4 greseli de nutritie care afecteaza sistemul digestiv. Cum sa le eviti, potrivit expertilor

1
De Maria Constantin
31 dec. 2021

Specialistii au un principiu: daca ai grija de sanatatea intestinala, ai grija de sanatatea intregului organism.

Mare parte a sistemului imunitar depinde de sanatatea tractului intestinal. De cele mai multe ori, ne bazam pe o dieta variata sau pe suplimentele probiotice pentru a ne mentine microbiomul intr-o stare buna. Nu-i rau, dar sunt cateva greseli care ne anuleaza de multe ori eforturile facute, asa ca un mod simplu de a imbunatati sanatatea intestinului este sa le eliminam.

Specialistii consultati de Mind Body Green trec in revista patru pasi falsi pe care trebuie sa-i evitam.

1. Eliminarea tuturor alimentelor care provoaca disconfort digestiv

Gastroenterologul Will Bulsiewicz atrage atentia ca tendinta de a elimina orice aliment care provoaca disconfort gastrointestinal poate fi o masura contraproductiva pe termen lung – asta daca disconfortul nu se datoreaza unei probleme medicale, caz in care trebuie urmat sfatul medicului.

Motivul este ca eliminand anumite alimente (cele vegetale sau cele care contin gluten, de pilda), eliminam si beneficiile lor (fibrele, de exemplu).

2. Crezi ca produsele fermentate sunt singurele alimente care sustin sanatatea tractului intestinal

Gastroenterologul Marvin Singh promoveaza legumele in sustinerea sanatatii microbiomului. El spune ca acestea ajuta digestia si chiar previn balonarea, pe langa faptul ca furnizeaza organismului fibre prebiotice care hranesc bacteriile bune din intestin. Preferatele lui sunt rucola, bogata in calciu, potasiu, acid folic, vitamina C, vitamina K si vitamina A – nu-i deloc rau pentru un singur ingredient al unei mese!

3. Alegi un probiotic nepotrivit

Cu atatea oferte disponibile pe piata, poate fi greu sa gasesti cea mai potrivita optiune. Medicul Robert Rountree recomanda sa alegem un probiotic cu tulpini selectate, fiecare dintre ele indeplinind o functie diferita in tractul intestinal.

Bautura cu efect antiinflamator, pe care un gastroenterolog o consuma zilnic

Vorbeste cu medicul tau pentru a gasi un probiotic ce lucreaza pe mai multe fronturi: previne balonarea, ajuta digestia si contribuie la mentinerea unei greutati sanatoase.

4. Mananci cand esti stresata

Starea emotionala pe care o avem in timp ce mancam poate influenta felul in care digeram alimentele.

Doctorul neurolog Serena Goldstein spune ca stresul ne poate afecta digestia, intrucat circulatia sanguina si energia sunt concentrate pe unele functii urgente ale organismului. Acest lucru poate face ca mancarea sa stea mai mult timp in intestine.

Desigur, cu ritmul trepidant al vietii moderne nu putem fi mereu linistiti cand mancam, insa trebuie sa cautam sa fim cat mai senini posibil cand ne asezam la masa.

Foto: depositphotos.com