Schimbarile de lifestyle pe care le-am facut pentru a-mi imbunatati memoria si concentrarea

1
De Andreea Raicu
10 oct. 2023

Pentru ca traim pe pilot automat, in viteza, si cu multitudinea de informatii cu care suntem bombardati in fiecare moment, creierul nostru incepe sa fie afectat. Am simtit in urma cu cativa ani ca memoria mea nu mai e la fel de buna, ca nu pot sa ma concentrez si am simtit nevoia sa fac ceva.

Am inteles ca unul dintre factorii pentru care nu retinem informatiile pe care le primim este ca nu suntem prezenti atunci cand le aflam, sutem multitasking si creierul ajunge sa fie coplesit.

In cazul meu, toate acestea afectau felul in care ma simteam: eram obosita, iritata, impulsiva si mi-am dat seama ca trebuie sa fac ceva. De-a lungul timpului am ales in mod constient sa fac unele schimbari care sa-mi imbunatateasca memoria si concentrarea.

In fiecare an, pe 10 octombrie, este celebrata Ziua Mondiala a Sanatatii Mintale. Epuizarea mentala neconstientizata, netratata, ne dezechilibreaza enorm. Aceste dereglari ne pot aduce usor in prag de burnout. De aceea consider ca trebuie sa acordam o atentie deosebita semnelor care ne arata ca nu suntem bine si ca trebuie sa facem unele schimbari. Pentru a sustine saptamana sanatatii mintale, in perioada 10-16 octombrie toate programele mele de meditatii ghidate vor avea o reducere de 40%.

Iata care sunt schimbarile de lifestyle pe care eu le-am facut pentru a-mi imbunatati memoria si concentrarea:

Nu am notificari pe telefon

Am renuntat la orice tip de notificare pe telefon: WhatsApp, Instagram, Facebook, orice. De ce am facut asta? Pentru ca simt ca imi distrag atentia si asta ma face sa nu ma mai pot concentra, iar timpul de care am nevoie sa ma reintorc la ce faceam e foarte lung. O activitate de o ora, din care ma intrerup de patru ori, as termina-o intr-o ora si jumatate, cel putin. Iar procesul creativ are nevoie de timp si spatiu. Pe de alta parte, eu vreau sa decid cand si cine ajunge la mine prin intermediul acestor aplicatii, in functie de timpul pe care il am la dispozitie.

 

Folosesc o aplicatie care imi „antreneaza” creierul

Am o aplicatie pe telefon cu care imi antrenez zilnic creierul. Se numeste Neuronation si este bazata pe descoperirile specialistilor de la Universitatea din Berlin. In fiecare zi fac exercitii special concepute pentru a stimula memoria si concentrarea. Mi se pare foarte utila si ti-o recomand cu drag.

10 lucruri pe care le-am invatat in terapie de-a lungul anilor

Citesc

Pe langa faptul ca am nevoie sa invat permanent lucruri noi, cititul e un atrenament pentru creier. Se intampla sa am perioade scurte in care nu citesc, iar atunci cand o fac din nou am senzatia ca parca s-a aprins lumina. Sa citesti cred ca este cea mai buna modalitate de a-ti mentine creierul tanar, activ si de a-l stimula in permanenta.

Nu pierd nopti

In timpul somnului creierul formeaza noi conexiuni neuronale care ne ajuta sa procesam si sa memoram informatii noi. Una dintre cele mai importante reguli pe care mi le-am impus pentru a-mi mentine creierul sanatos este sa nu pierd noptile. Pentru ca lipsa somnului afecteaza atat memoria pe termen scurt, cat si cea pe termen lung, iar concentrarea, creativitatea si capacitatea de a rezolva probleme nu sunt la nivel optim. De fapt, atunci cand nu dormi suficient ai aceleasi simptome ca si cand ai fi beat…

Oamenii de stiinta au descoperit ca lipsa somnului afecteaza corpul in acelasi fel cum o face consumul de alcool. Dupa 17 ore in care nu ai dormit, starea ta este similara cu cea pe care o poti avea daca ai o concentratie de 0.05% alcool in sange. Iar daca nu ai dormit in ultimele 24 de ore, starea ta este similara cu a avea 0,10% alcool in sange.

