hormon esential pentru controlul ritmului circadian. Studiul a implicat analiza genetica a unui esantion mare de persoane si a demonstrat ca aceasta varianta genetica este strans legata de tendintele comportamentale privind somnul si activitatea.

Impactul stilului de viata modern

Pe langa avantajele evolutionare, stilul de viata modern amplifica aceste tendinte. Lumina artificiala si expunerea constanta la dispozitive electronice pot perturba ciclul natural al somnului, astfel ca cei care sunt pasari de noapte in mod natural au si mai multe dificultati sa adoarma.

Provocarile „pasarilor de noapte”

Desi unele persoane se pot adapta mai usor la un program de zi, altele se confrunta cu provocari majore in incercarea de a functiona eficient in intervalele orare “traditionale”. Aceasta neconcordanta poate duce la probleme de sanatate, inclusiv insomnie, stres si alte afectiuni legate de somn. De asemenea, pot exista si probleme in ceea ce priveste locul de munca sau relationarea cu cei din jur.

“Momentul perfect” chiar exista, potrivit cercetatorilor. Descopera opinia acestora despre cum iti poti gestiona mai bine timpul!

Intelegerea fenomenului

Studiul prezentat are implicatii importante pentru intelegerea modului in care genetica influenteaza comportamentul uman si poate ajuta la dezvoltarea unor strategii personalizate pentru gestionarea problemelor de somn si imbunatatirea sanatatii generale.

De asemenea, aceasta teorie a evolutiei ofera o perspectiva fascinanta asupra motivelor pentru care anumiti oameni sunt predispusi sa fie pasari de noapte.

Foto: depositphotos.com