Cum stii ca ai prea multe bacterii „rele” in stomac si cum iti echilibrezi microbiomul

1
De Teodora Tirca
15 mai 2025

Stiai ca pana si nivelul de fericire pe care il poti experimenta este dictat de echilibrul bacteriilor din stomac?

Intestinul nostru, adesea denumit „al doilea creier”, este un ecosistem complex, plin de trilioane de microorganisme cunoscute sub numele de microbiota intestinala, explica expertii in sanatate de la Mindbodygreen. Aceasta comunitate complexa de bacterii, ciuperci si alte microorganisme joaca un rol vital in mentinerea sanatatii si bunastarii noastre generale.

Printre aceste microorganisme, exista un echilibru fin intre bacteriile „bune” si cele „rele”, fiecare influentand diverse aspecte ale sanatatii noastre. In calitate de cercetator in microbiom si clinician focusat pe sanatatea intestinului,  Christine Tara Peterson acorda o mare importanta acestui echilibru, despre care a vorbit cu cei de la Mindbodygreen.

Diferenta dintre bacteriile bune si cele rele

Microbiota intestinala este departe de a fi o entitate monolitica, spune specialistul; mai degraba, este o colectie diversa si dinamica de microorganisme, fiecare cu propriul set de functii.

„Bacteriile bune”, denumite uneori probiotice, sunt microorganisme benefice care ajuta la digestie, produc nutrienti esentiali si sustin un sistem imunitar robust.

Suntem mai mult decat ceea ce mancam. Mai degraba, suntem ceea ce digeram si absorbim. Acesti microbi benefici ajuta la facilitarea intregului proces si la imbunatatirea eficientei noastre digestive prin descompunerea nutrientilor din dieta. Ulterior, aceste bacterii benefice produc metaboliti care ajuta la mentinerea unei mucoase intestinale sanatoase, iar aceasta este esentiala pentru absorbtia nutrientilor si protectia impotriva invadatorilor daunatori.

Pe de alta parte, asa-numitele bacterii rele, sau bacterii patogene, sunt microorganisme care pot perturba echilibrul delicat al microbiotei intestinale si pot duce la diverse probleme de sanatate in anumite circumstante.

Unele dintre aceste bacterii sunt virusi oportunisti. Prezenti in mod normal in abundenta redusa, in anumite conditii de stres major sau alimentatie proasta, acesti virusi profita de ocazie ca sa-si mareasca numarul, ceea ce duce la simptome neplacute.

O crestere excesiva a bacteriilor rele sau oportuniste a fost asociata cu afectiuni precum sindromul colonului iritabil, boala inflamatorie intestinala si chiar obezitate. Aceste bacterii pot declansa inflamatia, pot compromite integritatea barierei intestinale si pot produce metaboliti daunatori.

Cum sa reduci bacteriile nedorite din intestin

Mentinerea unui echilibru sanatos al bacteriilor intestinale este esentiala pentru sanatatea generala, dar si pentru starea noastra de spirit, care este de asemenea influentata de bacteriile din intestin. Iata cateva dintre strategiile propuse de Peterson pentru a ajuta la reducerea bacteriilor rele:

Limiteaza condumul de zahar si alimentele procesate

Stiu, te-ai saturat sa auzi asta, dar o dieta bogata in alimente procesate, zaharuri si grasimi nesanatoase poate alimenta cresterea bacteriilor rele si a fost asociata cu dezechilibre ale microbiomului intestinal. Bacteriile daunatoare tind sa prospere in mediul creat de zaharuri si carbohidrati simpli, ceea ce duce la o crestere excesiva care perturba sanatatea intestinala.

Limitarea aportului de zahar si alimente procesate ajuta la crearea unui mediu in care bacteriile benefice pot inflori. In plus, aceste alimente nu au valoare nutritionala.

Trecerea la o dieta bogata in fibre, cereale integrale, proteine ​​slabe si o varietate de fructe si legume poate ajuta la crearea unui mediu mai putin favorabil pentru bacteriile daunatoare.

Ia in considerare probioticele

Suplimentele cu probiotice sau consumul de alimente bogate in probiotice, cum ar fi iaurtul, chefirul, varza murata si kimchi, pot introduce bacterii benefice in intestin si pot ajuta la eliminarea bacteriilor rele.

Suplimentele cu probiotice pot fi utile si in reechilibrarea microbiotei intestinale, mai ales dupa o cura de antibiotice sau dupa o toxiinfectie alimentara.

Aceste suplimente contin tulpini de bacterii benefice care pot ajuta la suprimarea cresterii microbilor daunatori.

Gestioneaza stresul

Stresul poate avea un impact semnificativ asupra microbiotei intestinale. Exista dovezi ca stresul cronic duce la un dezechilibru al bacteriilor intestinale, favorizand cresterea microbilor daunatori. Practici precum meditatia, exercitiile de respiratie profunda, yoga si mindfulness pot ajuta la reducerea stresului si la promovarea unui mediu intestinal mai sanatos.

Prioritizeaza somnul

Prioritizarea somnului de calitate este esentiala pentru sanatatea generala, inclusiv pentru un microbiom echilibrat. Somnul prost perturba microbiota intestinala si duce la o crestere a bacteriilor daunatoare. Straduieste-te sa dormi intre 7 si 9 ore pe noapte si incearca sa mergi la somn inainte de miezul noptii.

Mentine o hidratare optima

Hidratarea adecvata este cruciala pentru mentinerea unui intestin sanatos. Mentinerea unei hidratari adecvate sprijina digestia si ajuta la mentinerea sanatatii mucoasei intestinale, promovand un mediu intestinal sanatos.

Un intestin bine hidratat este mai bine echipat pentru a elimina toxinele si pentru a preveni cresterea bacteriilor daunatoare. Asadar, merita sa incerci sa bei mai multa apa pe parcursul zilei.

Cum cresti nivelul de bacterii bune

Ce poti face, mai exact, pentru a creste nivelul de bacterii bune din stomac? Consuma mai multe alimente fermentate (kombucha, miso, tempeh), prebiotice (usturoi, ceapa, banane, asparagus), legume, nuci, seminte si, in general, alimente bogate in fibre. Oamenii de stiinta puncteaza ca si miscarea are un rol benefic in mentinerea sanatatii intestinale.

Foto: Instagram/@_kianad_