Anxietatea de dinainte de nunta: este aceasta normala?

1
De Alice Papuc
29 apr. 2024

Este firesc sa te simti stresata si usor anxioasa inainte de cel mai important moment din viata ta, dar ce faci atunci cand toate traumele din trecut sunt mai evidente ca oricand?

Conform terapeutei si autoarei Sheryl Paul, anxietatea de dinainte de nunta poate fi un dar deghizat. Desi nu este deloc placuta, aceasta reprezinta o oportunitate de a aborda credintele adanc inradacinate care nu-ti mai folosesc, precum si o invitatie de a invata cum sa te conectezi cu sinele tau. In acele momente de anxietate, frica iti va spune: „Fugi!”, „Nu esti in siguranta”, „Te va parasi” sau chiar „Te va sufoca.” Cu toate acestea, partea rationala din tine iti spune „Confrunta-te cu aceasta situatie acum! Esti in sfarsit cu o persoana iubitoare, care nu va fugi de anxietatea ta. In acest spatiu sigur, poti sa inveti cum sa te refaci intr-un mod sanatos.” Singura intrebare este care va fi vocea pe care o vei asculta.

Cum sa rezolvi conflictele din cuplu cu blandete si iubire sincera

De ce resimti aceasta anxietate, chiar inainte de cel mai fericit moment din viata ta?

Momentul in care iei o decizie atat de importanta vine la pachet cu multe emotii, perspective de viitor, stres acumulat, dar si traume din trecut. Rational vorbind, stii ca partenerul tau este minunat si esti pregatita sa faci acest pas alaturi de el. Cu toate acestea, te simti din ce in ce mai anxioasa si nu intelegi de ce.

Raspunsul este ca sinele tau ranit este acea parte din tine care s-a dezvoltat pentru a te proteja de durerea experientelor tale timpurii. Poate ai fost crescuta de parinti narcisici, parinti care nu stiau cum sa-si puna propriile nevoi deoparte pentru a se ocupa de ale tale. Poate ca mama ta te-a sufocat si nu ti-a permis sa fii independenta sau poate ca tatal tau a fost complet absent. Astfel, s-a nascut si s-a dezvoltat ceea ce Sheryl numeste “sinele ranit”, care a dezvoltat un sistem de credinte limitative care te fac sa-ti spui: „Trebuie sa fie ceva in neregula cu mine”; “Nu merit asta”, “Ceva rau se va intampla”.

Acum, cand esti mai aproape de fericire decat ai fost vreodata, traumele din trecut isi spun cuvantul. Iti este teama sa fii vulnerabila. Nu iti doresti ca cel pe care il iubesti sa te respinga. Te temi ca se va intampla ceva si el va pleca.

Traumele din trecut nu au nicio legatura cu partenerul tau

Acesta este momentul in care trebuie sa realizezi ca tot ceea ce s-a intamplat in trecut se afla exact acolo unde ii este locul: in trecut. Tu iti construiesti o noua viata alaturi de cel pe care il iubesti. O viata a ta, pe care tu o controlezi si in care tu esti responsabila de modul in care iti gestionezi sentimentele.

Partenerul tau nu are nicio vina pentru ceea ce ti s-a intamplat in trecut. El reprezinta prezentul si viitorul tau.

Acesta este momentul in care poti discuta deschis cu el despre ceea ce te apasa si iti poti rezolva sentimentele de nesiguranta, chiar si cu ajutorul unui terapeut. Astfel, te vei simti pregatita sa pasesti intr-o noua viata, alaturi de cel pe care tu l-ai ales.

Foto: depositphotos.com