Ce inseamna cand primesti un rezultat „anormal” al testului Papanicolau?

1
De Teodora Tirca
5 ian. 2022

Examenul citologic cervico-vaginal (Papanicolau) se recomanda anual pentru femeile active sexual si este esential in detectarea infectiei cu HPV, care poate duce la cancer de col uterin.

Milioane de femei din toata lumea primesc anual un rezultat al acestui test care semnaleaza „celule anormale”. Ce inseamna asta? E cazul sa te ingrijorezi?

In primul rand, trebuie sa vorbim mai mult despre importanta acestui test anual. Studiile arata ca doar o treime dintre femei se prezinta pentru testarea Papanicolau, in timp ce multe dintre ele nu mai revin la cabinet dupa ce au primit un rezultat anormal. Iar in timpul pandemiei, numarul femeilor care merg la medicul ginecolog pentru analizele esentiale a scazut drastic. Acestea sunt, insa, teste care iti pot salva viata. Infectia cu HPV este foarte comuna, iar lasata netratata poate duce la infertilitate si in unele cazuri la cancer de col uterin.

Descoperite la timp, majoritatea afectiunilor ginecologice se vindeca prin tratament.

Nu te lasa descurajata de un rezultat „anormal” al testului Papanicolau. Nu toate celulele anormale necesita tratament sau duc la cancer.

Scopul-cheie al unui screening cervical este de a identifica daca celulele din colul uterin prezinta semne de anormalitate, precum si daca esti pozitiva la testarea pentru virusul papiloma uman (HPV).

„HPV este un virus care infecteaza majoritatea femeilor si barbatilor activi sexual la un moment dat in viata lor”, spune pentru GLAMOUR dr. Sarah Welsh, ginecolog si co-fondatorul brandului de wellness sexual si intim Hanx. „Iar unii oameni se pot infecta in mod repetat.”

Este perfect posibil (si probabil) sa te infectezi cu HPV si sa nu dezvoltati niciodata cancer de col uterin, dar aproape toate cazurile de cancer de col uterin sunt legate de HPV. Asa ca este intotdeauna cel mai bine sa stii din timp – iar modalitatea cea mai sigura este sa-ti faci testul Papanicolau.

3 mituri despre metabolism care te impiedica sa slabesti – si cum il poti accelera cu adevarat

Care sunt toate rezultatele posibile ale unui screening cervical?

Potrivit medicului ginecolog, exista patru rezultate potentiale ale testului de frotiu – celulele anormale fiind doar unul dintre ele.

Fara HPV

„Acesta este un rezultat „normal” si pur si simplu ti se va cere sa te prezinti anul viitor la un nou test.”

HPV este prezent, dar nu exista celule anormale

„In acest scenariu, ti se va oferi un alt test de screening cervical mai devreme decat intervalul obisnuit, pentru a te asigura ca ai eliminat infectia cu HPV”, spune medicul. „In majoritatea cazurilor, urmatorul test nu va mai arata HPV.”

HPV si celule anormale

„Daca ai HPV si celule anormale, vei fi indrumata pentru o procedura numita colposcopie. Aceasta analizeaza colul uterin mai detaliat pentru a afla mai multe despre modificarile celulare”, spune ea. „Ne va permite sa stim daca ai nevoie de tratament suplimentar pentru a elimina celulele anormale.”

Un rezultat neclar

„Asta inseamna ca laboratorul nu a putut obtine un rezultat din proba. Nu este nimic care sa te ingrijoreze, dar e important sa repeti testul cervical pentru a obtine un rezultat precis.”

4 greseli de nutritie care afecteaza sistemul digestiv. Cum sa le eviti, potrivit expertilor

Ce inseamna cu adevarat un rezultat anormal al testului Papanicolau?

„Celulele anormale inseamna ca ai modificari in celulele care acopera colul uterin. Aceste schimbari nu sunt cancer si probabil vor reveni la normal de la sine”, spune dr. Walsh. „Cu toate acestea, in unele cazuri, daca nu sunt tratate, aceste modificari se pot transforma in cancer in viitor.”

„Daca se constata ca tulpina HPV cu care esti infectata are un grad ridicat de a cauza cancer, medicul iti va face mai multe teste. Este important, totusi, sa ne amintim ca HPV este foarte comun si ca majoritatea femeilor care au virusul nu dezvolta cancer de col”, precizeaza medicul.

In cazul in care medicul tau decide ca celulele anormale trebuie indepartate, va face acest lucru printr-o procedura simpla care indeparteaza tesutul afectat si necesita doar anestezie locala.

Foto: depositphotos.com