3 mituri despre metabolism care te impiedica sa slabesti – si cum il poti accelera cu adevarat

1
De Teodora Tirca
4 ian. 2022

Ceea ce stii despre accelerarea metabolismului poate fi gresit, iar asta te impiedica sa ajungi la silueta cu care te simti cel mai bine.

Multi dintre noi se gandesc la metabolism ca la un foc care devine tot mai iute in timpul exercitiilor de fitness, cand „arde” calorii pe banda rulanta. Dar asta este doar o foarte mica parte din ceea ce face, potrivit lui Herman Pontzer, Ph.D., un antropolog evolutionist in cadrul Universitatii Duke si autorul cartii Burn.

„Metabolismul este munca pe care celulele tale o fac in fiecare minut al fiecarei zile”, spune Pontzer. „Avem 37 de milioane de celule si fiecare dintre ele este ca o mica fabrica care produce tot ce este necesar pentru a ne mentine corpul in functiune.” Unele calorii sunt arse in timpul exercitiilor fizice, dar cea mai mare parte a ceea ce mananci este folosit pentru a alimenta efortul continuu pe care il fac celulele tale, explica specialistul pentru Shape.com.

O noua cercetare publicata in Science de Pontzer a analizat metabolismul cu mai multa precizie decat se facuse vreodata inainte. Aceasta a masurat metabolismul a aproape 6.500 de oameni din intreaga lume, de la nou-nascuti pana la cei in varsta de 95 de ani. Odata ce oamenii de stiinta au stabilit variabilele care afecteaza consumul de energie, cum ar fi dimensiunea corpului unei persoane si procentul de grasime, au obtinut „o foaie de parcurs clara a metabolismului pe durata vietii noastre”, spune Pontzer. Iata ce inseamna asta pentru tine.

Metabolismul nu incetineste semnificativ pe masura ce inaintezi in varsta

Exista aceasta credinta ca, pe masura ce imbatranim, metabolismul nostru incetineste, iar asta duce la kilograme in plus. Dar cercetatorii au descoperit ca metabolismul creste mult mai devreme si scade mult mai tarziu, si ca are patru etape distincte. Pana la varsta de 1 an, metabolismul este cel mai ridicat, iar rata metabolica a unui copil este cu 50% mai mare decat cea a unui adult. De la 1 la 20 de ani, metabolismul scade cu aproximativ 3% pe an. Apoi, de la 20 la 60 de ani, metabolismul se mentine constant. Dupa varsta de 60 de ani, incepe incet sa scada (0,7 la suta pe an). Asta inseamna ca timp de 40 de ani, arzi calorii intr-un ritm constant, aproximativ 2.500 pe zi, in medie, spune Pontzer. Iar un barbat de 60 de ani are acelasi metabolism ca un tanar de 20 de ani.

Trucul care te energizeaza in 5 minute. Functioneaza chiar si cand afara e frig si intuneric

Sexul nu afecteaza metabolismul

Unii oameni cred ca barbatii au un metabolism mai accelerat decat femeile, dar studiile infirma acest lucru. „Nu e nimic special la metabolismul barbatilor”, spune Pontzer. „Barbatii tind sa fie mai mari, iar corpul lor are mai multa masa musculara si mai putina grasime.” Muschii folosesc mai multa energie decat grasimea, ceea ce explica diferenta (motivul pentru care barbatii pot slabi mai repede decat femeile). Oamenii de stiinta au verificat acesti factori si nu au gasit nicio diferenta in rata metabolica.

Sarcina sau menopauza nu incetinesc metabolismul

Contrar opiniei generale, aceste schimbari prin care trece corpul nu afecteaza rata metabolica a unei femei. „Faptul ca rata metabolica ramane constanta pana la nastere si apoi pana la 60 de ani inseamna ca nu trebuie sa muncesti mai mult pentru a-ti mentine greutatea, atata timp cat urmezi o dieta sanatoasa, faci miscare zilnic si te odihnesti cum trebuie”, explica Jennifer Rood, co-autoare a studiului.

5 lucruri esentiale de facut in ianuarie 2022

Masa musculara este cea care conteaza

Tipurile de celule pe care le ai afecteaza cantitatea de munca pe care o fac si energia pe care o ard, spune Pontzer. „O celula de grasime nu este la fel de ocupata ca o celula din muschi”, spune el. „Daca ai multa masa slaba, vei arde calorii mai eficient decat cineva care are mai multa masa grasa”. De aceea, exercitiile fizice, in special antrenamentul de forta pentru dezvoltarea muschilor, pot fi benefice.

Deci, ce functioneaza cu adevarat in accelerarea metabolismului?

In primul rand, sa incetam sa mai credem in mituri: nu exista nicio modalitate dovedita clinic de a stimula metabolismul, spune Pontzer. Exercitiile fizice il pot creste putin, dar cheltuiala zilnica de energie este aceeasi, a constatat studiul. Metabolismul ramane constant.

Totusi, exercitiile fizice impreuna cu o dieta echilibrata pot ajuta cu adevarat. „Gandeste-te astfel: arzi un anumit numar de calorii in fiecare zi, dar poti decide cum sa le arzi”, spune Pontzer. „Daca le arzi prin exercitii fizice, scazi inflamatia din corp si esti mai sanatos. Acelasi lucru este valabil si in cazul alimentatiei. Felul in care iti alimentezi corpul dicteaza cum arati si cum te simti. Combinati, acesti doi factori te vor ajuta sa fii in forma maxima”, incheie specialistul.

Foto: Instagram/@kellygale