Dovada ca esti ceea ce mananci: Cum iti influenteaza bacteriile personalitatea

1
De Maria Constantin
16 feb. 2020

Flora intestinala poate influenta orice aspect al organismului tau, de la greutate pana la starea de spirit. Un studiu recent dezvaluie legatura stransa dintre bacterii si personalitate.

Alegerea alimentelor si a probioticelor potrivite este cel mai bun mod de a-ti proteja intestinele si stomacul. Un studiu recent, publicat in jurnalul stiintific Human Microbiome, arata ca pot exista si factori fiziologici care influenteaza diversitatea bacteriilor.

Dupa ce a analizat legatura dintre microbiomul intestinal si creier, cercetatoarea Katerina Johnson, de la departamentul de psihologie experimentala din cadrul Universitatii Oxford, a descoperit ca personalitatea fiecaruia dintre noi poate fi afectata de sanatatea florei intestinale.

„A existat un interes crescand privind cercetarea legaturii dintre microbiomul intestinal, creier si comportament”, a declarat Johnson intr-un comunicat. Cele mai multe studii de pana acum au fost realizate, insa, pe animale, iar cele cu subiecti umani s-au concentrat pe influenta florei intestinale asupra unor tulburari neuropsihiatrice, precum convulsiile, ADHD, depresia si altele.

„In schimb, obiectivul mea a fost sa analizez populatia generala pentru a vedea cum variatia tipurilor de bacterii care traiesc in intestine pot fi puse in legatura cu personalitatea”, a explicat autoarea studiului.

Mai multe bacterii diferite, sanatate mai buna

Un grup de 655 de adulti au oferit esantioane pentru evaluarea sanatatii florei lor intestinale si au completat chestionarele cu intrebari despre viata lor sociala, relateaza Mind Body Green.

Rezultatele au indicat ca persoanele cu o retea sociala larga si cu personalitate expansiva aveau mai multe sanse sa detina o flora microbiana mai diversificata. Diversitatea in flora intestinala este semnul unui microbiom sanatos si al unei sanatati bune.

In schimb, subiectii cu un nivel ridicat de stres si cu anxietate tind sa aiba o diversitate redusa a florei bacteriene.

5 suplimente alimentare care te scapa de balonare si sprijina digestia

„Viata noastra moderna ofera o furtuna perfecta pentru destabilizarea intestinului. Ducem niste vieti stresante cu putine interactiuni sociale si mai putin timp petrecut in natura. Toti acesti factori pot influenta microbiomul intestinal si ne pot afecta comportamentul si starea de sanatate psihologica in moduri deocamdata necunoscute”, a declarat Johnson.

E o veste proasta pentru introvertiti?

Nu neaparat, scrie publicatia citata. Desi persoanele introvertite isi petrec timpul singure pentru a se relaxa, asta nu inseamna ca evita interactiunile sociale cu orice pret.

Studiul a descoperit si alte moduri prin care flora intestinala poate fi diversificata fara a necesita mai multa socializare. De exemplu, daca nu esti genul de persoana care graviteaza in grupurile mari, poti sa optezi pentru calatoriile pe cont propriu, in special in strainatate.

Potrivit studiului, mai multe aventuri culinare tind sa creeze o comunitate microbiana intestinala mai diversa. Iar asta pentru ca in strainatate descoperi produse si preparate diferite care imbogatesc flora intestinala cu noi bacterii.

Foto: Getty Images.