Cum scapi de frica de a fi parasita

frica de a fi parasita
1
De Ioana Constantin
25 apr. 2019

Multe dintre noi ne confruntam cu frica abandonului. Ne temem ca vom fi respinse de prieteni, colegi, angajatori sau de intreaga societate. Acest sentiment se intensifica in momentul in care intram intr-o relatie de cuplu, unde sentimentele sunt si mai profunde.

Nu este un secret faptul ca toate avem perioade in care resimtim panica de a fi parasite, abandonate sau excluse. Cele mai multe ne luptam cu sentimentul ca nu sutem iubite sau acceptate asa cum suntem. O voce interioara ne spune: „Te va parasi” sau „Probabil ca te inseala”. Pentru momentele in care avem aceste ganduri si ne simtim nesigure, este util sa stim ce metode sa folosim pentru a ne linisti.

Identifica sursa starilor de anxietate

Cu cat poti identifica ce anume din trecutul sau copilaria ta a determinat o anumita stare, cu atat poti sa elimini acele experiente din prezent. Da, este nevoie de curaj sa vezi ce te-a ranit si de ce ai senzatia ca vei fi abandonata, dar odata ce reusesti, te vei simti eliberata. In plus, vei privi altfel relatiile viitoare si atitudinea ta va fi mai degajata.  

Povestea unui sfarsit: Ce as fi vrut sa aud de la cei care m-au abandonat fara explicatii

Autocompasiunea, cheia evolutiei emotionale

O tactica pe care o poti adopta este autocompasiunea. Cercetatoarea Kristin Neff a publicat studii prin care a aratat beneficiile autocompasiunii. Imbunatatirea atitudinii fata de tine este temelia stimei de sine. Autocomapsiunea presupune sa te evaluezi corect si sa nu pui multa presiune pe tine. Relaxeaza gandurile si vei vedea schimbari in bine. 

Iata si 3 sfaturi utile pe care le poti aplica incepand de azi:

Fii buna cu tine insati

Ai grija de tine ca de un nou-nascut si inceteaza cu atitudinea foarte critica. Acest lucru pare simplu in teorie, dar este dificil de pus in practica. Cu cat vei avea o abordare mai binevoitoare cu tine, cu atat vei deveni mai puternica in fata unor situatii dificile. Incearca sa fii cea mai buna prietena a ta, mai ales daca te simti ranita sau abandonata de altii. Esti aliatul tau cel mai bun, nu te sabota!

Schimbarile care pot insemna ca partenerul se pregateste sa puna punct relatiei voastre

Aplica principii de mindfulness (constientizarea momentului prezent)

Atentia la ceea faci chiar acum este esentiala, pentru ca te ajuta sa nu supraanalizezi trecutul sau viitorul si sa iti faci rau. Cand simti frica de abandon, ai tendinta sa incarci situatia cu multe ganduri si sentimente negative, accentuand temerea. Accepta gandurile negre, dar nu le lasa sa te acapareze. Poti sa ai o atitudine mai blanda fata de tine si sa lasi starile negative sa treaca precum niste nori pe cer. Nu pluti cu ei, doar priveste-i.

Accepta oamenii cu care interactionezi

Cu cat accepti ca toti suntem fiinte vii si ne chinuim sa trecem niste obstacole, cu atat poti sa cultivi mai mult autocompasiunea. Daca ne-am aminti mereu ca nu suntem singuri si ca fiecare dintre noi este valoros, vocile din mintea noastra ar disparea. Toti trebuie sa ne vrem, in primul rand, propriul bine, iar apoi sa incercam, pe cat posibil, sa nu ii ranim pe ceilalti. Unele nepotriviri sunt inevitabile, dar greselile asumate ne fac mai puternici.  

Foto: Shutterstock.com