Ciocolata la micul dejun? Recomandarea surprinzatoare a unui nutritionist + o reteta simpla cu care sa-ti incepi ziua

1
De Maria Constantin
26 mart. 2021

Ciocolata neagra poate fi un aliment echilibrat, spun nutritionistii, avand un continut redus de zahar. Astfel, ea poate satisface pofta de dulce fara sa aiba un impact atat de mare asupra nivelului glicemic.

Desi se recomanda sa fie tratata ca un rasfat ocazional, nutritionistul american Drew Ramsey vrea sa refaca reputatia ciocolatei: „Ciocolata neagra trebuie sa fie desertul tau sau o poti manca la micul dejun?”, este intrebarea la care el a raspuns intr-un podcast gazduit de Mind Body Green. Raspunsul e ca poate fi mancata la prima masa a zilei.

De ce ar trebui sa mananci ciocolata la micul dejun

Desigur, conteaza ce tip de ciocolata consumi. Cea mai buna pentru sanatatea creierului este cacaoa organica. Aceasta contine polifenoli (o casa puternica de antioxidanti) care ajuta la neutralizarea radicalilor liberi si la combaterea stresului oxidativ.

In plus, boabele de cacao sunt fermentate inainte de a fi uscate, prajite si scoase din coaja, ceea ce ii confera ciocolatei negre tenta usor acrisoara. Se stie ca produsele fermentate au beneficii pentru sanatatea intestinelor si stomacului, sustinand, de asemenea, buna functionare a creierului, pe axa legaturilor nervoase dintre stomac si creier.

„Aceste flavonoide din cacao cresc fluxul de sange din creier. Sunt implicate si in microbiom… Sunt implicate si in memoria pe termen scurt si in zonele in care se desfasoara neurogeneza (dezvoltarea de noi celule cerebrale)”, a explicat Ramsey.

Ce beneficii iti aduce ciocolata neagra si care este cantitatea zilnica recomandata de medici

Mai multe studii atesta ca epicatechina, cel mai abundent compus flavonoid din ciocolata, poate sustine cresterea fluxului sanguin, supravietuirea celulelor nervoase si poate imbunatati functia mitocondriala.

Asadar, de ce este indicat sa mananci ciocolata dimineata? Potrivit nutritionistului, nu conteaza momentul in care o consumi, asa ca o poti manca si la pranz, ca o gustare, ci faptul ca e mai bine sa o integrezi intr-o masa consistenta decat sa o consideri un desert. Iar singura masa in care poti consuma ciocolata este micul dejun.

Reteta simpla de la primele ore ale zilei

Ramsey a dezvaluit si modul in care el prefera sa-si inceapa ziua: o farfurie plina cu clatite cu cacao. „Sunt clatite din hrisca, asa ca au mai multi nutrienti”, a precizat el. Hrisca este bogata, la randul ei, in antioxidanti si e singura pseudocereala care contine flavonoide. „Este un rasfat foarte nutritiv”, a spus Ramsey despre clatita din hrisca.

Nutritionistul a prezentat reteta pe Instagram, intr-o fotografie a unui fragment din cartea sa, „Eat To Beat Depression and Anxiety”.

Iata ingredientele pentru o portie de 12 clatite:

– o banana
– o ceasca de lapte integral (sau lapte vegetal)
– o lingurita de zeama de lamaie
– o lingurita de sirop de artar
– o lingurita de ulei de avocado sau de ulei de cocos
– un ou mare batut (il poti inlocui pentru varianta vegana)
– o lingurita de esenta de vanilie
– o ceasca de faina de hrisca
– o lingurita de bicarbonat de sodiu
– o jumatate de lingurita de sare kosher
– o jumatate de ceasca de fulgi de cacao
– o jumatate de ceasca de unt (optional)

Mod de preparare:

Combina banana pisata cu furculita, laptele si zeama de lamaie si lasa-le amestecate cel putin zece minute. Intre timp, pune intr-un alt bol ingredientele uscate (faina de hrisca, bicarbonatul de sodiu, sarea). Dupa ce trec cele zece minute, combina cele doua amestecuri.

Unge fundul tigaii pusa la foc potrivit cu ulei de avocado sau de cocos. Toarna o jumatate de ceasca de aluat si amesteca-l bine cu fulgii de cacao. Lasa tigaia pe foc trei minute, apoi intoarce clatita pe partea cealalta. Repeta miscarea pana cand bolul cu aluat se goleste.

Adauga unt sau sirop de artar peste clatite, dupa preferinta.

Foto: Instagram/@annisrallisfit