Cercetatorii au descoperit cel mai important tratament pentru cancer cervical din ultimii 20 de ani

1
De Maria Constantin
29 oct. 2023

Utilizarea medicamentelor existente, mai putin costisitoare, inainte de aplicarea chimioradiatiilor, poate reduce cu 35% riscul de deces din cauza cancerului cervical la femei, arata un studiu recent.

Descoperirea, prezentata recent la o conferinta tinuta de Societatea Europeană pentru Oncologie Medicala (ESMO), reprezinta o realizare cruciala in tratarea acestui tip de cancer in ultimii 20 de ani, potrivit BBC News.

In cadrul studiului au fost selectate 500 de paciente cu cancer cervical, selectate din cinci tari si cu varste cuprinse intre 24 si 78 de ani. Jumatate din ele au primit noul tratament care a constat in sase saptamani de carboplatin si paclitaxel, insotit de tratament „obisnuit” de radioterapie, inclusiv chemoradiatii. Cealalta jumatate, grupul de control, a primit doar tratamentul standard.

Rezultatele au indicat ca dupa cinci ani 80% din femeile care au urmat noua abordare erau in viata si 73% nu au inregistrat o revenire a cancerului sau o dezvoltare. In schimb, 72% din femeile care au primit tratamentul obisnuit cu chimioterapie au ramas in viata dupa cinci ani, iar 64% nu au avut o revenire a bolii, scrie The Guardian.

Fundatia britanica Cancer Research U.K., care a finantat cercetarea, a descris rezultatele drept „remarcabile”.

„Timpul inseamna totul cand tratezi cancerul. Simpla adaugare a chimioterapiei de inductie la inceputul tratamentului de chimioradiatie pentru cancerul cervical a oferit rezultate remarcabile in acest studiu”, a spus Dr. Iain Foulkes, director executiv de cercetare si inovatie la Cancer Research U.K., pentru The Independent.

Superalimentul toamnei: semintele de dovleac pot preveni cancerul si lupta impotriva bolilor. Ce beneficii au si cum se pot consuma

„Suntem incantati de imbunatatirile pe care acest studiu le aduce in tratarea cancerului cervical si speram ca sesiunile scurte de chimioterapie de inductie vor fi rapid adoptate de clinici”, a continuat Foulkes.

Potrivit Centrului pentru Prevenirea si Controlul Bolilor din SUA (CDC), aproximativ 11.500 de cazuri noi sunt diagnosticate in fiecare an in aceasta tara, iar anual se inregistreaza 4.000 de decese.

Testele de screening si vaccinul HPV pot ajuta la prevenirea cancerului, iar aceasta boala poate fi tratata in fazele incipiente, mentioneaza agentia.

Foto: freepik.com