“Momentul perfect” chiar exista, potrivit cercetatorilor. Descopera opinia acestora despre cum iti poti gestiona mai bine timpul!

1
De Alice Papuc
25 sept. 2023

Ti s-a intamplat vreodata sa simti ca nu poti face un anumit lucru intr-un moment? Simti ca astepti mereu “momentul perfect”? Iata ce spun cercetatorii despre acest lucru!

Tocmai am terminat de citit cartea “Cand. Secretele stiintifice ale momentului perfect”, de Daniel Pink, si am extras cateva lectii importante din aceasta lectura. Aparent, momentul perfect nu este doar un mit. Asa ca data viitoare cand cineva te acuza ca incerci doar sa te scuzi sau sa fugi de o responsabilitate, te poti raporta mult mai bine la tine si la nevoile tale.

momentul-perfect-daniel-pink

Cand. Secretele stiintifice ale momentului perfect, Libris, 49 lei

Sa incepem cu un scurt exercitiu

Primul pas este sa te gandesti la ora la care te culci, respectiv la ora la care tinzi sa te trezesti. Bineinteles, pot exista si exceptii in anumite momente, precum weekend-urile sau concediile, insa gandeste-te cum procedezi in general. Urmatorul pas este sa gasesti ora de mijloc a acestui interval.

Presiunea financiara in relatiile de prietenie. Situatia materiala te poate face sa ramai fara prieteni?

Ce spune aceasta ora despre tine

Ora de mijloc iti indica anumite lucruri importante. Mai exact, poti invata ce fel de pasare esti si cum functionezi cel mai bine. Acestea fiind spuse, avem:

Daca ora ta de mijloc se afla in intervalul 00-03, esti lark (ciocarlie)

Daca ora ta de mijloc se situeaza undeva in intervalul 06-10, atunci esti night owl (bufnita de noapte)

In final, daca ora ta de mijloc este cuprinsa intre 03 si 06, atunci esti third bird (categoria de mijloc)

In continuare, fiecare categorie are anumite particularitati pe care este important sa le cunosti.

Cum functionezi daca esti in categoria “ciocarlie”

Aproximativ 14% din populatie se situeaza in aceasta categorie. In general, esti o persoana foarte productiva dimineata si in prima parte a zilei. Acestea sunt momentele cand poti cu adevarat sa te concentrezi si sa performezi la capacitate maxima.

Dupa pranz, nivelul tau de productivitate scade considerabil. Acestea fiind spuse, este recomandat sa te ocupi de responsabilitati mai usoare, cum ar fi task-urile administrative, activitati creative sau, daca programul iti permite, include in acest interval activitati relaxante, poate chiar un power nap.

Seara este bine sa nu iei decizii marete si sa nu rezolvi sarcini importante. Pur si simplu, acesta nu este intervalul in care tu oferi randament. Rezerva-ti aceste momente pentru liniste, pentru timp petrecut tu cu tine sau in compania celor dragi.

Cum functionezi daca esti “bufnita de noapte”

20% din populatie se regaseste in aceasta categorie. Esti o persoana foarte productiva dupa-amiaza si seara. Acelea sunt momentele in care performezi la capacitate maxima si dai cel mai bun randament. Poti rezolva multiple sarcini si iti duci la bun sfarsit responsabilitatile asumate.

In prima parte a zilei, randamentul tau este unul scazut. Dimineata este un fel de univers paralel in care tu nu poti functiona. Poti sa te folosesti de acest timp pentru activitati usoare, de relaxare sau chiar creative. Astfel, iti recapeti fortele pentru seara.

Cum functionezi daca esti in categoria de mijloc

Cu un procent de 66%, majoritatea populatiei se regaseste in aceasta categorie. Daca si tu esti in aceasta categorie, esti o persoana foarte productiva in prima parte a zilei (dar nu chiar in primele ore ale zilei), pana spre dupa-amiaza.

In ceea ce priveste seara, este bine sa iti pastrezi acest interval pentru un moment de ragaz, recreere sau ca sa rezolvi alte treburi usoare.

“Revolutia glucozei”: 8 lectii importante despre nutritie pe care le-am invatat din aceasta carte

Cum te pot ajuta concret aceste lucruri?

Aceste cunostinte te ajuta sa te intelegi mai bine pe tine, dar si pe cei din jurul tau. Pur si simplu, o persoana care se regaseste in categoria ciocarlie nu va fi niciodata productiva seara, asa cum este o bufnita de noapte. Bineinteles, reciproca este valabila.

In acest mod, iti poti sincroniza mai bine ceasul interior cu nevoile tale de zi cu zi. Actioneaza atunci cand este „momentul perfect” pentru tine. Relaxeaza-te atunci cand nu ai randament. Cunoasterea de sine este cea mai importanta arma a ta. Intelege-te pe tine, fii blanda cu tine si permite-ti anumite lucruri, exact asa cum ai proceda cu cineva drag tie.

Foto: Freepik.com