Ce am invatat despre viata traita pe pilot automat si cum am reusit sa trec „de la haos la calm”

1
De Andreea Raicu
18 feb. 2025

In urma cu ceva timp am trecut printr-o perioada de stres cronic si, practic, eram la un pas burnout.

M-am intalnit cu cineva si m-a intrebat cum sunt. I-am zis ca sunt super epuizata, coplesita, foarte obosita, nu dorm, am foarte mult de munca. Mi-a zis „Si? Nu suntem toti asa?”. Cumva, acela a fost un moment in care m-am trezit, pentru ca mi-am dat seama ca asta este starea noastra naturala.

Am ajuns sa normalizam stresul, graba, agitatia, ritmul acesta alert in care traim si care nu are legatura cu ritmul nostru, al ficaruia, pentru ca noi suntem foarte diferiti si ritmurile noastre ar trebui sa fie diferite. Am ajuns cu totii sa alergam de dimineata pana seara, in aceeasi directie, fara sa ne intrebam daca directia aceea este buna sau nu.

Mi-am dat seama ca noi toti traim asa, pe pilot automat. Si in momentul in care traiesti pe pilot automat, traiesti intr-o alergare continua. Practic, tu nu mai traiesti cu adevarat. Tot ce faci este sa astepti weekend-ul, ca sa poti sa te odihnesti sau sa faci diverse activitati care sa iti amorteasca emotiile si starile pe care le ai, sau pleci in vacanta, unde tot ce iti doresti este sa uiti de agitatia de acasa. Dar realitatea este ca tu nu traiesti. Astepti tot timpul ceva. O pauza, o resetare.

Cum mi-am dat seama ca sufar de stres cronic

Ne obisnuim atat de mult cu acest ritm care ne epuizeaza si ne stoarce de energie incat il normalizam

Pentru mine, toata perioada cu mutarea in showroom-ul Amalin, cu lansarea site-ului, tranzitia de la un business mic la o afacere mijlocie a venit cu foarte mult stres si foarte multa oboseala. In timp a devenit un stres care s-a cronicizat. Am realizat ca eu nu pot sa traiesc asa, dar si ca vreau sa povestesc tuturor oamenilor despre faptul ca poti sa traiesti si altfel.

O mare problema este faptul ca ne obisnuim atat de mult cu acest ritm care ne epuizeaza si ne stoarce de energie incat il normalizam. Daca esti in aceasta cursa continua, in care esti inconjurat de oameni care traiesc la fel, ajungi sa te convingi ca asta este normalitatea. Dar nu este asa. Si pandemia, cumva fara sa ne dam seama, ne-a afectat mai mult decat constientizam. Multi dintre noi s-au bucurat ca lucreaza acasa, dar de multe ori nu munceam in timpul zilei, ci seara si ajungeam sa lucram foarte mult, in orele in care ar fi trebuit sa ne odihnim sau sa ne relaxam. Era o linie foarte fina intre munca si viata personala, nu era niciun fel de delimitare clara. Iar asta ne-a obosit foarte tare pe toti.

Odata cu aparitia social media, obiectivele noastre nu mai sunt aceleasi, ci se misca permanent. Pe masura ce avem, vrem si mai mult pentru ca ceilalti din jurul nostru au mai mult. Pe noi nu ne bucura niciodata faptul ca am atins obiectivele pe care ni le-am propus pentru ca intotdeauna vor aparea altele, pe care le vedem la oamenii din jur prin intermediul social media. Astfel ia naste aceasta alergatura care te face sa nu te opresti absolut deloc. Niciodata nu este de ajuns.

