5 suplimente alimentare care te scapa de balonare si sprijina digestia

1
De Teodora Tirca
9 ian. 2020

Cu totii ne-am dat peste cap digestia in vacanta de iarna, mancand mai mult decat de obicei si combinand alimente nepotrivite. Sistemul nostru digestiv are nevoie de ajutor.

Suferi de crampe, gaze, senzatie de balonare si chiar arsuri, cu toate ca ti-ai reluat programul obisnuit si ai inceput sa mananci mai putine grasimi si prajeli? Probabil ca sistemul tau digestiv e blocat din cauza exceselor de sarbatori si are nevoie de mai mult timp pentru a se recupera.

Incearca sa te bazezi pe o dieta simpla, care include alimente putine, insa nutritive. Evita combinatiile greu de digerat, precum paine si branza, oua si carne, oua si branza etc. Redu consumul de carne si bazeaza-te mai mult pe peste si salate, evitand ceapa, deoarece poate cauza arsuri.

3 suplimente nutritive pe care orice femeie ar trebui sa se bazeze

Pe langa aceste masuri de precautie, ia in considerare cateva suplimente nutritive care reduc gazele si balonarea si te ajuta sa digeri mancarea mai usor:

1. Probioticele

Sunt printre cele mai bune suplimente pentru digestie. Sanatatea noastra digestiva depinde de microbiomul intestinal. Bacteriile bune ajuta la descompunerea anumitor carbohidrati precum amidonul si fibrele, pe care nu le putem digera pe cont propriu. Prin intermediul acestui proces de fermentatie, acestea produc acizi grasi cu lant scurt, care amelioreaza problemele digestive.

Insa un alt produs secundar al procesului de fermentatie il reprezinta gazele. In cantitate moderata sunt OK, insa atunci cand cantitatea de gaze depaseste cantitatea de bacterii bune, sistemul digestiv are de suferit, iar tu te confrunti cu balonare si crampe. Aici intern probioticele. Ele contin un numar mare de bacterii bune care contracareaza gazele din intestin.

2. Enzime digestive

Atunci cand mananci, pancreasul tau elibereaza proteine specializate numite enzime digestive, care ajuta la descompunerea macronutrientilor din alimente. Exista trei categorii majore de enzime digestive: amilazele (care ajuta la digerarea carbohidratilor), proteazele (care ajuta la digerarea proteinelor) si lipazele (care ajuta la digerarea grasimilor).

Daca pancreasul tau nu produce suficiente enzime digestive, ceea ce li se intampla mai ales oamenilor care au o boala autoimuna, atunci mancarea se digera doar partial. Asa apare disconfortul abdominal: gaze, balonare, crampe.

4 ceaiuri care te scapa de balonare in mai putin de o ora

Studiile arata ca suplimentele cu enzime digestive sunt foarte eficiente mai ales in cazul celor care sufera de intoleranta la lactoza sau insuficienta pancreatica exocrina. Gaseste unele care ti se potrivesc si ia-le inainte de masa. Atentie: daca iei prea multe, poti suferi de diaree si greata, asa ca incepe cu o capsula pe zi.

3. L-glutamina

Glutamina este cel mai abundent aminoacid din corpul uman. Desi este folosit in toate procesele din corpul tau, 30% se gaseste in stomac. Unul dintre cele mai importante roluri ale sale este sa mentina integritatea intestinului subtire, astfel incat particulele mari de mancare nedigerata sa nu treaca din intestinul subtire in sange. Atunci cand acest lucru se intampla, sanatatea intregului organism este compromisa, iar tu experimentezi diaree severa, constipatie, gaze, balonare, dureri de cap, pierderea memoriei, oboseala etc.

Pentru ca organismul poate experimenta pierderi de glutamina, este bine sa suplimentezi. Suplimentul pe care corpul nostru il poate folosi se numeste L-glutamina, si in general ai nevoie de 1000-3000 de miligrame pe zi.

4. Radacina de ghimbir

Ghimbirul este cel mai versatil supliment alimentar pentru digestie, ajutand la orice afectiune legata de acest subiect, de la indigestie, la crampe, greata si balonare. Pentru ca are peste 400 de componente, e greu de spus ce anume il face atat de benefic pentru problemele digestive, insa ne bucuram ca exista. E cunoscut si pentru scaderea inflamatiei din corp, punerea in miscare a sangelui si energizarea intregului organism.

Apa infuzata cu radacina de ghimbir iti va fi cel mai bun prieten in aceasta perioada. Daca nu-ti place gustul, adauga acest ingredient in smoothie-uri.

Tort cu pere, ghimbir si alune de padure

5. Vitamina D

Cine ar fi crezut ca deficitul de vitamina D poate crea si probleme digestive? Acest micronutrient sprijina sistemul digestiv mai ales daca suferi de probleme inflamatorii ca Boala Crohn si colita ulceroasa. Majoritatea femeilor caucaziene sufera de deficit de vitamina D, atat de importanta nu doar pentru o digestie buna, ci si pentru buna functionare a sistemului imunitar. Fa-ti analizele si daca suferi de deficit, cere-i medicului o reteta pentru suplimente cu vitamina D.

Foto: Getty Images.