Cand vorbim despre alimente care nu te ingrasa, ne referim la cele high volume low calorie. Adica alimente care au putine calorii indiferent de volumul lor. Ca sa-ti fie mai clar, am pregatit 13 exemple, cu beneficiile lor.
Ce alimente poti manca fara se se depuna
Cand optezi pentru o alimentatie bazata pe volum inseamna poti consuma portii mari de alimente, caci aportul lor caloric nu este mare. Acest lucru te ajuta sa te simti satula pentru mai mult timp. In plus, majoritatea acestor alimente au un continut mare de apa si fibre ce sprijina sanatatea intestinala.
1. Legume cu frunze verzi
Salata verde, kale, spanacul si rucola pot fi consumate in cantitati mari si vor umple farfuria fara sa iti afecteze greutatea. In plus, sunt surse excelente de vitamine, minerale si antioxidanti.
2. Castraveti
Sunt o sursa excelenta de apa si au un continut caloric foarte scazut. Pot fi consumati in cantitati mari, fiind ideali pentru gustari sau pentru a adauga volum in salate.
3. Conopida
Poate fi folosita pentru a face piureuri sau orez din conopida, oferind o alternativa sanatoasa si cu mai putine calorii fata de orezul traditional. De asemenea, conopida este o sursa buna de vitamina C si fibre.
4. Zucchini sau dovlecel
Poate fi gatit sau consumat crud si poate inlocui cu succes alimente mai dense in calorii, cum ar fi paste sau orez. In plus ajuta la digestie si la controlul poftei de mancare.
5. Morcovi
Acestia sunt o sursa excelenta de fibre si vitamina A, fiind, de asemenea, saraci in calorii. Pot fi consumati cruzi, adaugati in supe sau gatiti la aburi.
6. Ovaz
Poate fi folosit in diverse preparate, de la cerealele de dimineata pana la prajituri sau clatite. Ovazul ajuta la mentinerea senzatiei de satietate datorita fibrelor pe care le contine.
10 alimente sanatoase pe care trebuie sa le ai mereu in frigider daca vrei sa slabesti
7. Piept de pui fara piele
Este o sursa excelenta de proteine, cu un continut scazut de calorii, mai ales daca alegi sa-l consumi fara piele. Poti sa-l gatesti pe gratar, la cuptor sau sa-l adaugi in salate sau supe.
8. Peste
O sursa bogata de acizi grasi omega-3, proteine si vitamine. Somonul, codul si sardinele sunt exemple de pesti care pot fi consumati fara a adauga multe calorii.
9. Branza de vaci (cu continut scazut de grasimi)
Poti sa o consumi ca gustare, adaugata in salate sau chiar in diverse deserturi sanatoase. Acesta este un aliment care iti va satisface pofta de mancare fara a avea multe calorii.
10. Oua
In special albusurile de ou sunt foarte scazute in calorii si grasimi, dar extrem de bogate in proteine. Ele sunt ideale pentru a fi folosite in omlete, clatite sau ca ingredient principal in retete proteice. Poti consuma mai multe albusuri (de exemplu o omleta din 2 oua intregi + 3 albusuri extra) fara a-ti face griji pentru aportul caloric.
11. Fructe de padure
Afinele, zmeura, murele, capsunile sunt pline de apa si fibre, oferindu-ti senzatia de satietate. Ele sunt, de asemenea, o varianta excelenta de desert atunci cand iti este pofta de ceva dulce.
12. Fructe de mare
Crevetii sau midiile sunt foarte sarace in calorii si extrem de bogate in proteine si minerale, fiind alimente ideale pentru preparate rapide, usoare si sanatoase, precum salate sau garnituri. Crevetii, de exemplu, au doar aproximativ 100 de calorii pe 100 g.
13. Ananas
Nu e doar gustos, ci si sarac in calorii, dar bogat in vitamine si minerale esentiale. Poate fi consumat ca snack, desert sau adaugat in salate pentru un gust racoritor. Ananasul are, de asemenea, enzime care pot ajuta la digestie si la reducerea inflamatiei.
Foto: Freepik.com