Legatura dintre sanatatea intestinelor si depresie a fost demonstrata stiintific. Iata cum alimentatia te va ajuta sa fii mai fericita

1
De Cristiana Astefanoaiei
22 ian. 2023

Oamenii de stiinta au facut o descoperire foarte neobisnuita! Se pare ca sanatatea intestinelor tale este direct legata de starea ta de spirit. Cu alte cuvinte, poti alunga anxietatea cu ajutorul alimentatiei!

Sanatatea intestinelor ne afecteaza starea de spirit? Raspunsul este: DA!

In 2012, oamenii de stiinta de la University College Cork au descoperit ca nivelurile de serotonina din creier, sau „hormonul fericirii”, sunt reglementate de cantitatea de bacterii din intestin. De atunci, mai multi cercetatori au oferit atentie acestei ipoteze.

Bacteriile intestinale, sau microbiomul, par sa afecteze modul in care ne simtim. Acesta ajuta la mentinerea functiei creierului si influenteaza riscul de tulburari psihiatrice si neurologice, cum ar fi depresia.

Ce inseamna sa traiesti cu anxietate si depresie si care este primul pas spre vindecare

Explicatia specialistilor despre legatura dintre sanatatea intestinelor si depresie

Dr. Willa Hsueh este specialist in cadrul departamentului de Endocrinologie, Diabet si Metabolism din cadrul Centrului Medical Wexner al Universitatii de Stat din Ohio si ne explica faptul ca microbiomul intestinal produce enzime care fabrica metaboliti (molecule mici rezultate din metabolism) din alimentele pe care le consumam. Multi dintre acesti metaboliti afecteaza functiile cerebrale, neuroendocrine si neurologice.

Dr. Patrick Fratellone, medic integrativ si fitoterapeut, spune ca 90% din serotonina, sau „hormonul fericirii”, este produsa in intestinul subtire. Anumite probleme ale intestinelor pot sa duca la scaderea serotoninei. Persoanele care au o sensibilitate sau o alergie la gluten se pot confrunta cu depresie, anxietate, insomnie si dificultati de concentrare.

Dr. Fratellone recomanda efectuarea unui test de sange pentru alergii. De asemenea, el spune ca cel mai simplu este sa verifici cum te simti dupa ce ai consumat un aliment si cum te simti dupa ce l-ai exclus din alimentatie. De exemplu, fainoasele – painea, pastele – te pot face sa te simti demoralizata. Incearca sa renunti la ele pentru 10 – 14 zile si vezi care e starea ta de spirit. Cu atat mai mult cu cat testul de alergie este pozitiv pentru boala celiaca, atunci eliminarea glutenului va duce la o schimbare pozitiva a starii de spirit.

„Fiecare dintre acestea este cauzata de modificari ale neurotransmitatorilor cauzate de nivelul scazut de serotonina, insotite de niveluri scazute de vitamina D3”, explica medicul.

Pe langa identificarea si tratarea cauzei de baza, exista multe suplimente, vitamine si plante care ajuta digestia.

Reteta de ciocolata calda pentru un creier sanatos. Ce influenta are asupra fericirii si inteligentei, conform unui psiholog

Cum poti sa fii mai fericita

„Genetica, stilul de viata, dieta si stresul pot afecta varietatea si abundenta anumitor tulpini de microbi din intestin, ceea ce poate avea un efect profund asupra sanatatii mentale si a starii de bine”, explica Dr. James Greenblatt, vicepresedinte al serviciilor medicale Walden Behavioral Care.

In plus, specialistul a remarcat ca exista o diferenta dintre femei si barbati.

Dr. Greenblatt citeaza un studiu din 2014 publicat in Nature Communications. Studiul a constatat ca microbii care traiesc in intestinele femelelor si ale masculilor reactioneaza diferit la dieta, chiar daca dietele sunt identice. Acest lucru s-ar putea datora, potential, hormonilor diferiti produsi de diferitele sexe, care afecteaza habitatul microbiomului intestinal.

Vestea buna este ca, cu cat oamenii de stiinta invata mai multe despre acest fenomen, cu atat mai mare este beneficiul pentru sanatatea noastra generala. Un profesor din Colorado studiaza daca microbii benefici pot fi folositi pentru a trata sau preveni afectiunile psihiatrice legate de stres, inclusiv depresia.

De asemenea, tulburarile neuronale ar putea fi tratate prin intermediul intestinului, o tinta mult mai usoara pentru administrarea de medicamente decat creierul.

In 2022, cercetatorii au administrat unui numar de 40 de tineri adulti sanatosi un supliment probiotic sub forma de pudra in fiecare seara timp de patru saptamani sau un placebo, spune Dr. Greenblatt.

„Grupul care a consumat suplimentul probiotic a inceput sa observe o imbunatatire a starii de spirit si a raportat mai putina reactivitate la crize de tristete si a avut mai putine ganduri depresive in comparatie cu grupul non-probiotic (…) Desi sunt preliminare, rezultatele sunt promitatoare in ceea ce priveste demonstrarea potentialului probioticelor ca terapie sigura si rentabila pentru a ajuta la prevenirea si tratarea depresiei”, explica cercetatorul.

7 obiceiuri pe care sa le adopti in 2023 ca sa fii mai fericita

Poti sa fii mai fericita, fiind atenta la alimentatia ta. Asigura-te ca dieta ta reprezinta un raport echilibrat intre nutrienti. Este recomandat ca, la fiecare masa, sa nu uiti sa adaugi legume, pentru fibre, dar si salate sau verdeturi. De asemenea, este important sa consumi multe proteine.

Digestia ta poate fi imbunatatita daca faci o plimbare scurta, de 15 minute, dupa masa.

De asemenea, este indicat sa iei suplimente alimentare. Fa-ti un set de analize, pentru a vedea daca suferi de carente. Apoi ia vitaminele necesare, la recomandarea medicului.

Foto: depositphotos.com