Atunci cand compari mirosul de dupa un antrenament intens cu mirosul pe care il emani inainte de o prezentare publica, ajungi la concluzia ca efortul fizic nu provoaca un dezastru atat de mare in ceea ce priveste transpiratia. Oamenii de stiinta confirma ca stresul si anxietatea fac ca transpiratia noastra sa miroasa mult mai intens, chiar si atunci cand efortul fizic nu este prezent.
Ce este transpiratia cauzata de stres si de ce apare?
Avem trei tipuri de glande sudoripare, spune pentru mindbodygreen medicul dermatolog Cynthia Bailey, fondator al Dr. Bailey Skin Care, si fiecare produce un tip distinct de transpiratie.
Glandele ecrine
In primul rand, avem glandele ecrine: acestea sunt principalele glande sudoripare si acopera aproape toata pielea corpului tau, dar sunt concentrate cel mai mult pe palme si talpi.
„Sunt importante pentru a preveni supraincalzirea corpului; atunci cand ti-e foarte cald, apa sarata iti acopera pielea si se evapora pentru a-ti raci corpul”, explica Bailey. „Secretia glandelor tale ecrine se datoreaza in primul rand semnalelor de caldura.” Deci, atunci cand transpiri in timpul unui antrenament sau intr-o zi arzatoare de vara, acelea sunt glandele tale ecrine care isi fac treaba. „Glandele sudoripare ecrine incep sa functioneze cand ai aproximativ doi sau trei ani”, adauga Bailey.
Ele se pot activa atunci cand esti stresata, de exemplu cand palmele iti transpira din cauza emotiilor, dar nu cauzeaza „transpiratia de stres”. Transpiratia pe care o emana palmele nu are un miros puternic.
Glandele apocrine
Apoi avem glandele apocrine, care secreta acea transpiratie cu miros (cea provocata de stres). „Glandele apocrine sunt situate in axile, san, fata, scalp si zona inghinala si se deschid in foliculii de par in loc sa fie direct pe piele”, explica Bailey. Nu incep sa secrete pana la pubertate, dar cand o fac, elibereaza o secretie mai consistenta, mai uleioasa, care emite „chemosemnale” atunci cand este stimulata de adrenalina.
„Glandele apocrine sunt cele care emit mirosul de transpiratie. Bacteriile pielii descompun secretia in mod enzimatic, ceea ce creeaza un miros corporal, in special in zona axilelor”, adauga Bailey. „Cu cat frica este mai mare, cu atat mai mult transpiri in momentul de stres, ceea ce inseamna ca exista o relatie de raspuns intre intensitatea fricii si intensitatea transpiratiei”.
Glandele apoecrine
In cele din urma, avem glandele apoecrine, care sunt relativ nou descoperite (in 1987, cercetatorii nu au putut sa le clasifice nici drept ecrine, nici apocrine, deoarece au aratat caracteristicile ambelor glande, asa ca au creat o categorie complet noua).
„Acestea produc o secretie de apa sarata care se varsa in foliculii de par ai axilei”, spune Bailey. „Se dezvolta la aproximativ 8 pana la 14 ani si reprezinta pana la 45% din glandele sudoripare de la axile”. In timp ce mai multi oameni de stiinta au observat ca acest tip de glanda exista, avem nevoie de mai multe cercetari pentru a intelege pe deplin dezvoltarea sa. „Rolul lor in transpiratia cauzata de frica si anxietate nu este studiat”, noteaza Bailey.
De ce miroase diferit transpiratia cauzata de stres?
Asadar, transpiratia de stres vine in mare parte din glandele tale apocrine, dar de ce produc miros aceste glande? Ei bine, totul tine de evolutie: „Adrenalina stimuleaza glandele apocrine sa secrete transpiratie”, spune Bailey, iar mirosul acestei transpiratii trimite mesaje chimice care ii anunta pe ceilalti ca exista o amenintare de care trebuie sa fuga. Practic, este un mod de a le comunica semenilor tai ca exista un pericol. Desigur, in vremurile moderne cel mai adesea stresul inseamna o sedinta importanta la munca, ce nu ne pune viata in pericol, dar reactiile fizice raman aceleasi.
„Studiile au aratat ca transpiratia cauzata de frica sau anxietate nu este usor de mascat cu parfum/deodorant”, spune Bailey.
Ce poti face ca sa ramai fresh chiar si in situatii stresante
Pentru a neutraliza bacteriile care cauzeaza de fapt acel miros neplacut, poti sterge zona axilelor cu un toner cu acid glicolic – functioneaza pentru majoritatea oamenilor. Chiar daca transpiri, mirosul pe care il emani nu va fi puternic. Odata ce axila este uscata, aplica un antiperspirant de calitate.
Desigur, este important sa faci dus cu regularitate, mai ales inaintea unui eveniment stresant, care va provoca transpiratie. Nu uita ca pentru a fi eficient, antiperspirantul se aplica pe pielea perfect uscata INAINTE ca tu sa transpiri. Asadar, imediat dupa dus.
Alte masuri pe care le mai poti lua sunt cele de gestionare a stresului – insa e mai usor de zis decat de facut. In momentele de anxietate nu ne este usor sa ne controlam emotiile. Incearca totusi exercitiile de respiratie si rostirea afirmatiilor care iti dau sentimentul ca esti in siguranta si ca nu exista o amenintare reala.
Foto: Instagram/@valentinacabassi