Se pare ca a fi pasare de noapte te ingrasa. Ce se intampla cand pierzi noptile, conform celui mai recent studiu in domeniu

1
De Cristiana Astefanoaiei
20 dec. 2022

Un nou studiu medical aduce vesti proaste pentru persoanele care sunt mai active noaptea, lucreaza in ture sau pur si simplu nu reusesc sa adoarma decat foarte tarziu.

Esti pasare de noapte? Intotdeauna ai invatat mai bine noaptea, iar acum preferi sa lucrezi dupa asfintit? Ai senzatia ca ai mai multa energie cand e intuneric, linistea nocturna te activeaza si nu poti sa dormi?

Ei bine, noile studii releva ca acesta nu este cel mai sanatos obicei pentru corpul tau. Conform unei noi cercetari publicate in Experimental Physiology, anumite tipare de somn sunt asociate cu un risc mai mare pentru anumite boli. Iata ce au descoperit.

Daca este pasare de noapte, vrei sa citesti asta. Iti poate pune in pericol sanatatea

Cele mai bune solutii pentru un somn odinitor: ce te ajuta sa adormi rapid si profund, potrivit unui somnolog

Pentru a analiza modul in care obiceiurile de somn ale oamenilor le pot influenta sanatatea, cercetatorii au impartit participantii in doua grupuri de „cronotipuri”: cei care se culca devreme si cei care se culca tarziu.

Dupa cum noteaza autorii studiului in cercetarea lor, cronotipul este o clasificare circadiana care identifica preferinta unui individ de a desfasura o activitate sau de a recunoaste vigilenta in diferite perioade ale zilei.

Cercetatorii au analizat aspecte precum masa corporala a participantilor, compozitia corporala, sensibilitatea la insulina si sanatatea metabolica. Participantii au fost, de asemenea, monitorizati timp de o saptamana, pentru a le studia nivelul de activitate pe parcursul zilei. Acestia au avut o dieta controlata pentru a elimina orice influenta alimentara asupra rezultatelor si au fost, de asemenea, studiati in timp ce faceau exercitii fizice si in repaus, pentru a testa nivelurile de fitness si „preferinta pentru combustibil” (adica modul in care corpul lor isi procura energia).

De ce te ingrasa un program de noapte

Pe baza rezultatelor, s-ar parea ca ciclurile de somn si de veghe sunt legate de sanatatea noastra metabolica. Mai exact, pasarile de noapte din acest studiu au avut o capacitate redusa de a utiliza grasimile pentru energie, ceea ce poate duce la acumularea de grasime si, ulterior, la un risc crescut de boli. De asemenea, era mai probabil ca acestia sa fie rezistenti la insulina, rezistenta la insulina fiind strans legata de bolile de inima si de diabetul de tip 2.

Cea mai sanatoasa pozitie de somn – medicii o recomanda in special pentru femei

Rezistenta la insulina este adesea legata si de incapacitatea de a pierde in greutate. Practic, sunt sanse mai mari sa te ingrasi daca programul tau presupune sa pierzi noptile.

Pe de alta parte, s-a constatat ca persoanele matinale foloseau mai multe grasimi pentru energie in timpul exercitiilor fizice si in repaus. Asta in comparatie cu cei mai activi pe timpul noptii. De asemenea, acestea erau de obicei mai active si aveau o conditie fizica mai buna decat pasarile de noapte.

„Diferentele in metabolismul grasimilor intre persoanele matinale si cele care sunt pasari de noapte arata ca ritmul circadian al organismului nostru ar putea afecta modul in care corpul utilizeaza insulina. O capacitate sensibila sau afectata de a raspunde la hormonul insulina are implicatii majore pentru sanatatea noastra”, explica doctorul Steven Malin, autorul principal al studiului.

Evita aceste 10 combinatii de alimente daca vrei sa scapi de balonare si kilograme in plus

Nu sunt cele mai bune vesti pentru tine, daca esti pasare de noapte. Insa, daca nu poti sa reglezi ritmul de somn din varii motive, exista si o parte buna! Daca adopti obiceiuri de somn sanatoase in general cu ajutorul unei ore de trezire si de somn consistente, o rutina zilnica care sa includa alimentatie optima si sport, precum si un somn odihnitor, indiferent de intervalul ales, poti combate efectele negative ale activitatii tale nocturne.

Foto: Freepik.com