Numarul cazurilor de cancer de col uterin a scazut dramatic datorita vaccinurilor impotriva virusului HPV

1
De Denisa Toma
2 dec. 2021

Rata cancerului de col uterin a scazut in randul femeilor din Marea Britanie dupa introducerea primelor generatii de vaccinuri impotriva virusului HPV, potrivit unui nou studiu.

Vaccinul protejeaza impotriva multiplelor tulpini ale virusului papiloma uman (HPV), o infectie cu transmitere sexuala care poate duce la aparitia cancerului de col uterin in unele cazuri.

Pentru acest studiu, finantat de organizatia caritabila Cancer Research UK, cercetatorii au analizat trei grupuri de femei care s-au vaccinat in Anglia in anul 2008, cand a fost introdus in aceasta tara programul national de vaccinare impotriva HPV. Aceste grupuri au inclus persoane care au fost vaccinate la varstele de 12 si 13 ani, de la 14 si la 16 ani si de la 16 la 18 ani. Oamenii de stiinta au comparat datele acestor trei grupuri cu datele unor persoane mai in varsta, care nu au fost eligibile pentru vaccinare.

In grupul cu cea mai mica varsta de vaccinare riscul de cancer de col uterin a scazut cu 87%

Cu ajutorul datelor din registrul national de evidenta a cancerului, autorii studiului au estimat ca vaccinul a prevenit aproximativ 448 de cazuri de cancer de col uterin in perioada 1 ianuarie 2006 si 30 iunie 2021, potrivit self.com.

ABCDE-ul melanomului: cum poti identifica semnele acestuia

Ei au mai estimat ca vaccinul a mai prevenit in jur de 17325 de cazuri noi de aparitie a celulelor cervicale precanceroase, care se pot transforma in cancer daca nu sunt tratate.

De asemenea, in grupul cu cea mai mica varsta de vaccinare riscul de cancer de col uterin a scazut cu 87% in aceeasi perioada. Si in cazul celorlalte doua grupuri care au primit vaccin la o varsta mai mare s-a observat o scadere semnificativa, dar mai mica decat in cazul grupului vaccinat la varsta frageda.

Studiul s-a axat in special asupra persoanelor care au fost vaccinate cu vaccinul Cervarix, care de atunci a fost scos voluntar de pe piata. Persoanele din Statele Unite au fost vaccinate cu un vaccin similar numit Gardasil, care a fost introdus pentru prima data in Statele Unite in 2006, iar in Marea Britanie in 2012.

Vaccinarea anti-HPV se recomanda incepand cu varsta de 9 ani si pana la varsta de 26 de ani

Statisticile realizate de Institutul National de Cancer din SUA estimeaza ca in 2021 vor fi in total 14000 de noi cazuri de cancer de col uterin, o rata care a scazut semnificativ comparativ cu anii ’90. Centrul American pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) recomanda in prezent vaccinarea impotriva HPV a copiilor in jurul varstei de 11 sau 12 ani.

Cat de mult a scazut speranta de viata in numeroase tari din cauza COVID-19, potrivit unui raport al organizatiei OECD

Cu toate acestea, vaccinul poate fi administrat si mai devreme, incepand cu varsta de 9 ani si pana la varsta de 26 de ani. Cei care au peste 26 de ani si nu au facut un vaccin impotriva HPV isi pot face, dar CDC recomanda sa discute despre aceasta decizie cu un medic. Pana la varsta de 26 de ani, potrivit CDC, majoritatea oamenilor au fost deja expusi la virus, ceea ce inseamna ca vaccinarea nu are acelasi beneficiu.

Variantele originale ale vaccinului impotriva HPV, inclusiv Cervarix si Gardasil, protejau numai impotriva unor tulpini ale virusului. Versiunile moderne ale vaccinului Gardasil protejeaza impotriva mai multor tulpini. De asemenea, nu se rezuma doar la cancerul de col uterin. Infectiile cu HPV pot sa provoace cancer de gat si cancer anal, tipuri de cancer in cazul carora a fost observata o crestere a incidentei in ultimul deceniu.

Vaccinarea anti-HPV a copiilor ajuta la protejarea impotriva acestui virus si a cancerelor pe care le poate cauza.

Romania este tara din Uniunea Europeana cu cea mai mare incidenta si mortalitate cauzata de cancerul de col uterin

In Romania, vaccinarea gratuita anti-HPV a fost extinsa pana la varsta de 18 ani pentru fete. Potrivit unui ordin de ministru aprobat in luna septembrie 2021, a fost extinsa grupa de varsta pentru vaccinarea gratuita anti-HPV astfel incat sa fie incluse fetele cu varsta intre 14 si 18 ani. Pana acum, vaccinarea anti-HPV se realiza gratuit doar pentru fetele cu varsta cuprinsa intre 11 si 14 ani.

Dr. Isabela Botea: „La fiecare 15 secunde unei femei i se spune ca are cancer de san”

Vaccinarea anti-HPV se realizeaza la persoanele eligibile pe baza solicitarilor parintilor/reprezentantilor legali, care transmit cererile catre medicii de familie. Romania este tara din Uniunea Europeana cu cea mai mare incidenta si mortalitate cauzata de cancerul de col uterin, provocat in proportie de 99% de infectia cu HPV, potrivit Ministerului Sanatatii.

Foto: depositphotos.com