Cel mai simplu tort cu ciocolata si zmeura

Ioana Marosan1
De Ioana Marosan
2 iun. 2019

Daca esti innebunita dupa ciocolata, iar prajiturile cu ciocolata sunt desertul suprem pentru tine, atunci trebuie sa incerci cel mai simplu tort cu ciocolata si zmeura.

O prajitura decadenta cu ciocolata, gem de zmeura si o glazura simpla de ciocolata amaruie, care vor face din acest desert cu adevarat cea mai buna si mai simpla prajitura cu ciocolata.

Reteta vegana: Gogosi pline cu ciocolata

Ingrediente pentru cel mai simplu tort cu ciocolata si zmeura:

-150 gr faina alba;

-200 gr zahar;

-75 gr pudra de cacao, cernuta ca sa nu aiba cocoloase;

-1 lingurita de praf de copt;

-1 lingurita de bicarbonat de sodiu;

-1/2 lingurita de sare;

-110 gr de unt nesarat, topit si racit;

-2 oua, batute usor;

-240 ml de ness, la temperatura camerei;

-240 ml de lapte batut sau iaurt;

-1 lingurita de extract de vanilie;

-160 gr de gem de zmeura (fara seminte).

Smoothie cu ciocolata, alune si pudra de maca

Pentru glazura:

-130 gr de chipsuri de ciocolata semi-dulce sau ciocolata semi-dulce, tocata grosier;

-180 ml smantana, la temperatura camerei;

-1 lingura de sirop de artar;

-zmeura proaspata si fulgi de ciocolata (optional), pentru ornare si servire.

Mod de preparare:

Preincalzeste cuptorul la 175 de grade Celsius. Se iau 2 tavi rotunde cu diametrul de 16 cm si se ung cu unt, apoi se tapeteaza cu hartie de copt pe fund. Se ia un castron mare in care se amesteca impreuna faina, zaharul, pudra de cacao, bicarbonatul, praful de copt si sarea.

Dupa ce se omogenizeaza, se adauga untul topit, ouale, cafeaua, laptele batut si vanilia si se amesteca pana cand se obtine un aluat moale, fara cocoloase. Aluatul se imparte in mod egal in cele 2 tavi de copt, iar tavile se introduc la cuptor pentru 30 de minute. Dupa ce sunt gata se scot pe un gratar de bucatarie si se lasa sa se raceasca complet. Cand s-au racit, se scot din formele de copt si se desface hartia de copt de pe fund. 

Pentru glazura, se topeste ciocolata, apoi se adauga smantana si siropul de artar. Glazura ar trebui sa aiba o consistenta moale, matasoasa. Se tine la frigider, pana cand cele 2 blaturi ale prajiturii s-au racit complet.

Se ia o prajitura, se asaza pe platoul de servire, se unge din abundenta cu gemul de zmeura, iar deasupra se asaza cealalta prajitura. Apoi, cu ajutorul unei spatule sau a unui cutit cu lama lata, se imbraca in glazura de ciocolata si se decoreaza cu zmeura proaspata si fulgi de ciocolata.

Foto: Shutterstock.com