Trenduri in activitatea de cofetarie si patiserie a anului 2023

1
De Gavrila Alina
17 feb. 2023

Ai putea gandi ca industria cofetariei si a panificatiei si-au cam atins limitele. Ce ai mai putea aduce in plus dupa atatia zeci de ani de inovatie si creativitate?

E insa mereu loc de mai mult si de mai bine. Mai ales ca si clientii sunt tot mai atenti la dorintele si poftele lor. Am cerut parerea unui expert in domeniu ca sa aflam care sunt trendurile in cofetarie si patiserie in 2023.

Luminita Apostol, cofetar sef Angeline Cake Boutique

Retetele noi, delicioase si aspectul spectaculos merg mana in mana cu ceea ce cauta clientii. Dar ca sa fie complet pachetul cofetarii trebuie sa tina cont de mai multe lucruri care vor face diferenta.

Prospetime, prospetime si iar prospetime

Gusturile, mai ales in materie de deserturi, sunt tot mai rafinate. Iar multi dintre amatorii de prajituri sunt tot mai atenti la detalii. Fie ca e vorba de un simplu rasfat sau de o aniversare. In oricare dintre situatii prospetimea este esentiala. Un desert fresh, facut in ziua in care este pus la vanzare, este o obligatie pentru orice cofetar.

Ingrediente naturale, de provenienta locala

Ani de zile, premixurile si ingredientele din surse incerte au fost o caracteristica a unora dintre producatorii de dulciuri. Dar acum clientii cer transparenta si calitate superioara. Oamenii vor sa stie de unde provin materiile prime folosite. Este important sa stie ca atunci cand cumpara un produs acesta are la baza ingrediente naturale sde provenienta locala.

Produse artizanale

A trecut vremea lui „cu cat mai mult, cu atat mai bine”. Clientii apreciaza si cauta calitatea in defavoarea cantitatii. Pe langa ingredientele curate si sanatoase, clientii isi doresc sa gaseasca produse realizate manual.

Produse in care sa regaseasca pasiunea si talentul cofetarului

Cei care vor sa se conformeze noilor trenduri aleg productia artizanala in detrimentul celei de masa. Iar asta presupune ca vor oferi clientilor produse in care atentia la detalii poate fi trecuta pe lista de ingrediente.

Produsele artizanale nu vor fi niciodata identice

Dimpotriva, vor fi unice si vor reflecta implicarea si talentul celui care a lucrat la ele. Sporind astfel atat aprecierea, cat si increderea clientilor in produsul pe care il degusta.

Aspectul remarcabil

Sigur ca gustul este extrem de important in acest domeniu. Dar aspectul este cel care il convinge pe client sa incerce produsul. Culorile puternice si decoratiunile surprinzatoare sunt vitale. Astfel ca tehnica si talentul cofetarului si a patiserului trebuie sa fie ireprosabile.

Produse sanatoase

In 2023 continua sa creasca interesul pentru produse sanatoase. Dar care sa ofere si placerea de a manca un produs gustos. Si care sa tina cont si de nevoile specifice ale clientilor in aceasta directie. Se cauta produse cu ingrediente organice, produse vegetariene sau vegane. Dar si deserturi cu mai putine calorii. Ceea ce aduce o atentie deosebita in zona utilizarii indulcitorilor naturali. A scaderii cantitatii de zahar folosita. Dar si a excluderii conservatilor artificiali. De asemenea, creste interesul pentru produsele fara gluten sau lactate.

Retete autohtone si internationale, clasice si reinterpretate

Dupa ce ani de zile au cautat retetele de peste mari si tari acum romanii se reintorc la dulciurile de odinioara. E adevarat insa ca nu mai sunt chiar retetele din trecut. Noii cofetari vin cu idei noi. Cu arome surprinzatoare care transforma prajiturile celebre din cofetaria romaneasca in delicii fascinante.

Produsele internationale, si ele reinterpretate

In acelasi timp se pastreaza interesul pentru produsele internationale. Multe dintre acestea fiind si ele reinterpretate. Clientii descopera in deserturi gusturile preferate, dar si note proaspete, combinatii inedite.

Povestea omului din spatele produsului

Oamenii nu cumpara doar un produs, cumpara si o poveste. Isi doresc sa stie cine sunt cofetarii, vor sa-i cunoasca, sa rezoneze cu ei.

O experienta culinara este o experienta complexa 

Si este importanta increderea pe care o dezvolti in cel care ti-o ofera. Produse aduc multi in fata clientilor. Dar felul in care comunica cel de la care cumperi, alaturi de calitatea extraordinara, va face diferenta.

Grija fata de mediu

Intr-o lume tot mai afectata de poluare, constientizarea fata de nevoia de implicare a fiecaruia in protectia mediului e o obligatie. Inclusiv in cel al cofetariei si patiseriei.

Clientii vor sa beneficieze de produse gustoase si calitative

Dar si sa stie ca alegandu-le pe acestea nu vor aduce daune planetei. Ingredientele naturale, produsele de sezon si descurajarea risipei alimentare. Sunt solutiile pe care trebuie sa le avem in vedere.