Cum depistezi un narcisist, pana nu e prea tarziu. Semnele care il dau intotdeauna de gol

Consum foarte rar alcool

Nu sunt o persoana care consuma alcool in mod regulat. Imi place sa beau un pahar cu sampanie din cand in cand, dar aici se opreste relatia mea cu alcoolul. Iar dupa ce am citit studii despre efectele alcoolului asupra creierului am devenit si mai atenta la acest capitol.

Iau suplimente alimentare care imi sustin memoria si capacitatea de concentrare

Creierul are nevoie de sustinere in perioadele stresante, iar natura ne ofera o multime de optiuni excelente. Eu iau suplimente pe baza de plante care sunt folosite de sute de ani pentru a imbunatati memoria si concentrarea. Unul dintre ele este Brahmi Gotu Kola, extract din planta cu acelasi nume originara din India, care stimuleaza circulatia sanguina la nivelul creierului, sustine intreg sistemul nervos, imbunatateste memoria si concentrarea. Il folosesc sub forma de pudra si il adaug in shake-uri. Alte suplimente pentru creier la care apelez sunt Acutil (care contine omega 3, acid folic si vitamina B12), NADH (o coenzima derivata din vitamina B3 care sustine celulele creierului), omega 3 si resveratrol cu concentratie puternica.

Fac sport

Sportul face parte din viata mea si stiu ca ma ajuta sa ma mentin in forma nu doar fizic, ci si mental. Activitatea fizica este deosebit de importanta pentru sanatatea creierului. Studiile au aratat ca persoanele care nu fac miscare cu regularitate au un risc de doua ori mai mare de a se confrunta cu declinul cognitiv. Eu alternez diferite tipuri de activitate fizica astfel incat sa nu ma plictisesc si sa am un program de miscare variat – inot, fac yoga, fac exercitii cu greutati si alerg.

Meditez

Meditez in fiecare zi 10 minute si cand simt nevoia si mai mult. In weekend sau perioadele aglomerate, agitate sau mai emotionale imi iau mai mult timp. Nu as fi crezut niciodata ce pot face acele cateva minute in care te abandonezi, iesi din minte, din gandurile limitative si ajungi in inima, in suflet, unde te simti cu adevarat liber. Meditatia are efecte benefice dovedite asupra creierului. Unele studii au demonstrat ca poate imbunatati performanta cognitiva si concentrarea, iar persoanele care mediteaza isi protejeaza creierul de atrofia materiei cenusii, asociata cu imbatranirea.

Practic mindfulness

Ma ajuta sa fiu prezenta si constienta de fiecare lucru pe care il fac, in asa fel incat sa nu ma simt coplesita. Mi-am antrenat acest „muschi” astfel incat sa nu traiesc pe pilot automat, ritm in care este obisnuita societatea noastra sa traiasca.

Produsele mele preferate de beauty, pe care le cumpar de peste 15 ani

Am o dieta bogata in grasimi sanatoase

Creierul are nevoie de grasimi sanatoase si se hraneste cu grasimi sanatoase. Am ales o dieta bogata in alimente care contin omega-3, asa cum sunt avocado, somon, seminte si alune sau ulei de masline. In fiecare zi ma asigur ca am in meniul meu cat mai multe astfel de alimente pline in nutrienti de care creierul are neaparat nevoie.

Sunt curioasa

Fac lucruri pe care in mod normal nu le fac, tocmai pentru ca vreau sa ies din zona de confort si sa imi provoc creierul. Este o modalitate a-l mentine alert si a contribui la formarea de noi conexiuni neuronale. Este dovedit faptul ca a invata permanent lucruri noi, indiferent de varsta, ne ajuta sa ne metinem sanatatea creierului si sa prevenim afectiuni neurodegenerative.

Sper ca aceste schimbari despre care ti-am vorbit sa te inspire si pe tine sa acorzi o atentie mai mare sanatatii creierului si sa-ti imbunatatesti memoria si concentrarea.

Te imbratisez,
Andreea