Am facut un chestionar cu 10 comportamente pe care le ai atunci cand te confrunti cu stres cronic si anxietate. Multi oameni au bifat 9 sau 10 din 10 comportamente care indica stresul cronic si au spus „Dar eu asa traiesc. Nu mi se pare ca sunt stresat”. Suntem atat de obisnuiti cu un ritm haotic, incat nu mai avem capacitatea de a ne da seama ca suntem in pragul epuizarii, iar de aici se nasc atat de multe probleme, de la stres cronic si burnout si pana la anxietate si depresie. In corp, stresul cronic se manifesta sub o gama larga de simptome, precum insomnie, tulburari digestive, dureri de cap, tensiuni musculare, fluctuatii de greutate.

Opreste-te din cursa nebuna prin viata. Daca nu o faci tu, in ritmul tau, o va face viata intr-un mod brutal!

Multi oameni cred ca stresul cronic si anxietatea – cand le constientizeaza – sunt niste lucruri care se rezolva peste noapte, cu un weekend in care dormi mai mult, cu o vacanta sau cu cateva trucuri. Dar adevarul este ca se vindeca greu, in timp. Asa cum nu au aparut peste noapte, nu te poti vindeca de ele peste noapte. Ai nevoie de o perioada de 5, 6 luni, pana la un an chiar, sa poti sa intri intr-un ritm normal, sa te echilibrezi si sa te armonizezi cu tine si cu ritmul tau. Este un complex de factori pe care e nevoie sa-i integrezi in viata ta ca sa poti sa incepi sa-ti aduci aminte, corpul tau sa-si aduca aminte, ce inseamna sa traiesti echilibrat.

Daca ai nevoie de un instrument care sa te ajute sa-ti recuperezi calmul, iti recomand programul „De la haos la calm: Scapa de stres si anxietate. Recastiga-ti echilibrul interior”, pe care mi-am dorit din suflet sa-l creez alaturi de experti precum Raluca Anton, doctor in psihologie, psihoterapeut, formator in terapie relationala Imago si Georgiana Buta, instructor acreditat de Hatha Yoga, Yin Yoga, Yoga pentru o coloana sanatoasa si Womb Yoga.

Schimbarile de lifestyle pe care le-am facut pentru a-mi imbunatati memoria si concentrarea

Mi-am dorit sa aduc in programul „De la haos la calm: Scapa de stres si anxietate. Recastiga-ti echilibrul interior”  experti care sa explice cat mai pe larg si cat mai clar, pe intelesul tuturor, si sa ofere aceasta intelegere astfel incat oamenii sa se regaseasca si sa spuna „Da, si eu sunt acolo”. Am dorit sa am alaturi experti care sa vorbeasca despre personalitatile predispuse la stres cronic si anxietate – pentru ca nu toata lumea este predispusa – si sa ofere solutii practice, durabile.

De ce este nevoie de specialisti? Pentru ca in vindecare si redobandirea echilibrului ai nevoie de o abordare completa, 360 de grade, in asa fel incat sa refaci fiecare parte a ta – mintea, trupul si spiritul – agresate de ritmul nebun in care traim.

M-am bucurat foarte tare ca acesti oameni minunati au raspuns invitatiei noastre pentru a crea acest program.

Programul nu se adreseaza doar oamenilor care sufera de stres cronic, ci si oamenilor care vor sa se protejeze de asta, care simt ca sunt „la limita”. Cine nu are nevoie de programul „De la haos la calm: Scapa de stres si anxietate. Recastiga-ti echilibrul interior”? Cine este super calm, are o viata extrem de linistita si de echilibrata, cine nu se grabeste niciodata, este vesnic pozitiv, doarme perfect, are o greutate normala, cine nu are niciun fel de problema de sanatate. Intrebarea este: cine se poate lauda cu asemenea performante?

Sunt mandra de acest proiect, pentru ca este o investitie pe termen lung pentru echilibrul tau, pentru sanatatea si starea ta de bine multi ani de acum inainte. Odata achizitionat, ai acces pe viata la el. Poti relua informatiile si sfaturile de fiecare data cand simti ca ai nevoie de o resetare.

Te imbratisez,
Andreea