Trucul care te energizeaza in 5 minute. Functioneaza chiar si cand afara e frig si intuneric

1
De Maria Constantin
2 ian. 2022

Indeosebi in zilele intunecate si reci, cand te simti foarte somnoroasa si lipsita de vlaga, doar cinci minute de exercitii iti pot reda pofta de viata.

Iarna este anotimpul cu cele mai intunecate zile. Lipsa expunerii la lumina solara te poate face sa te simti putin mai somnoroasa. E normal – lumina naturala ne regleaza ritmul circadian trimitand organismului un semnal prin care il anunta ca e timpul sa se activeze si sa intre in modul de functionare alerta.

Fara lumina solara care sa ajute la inceperea acestui proces, resimti mai puternic tentatia de a ramane in pat si de a hiberna, scrie Mind Body Green.

Este important sa tii seama de acest aspect, spune doctorandul Michael J. Breus, specialist in somn. Insa asta nu inseamna ca trebuie sa investesti intr-o lampa solara: „Multi oameni nu stiu, dar lumina nu este singurul element care regleaza ritmul circadian. Celalalt e miscarea”, a spus Breus pentru Mind Body Green.

Cum echilibreaza miscarea ritmul circadian

In cartea sa, „Energize!: Go From Dragging Ass to Kicking It in 30 Days”, Breus recomanda sa facem cel putin cinci minute de exercitii fizice, de cinci ori pe zi, in timpul iernii: „Daca urmezi metoda mea, ‘cinci si cinci’, ceea ce vei descoperi este ca desi tot mai ai nevoie de expunere la lumina, miscarea poate fi utila”, a spus expertul.

5 „portii” de energie pe zi

Metoda lui Breus consta in cinci „portii” de exercitii energizante pe care sa le practici de-a lungul zilei.

Mai intai, incalzirea: „Daca ai stat in pat intre sase si opt ore, corpul tau are nevoie de putina miscare si se simte bine cand faci stretching”, explica Breus. Poti sa incerci niste pozitii de yoga sau exercitii usoare de mobilitate.

Urmeaza „scuturarea”, la mijlocul zilei: stiti cum se scutura animalele dupa ce se intind? „Chiar te simti energizata cand faci asta. Poti sa-ti scuturi palmele, bratele, corpul…”, explica Breus. Poti sa faci orice te ajuta sa te simti bine.

3 obiceiuri care te storc de energie. Cum sa renunti la ele

Urmatoarea etapa consta in sarituri. „Poti sa faci jumping jacks (sarituri alternative cu picioarele departate si apropiate, n.r.), poti sa sari in sus si in jos, poti sa faci salturi”, explica expertul. Doar sa faci cinci minute de sarituri pentru a-ti pune inima la treaba.

Apoi treci la greutati: „Aici iti lucrezi grupele mari de muschi, asa ca faci flotari, genuflexiuni, ceva de genul asta”, spune Breus.

In fine, seara este momentul pentru al cincilea tip de exercitii al zilei, echilibrul: „Stiu oameni care stau in pozitia copacului chiar inainte de a urca in pat. Motivul pentru care e atat de eficient este echilibrul”, spune Breus. Cand te concentrezi doar la echilibrul pe care trebuie sa-l atingi, mintea ti se limpezeste si asta iti permite sa intri mai usor in rutina de somn.

Aerul proaspat, o sursa naturala de energie

Oricate exercitii ai face de-a lungul zilei pentru un plus de energie, aerul proaspat din exterior nu poate fi inlocuit.

Breus recomanda sa te bucuri de lumina naturala, atata cata este, chiar si in cele mai intunecate zile. „O sa fiu sincer cu voi: e bine sa iesiti afara si sa luati niste aer proaspat”, a spus specialistul.

Foto: Instagram/@dreaming_outloud