De ce oamenii ii judeca pe cei din jur?

de ce oamenii critica
1
De Roxana Harcovei
21 sept. 2018

Cred ca ne intrebam cu totii de ce ne judeca cei din jur, de ce ii judecam noi pe ei si de unde izvoraste acest obicei. Daca oamenii care critica si-ar da seama de ceea ce se intampla in interiorul lor, ar intelege ca cei pe care ii critica au caracteristici similare cu ei insisi, defecte pe care nu si le accepta.

De obicei ii critici pe cei din exterior pentru ca tu insuti te critici foarte mult in interior. Criticam pentru ca ne dorim o schimbare, ne dorim ca cei din jur sa fie altfel. Insa este foarte important sa intelegem ca noi nu avem puterea de a-i schimba pe cei din jurul nostru. Este alegerea fiecaruia daca vrea sau nu sa o faca. Criticandu-i nu vom aduce o schimbare, ci ne vom cobori la acelasi nivel cu ei. Stagnand reciproc.

’’Fii tu schimbarea pe care vrei sa o vezi in lume.’’ – Mahatma Gandhi

Ma intreb oare cu ce ne ajuta critica? Hmm, cu nimic… Din contra este plina de dezavantaje si le voi enumera mai jos.

Pierzi din timpul tau pretios

Te opresti din a face lucruri productive, stagnezi si pur si simplu lasi timpul sa treaca in defavoarea ta. In loc sa-ti folosesti timpul pentru a fi mai bun si pentru a ajunge acolo unde iti doresti, te preocupi de aratatul cu degetul la insuficientele celorlalti.

’’Cu fiecare minut pe care il folosim pentru lucruri inteligente ramane mai putin timp pentru cele mediocre.’’ – Oana Pellea

Iti limitezi puterea gandirii inteligente

Oamenii limitati si frustrati critica. Sunt atat de coplesiti de frustrarile lor incat uita sa gandeasca. Cand spun asta ma refer la a analiza inainte de a permite criticilor sa le invadeze creierul. Inainte sa judecam pe cineva, trebuie sa intelegem niste lucruri definitorii. Oamenii nu sunt perfecti, vin din familii diferite, poate nu au avut cel mai prielnic context unei dezvoltari pe masura, au momente dificile si uneori nu au puterea de a actiona exact asa cum isi doresc, dar asta nu inseamna ca trebuie sa fie mereu criticati.

Unii dintre ei au convingeri gresite, formate din copilarie, care nu le apartin, ci pur si simplu cred in ele pentru ca asa au fost invatati. Poate isi dau seama ca nu sunt corecte si lucreaza la ele, dar nimeni si nimic nu se schimba peste noapte. Inainte sa judeci, gandeste-te la aceste aspecte si vei vedea ca nu vei mai simti nevoia sa o faci. Empatizeaza cu cei din jurul tau si incearca sa intelegi ca toti, dar absolut toti avem si calitati, dar si defecte.

’’Sa gandesti este dificil. De aceea majoritatea oamenilor judeca.’’ – Carl Gustav Jung

Renunti la stapanirea de sine

O persoana care judeca in primul rand nu are stapanire de sine, nu stie sa-si controleze emotiile si gandurile, ba mai mult, nu stie sa actioneze conform situatiei si contextului in care se afla. Stiu ca nu este usor sa te controlezi intotdeauna, suntem oameni si e normal, insa macar putem incerca.

’’Numai pe gandurile noastre suntem pe deplin stapani.’’– Rene Descartes

Te tragi in jos pe tine insuti

Cand sapi groapa altuia, cazi tu in ea. Cand judeci pe cineva, atragi acelasi lucru spre tine, inevitabil. Creierul tau va fi setat sa judece continuu, pe cei din jur si chiar si pe tine insuti. Ceea ce faci acum defineste ceea ce vei fi in viitor si ce vei simti sau experimenta.

Nu accepti diversitatea

Criticam tot ceea ce este diferit si nou pentru noi si devenim fixisti. Criticam datorita sistemului de valori diferit. Insa trebuie sa intelegem ca noi, ca fiinte umane, suntem diferiti. Noi credem, spunem si facem lucrurile exact asa cum ni se pare noua mai bine si mai potrivit. Si nu exista doar o varianta de raspuns corecta, pot fi mai multe, in diferite moduri sau contexte.

Critica reprezinta semnul unei suferinte

Cel care critica crede ca este superior altora si ca detine controlul, insa se foloseste de critica pentru a-si alimenta narcisismul ranit. Critica se caracterizeaza prin nemultumire, neincredere in sine si nefericire. Aceste lucruri se nasc din sentimentul de inferioritate.

Fiecare dintre noi a criticat pe cineva la un moment dat, asta este natura umana, insa trebuie sa invatam sa o controlam si sa fim noi stapani peste ea, nu ea peste noi. Critica nu este benefica nici pentru mine si nici pentru tine, ne tragem reciproc in jos.
Vestea buna este ca oricand putem face o schimbare. Putem aduce sugestii constructive celor din jur fara sa-i criticam.

Foto: Shutterstock.com