O noua speranta in lupta cu cancerul: Cercetatorii au creat o pastila care ar putea distruge toate tipurile de tumori solide

1
De Georgiana Dorobantu
3 aug. 2023

Oamenii de stiinta au dezvoltat un medicament impotriva cancerului care poate elimina toate tipurile de tumori solide, fara sa afecteze celulele sanatoase.

Noua molecula tinteste o proteina prezenta in majoritatea tipurilor de cancer si care ajuta tumorile sa creasca prin multiplicarea celulelor bolnave.

Este o descoperire majora pentru ca despre aceasta proteina, numita antigen nuclear de proliferare celulara (PCNA), se credea ca nu poate fi combatuta prin medicamente.

„Nimeni nu a tintit pana acum proteina PCNA pentru ca era privita ca de ‘necombatut'”, a spus cercetatorul Long Gu, co-autor al studiului, citat de Mail Online.

Medicamentul este rezultatul a peste 20 de ani de cercetare

 

Substanta nou descoperita a fost testata pe 70 de tipuri diferite de celule canceroase – inclusiv pe cele derivate din cancerul de san, prostata, creier, ovarian, cervical, de piele si de plamani – si a fost eficienta in cazul tuturor.

Medicamentul este rezultatul a peste 20 de ani de cercetare si a fost dezvoltat de Spitalul City of Hope din Los Angeles, unul dintre cele mai mari centre de tratarea cancerului din Statele Unite.

Denumirea noii substante este AOH1996, in onoarea Annei Olivia Healy, o fetita care a murit in anul 2005 in urma cancerului. Dr. Linda Malkas, care conduce echipa de cercetare, l-a cunoscut pe tatal Annei cu putin timp inainte ca ea sa moara si a fost inspirata sa gaseasca un leac impotriva acestei afectiuni grave, in memoria ei.

Noul medicament a fost testat pe 70 de tipuri de celule canceroase

Rezultatul promitator al noului medicament a fost primit cu entuziasm, in contextul in care oamenii de stiinta au declarat ca aceasta boala grava ar putea deveni o afectiune vindecabila in urmatorul deceniu, o afirmatie facuta de cercetatorii care au inventat vaccinul Pfizer impotriva Covid.

In cadrul studiului recent, publicat in jurnalul de specialitate Cell Chemical Biology, noul medicament a fost testat pe mai mult de 70 de tipuri de celule canceroase si celule umane sanatoase.

Molecula descoperita a ucis selectiv celulele afectate de cancer, prin intreruperea ciclului lor normal de replicare, prevenind astfel celulele cu ADN afectat sa se divida.

Aceasta combinatie de factori a dus la moartea celulelor canceroase, fara ca celulele sanatoase sa fie afectate.

Rezultatele, spune specialistii, trebuie sa fie acum replicate in cazul oamenilor. Medicamentul se afla in prezent in testare pe oameni, fiind in faza 1 de teste in cadrul spitalului City of Hope.

Dr. Malkas, coordonatoarea studiului, a declarat ca rezultatele sunt „promitatoare” si ca noua molecula poate stopa cresterea unei tumori atat singura, cat si in combinatie cu alte tratamente pentru cancer, „fara sa aiba ca rezultat toxicitate” asupra organismului.

In timp ce studia la Facultatea de Medicina din cadrul Universitati Maryland din Statele Unite, Dr. Malkas l-a cunoscut pe tatal Annei, fetita care a inspirat numele noului medicament. In acea perioada fiica lui se afla in stadiul final al bolii.

La acea vreme, Dr. Malkas facea cercetari asupra cancerului mamar, dar tatal Annei a intrebat-o daca nu poate face ceva in legatura cu tratarea neuroblastomului si i-a dat un cec de 25.000 de dolari.

„Acela a fost momentul care mi-a schimbat viata – rascrucea mea de drumuri. Am stiut ca vreau sa fac ceva special pentru acea fetita”, a declarat medicul, citat de Mail Online.

Foto: depositphotos.com