Tort cu pere, ghimbir si alune de padure

Roxana Dobrita1
De Roxana Dobrita
7 nov. 2019

Mi-am dat seama ca oricat de mult mi-ar placea retele complicate de torturi, uneori retetele simple sunt cele pe care le prefer: cele cu un singur blat, poate invelite in glazura, cele pe care le poti face intr-o dimineata lenesa de sambata sau cand ai prieteni in vizita.

Acesta este unul din acele torturi si chiar daca e simplu si usor de pregatit, arata incredibil de bine si gustul e absolut divin: intens caramelizat si condimentat, zemos si cu o textura delicioasa de alune. In plus, bucatile maricele de para ii dau o inaltime satisfacatoare.

Nu e un tort foarte dulce, dar glazura din crema de branza si sirop de artar echilibreaza gustul. Ca o nota, e important sa folosesti zahar brun – e un ingredient crucial pentru interiorul caramelizat al tortului.

Cel mai simplu tort cu ciocolata si zmeura

Ingrediente pentru tort cu pere, ghimbir si alune de padure:

Pentru tort:

-150g de alune de padure

-80g faina integrala

-160g faina normala

-1 1/2 lingurita de praf de copt

-1/2 lingurita sare

-1 lingurita scortisoara

-1 1/2 lingurita ghimbir macinat

-1/2 lingurita cardamom macinat

-1/8 lingurita cuisoare macinate (optional)

-180g zahar brun

-100g zahar farin

-250ml ulei de masline

-3 oua la temperatura camerei

-2 linguri de ghimbir proaspat dat pe razatoarea mica

-3 pere coapte, curatate de coaja si taiate in bucati

Pentru glazura:

-250g crema de branza la temperatura camerei

-65g unt nesarat la temperatura camerei

-50g zahar farin

-1-2 linguri de sirop de artar

-un praf de sare

Tortul favorit al lui Elvis Presley – un adevarat deliciu!

Mod de preparare:

Pentru tort

Unge tava de copt si preincalzeste cuptorul la 170 de grade. Coace alunele de padure in cuptor pentru 5-10 minute, pana ce se auresc si pielea se crapa. Lasa-le sa se raceasca un pic, apoi decojeste-le si trece-le prin blender (e ok daca iti raman cateva bucati un pic mai mari).

Combina alunele rase cu cele doua tipuri de faina, condimentele, praful de copt si sarea. Intr-un bol separat, amesteca zaharul brun, zaharul farin si uleiul de masline. Adauga ouale – unul cate unul – pana obtii un amestec omogen. Adauga ghimbirul proaspat si continua sa amesteci. Adauga ingredientele uscate si amesteca incet, apoi bucatile de pere.

Toarna aluatul in tava si da la cuptor pentru 50 de minute sau pana ce scobitoare iese curata. Lasa tortul sa se raceasca complet.

Pentru glazura

Mixeaza crema de branza cu untul pana ce obtii un amestec fin si cremos. Adauga zaharul, siropul de artar si sarea. Gusta si mai adauga sirop de artar si sare daca e nevoie.

Intinde glazura pe tort si decoreaza dupa cum iti place: cu un pic de sos de caramel sarat, cu alune de padure coapte si zdorbite si cu pere deshidratate.

Foto: Instagram – @claudiabrick