Femei care s-au format in absenta unui tata. Ce reprezinta conceptul de „daddy issues” si cum iti afecteaza relatiile

1
De Alice Papuc
28 apr. 2023

Chiar daca unele dintre femei reusesc sa treaca peste absenta tatalui, cele mai multe dintre acestea experimenteaza sentimente de vina, deznadejde sau chiar rusine.

Poate ca nu ti-ai intalnit niciodata tatal. Sau poate ca ai avut aceasta ocazie, insa el te-a respins. Poate ca nu ati putut forma o legatura stransa sau poate ca el a ales sa nu faca parte din viata ta. Fie ca el a fost bolnav, a murit, a divortat de mama ta sau pur si simplu a “disparut” din peisaj, lipsa tatalui te-a marcat. O simti in acele momente in care pare ca nu iti gasesti locul nicaieri. In acele momente in care nu stii ce e cu tine. In acele nopti in care contemplezi la viata ta si plangi, aparent fara motiv. Dar motivul este unul cu adevarat important.

Ce reprezinta conceptul de “daddy issues”?

Conceptul de “daddy issues” reprezinta exact ceea ce am explicat anterior. El face referire la acele femei care s-au format in absenta unui tata, femei care nu au avut parte de un model masculin in viata lor. Aceste femei au fost private de o prezenta masculina care sa le ghideze la o varsta frageda.

Cum recunosti un vampir energetic? Motivul pentru care anumite persoane te lasa fara energie

Cu toate acestea, conceptul este atat de inradacinat in mentalul colectiv si atat de popularizat pe retelele sociale incat a ajuns sa fie privit drept un concept “amuzant”. Femeile sunt blamate ca sufera de “daddy issues” atunci cand acestea nu actioneaza asa cum societatea s-ar astepta ca ele sa actioneze. Insasi femeile care au crescut in absenta unui tata au tendinta de a folosi autoironia atunci cand discuta despre “daddy issues”. Acesta este un mecanism de aparare, o arma la care aceste femei apeleaza pentru a face fata mai usor situatiei.

Daca vrei sa recunosti si sa gestionezi mai bine relatiile din viata ta, te invit sa participi la Workshopul interactiv Relatii Toxice vs. Relatii Sanatoase sustinut de Andreea, ce va avea loc pe 11 mai.

470 lei, redus de la 1.410 lei, shop.andreearaicu.ro

Opinia psihologilor cu privire la acest aspect

Tema este abordata de multiplii psihologi in cadrul literaturii de specialitate. “Tatal este absent si nu inceteaza sa dispara”, afirma Louise Grenier in cartea sa “Fiice fara tata.” In continuare, autoarea explica faptul ca nu este suficient ca tatal sa fie o simpla prezenta fizica in viata fiicei sale. Este necesar ca acesta sa stabileasca o legatura emotionala cu fiica sa. “De fapt, toate fiicele au un tata, dar unii tati par sa uite ca au o fiica”, continua autoarea.

Ce este posibil sa experimentezi atunci cand te-ai format in absenta unui tata? Cum sunt impactate relatiile tale?

Teama de abandon

Ajungi sa nu te mai iubesti pe tine si sa crezi ca nimeni nu o va face. “Daca nici macar propriul tata nu te iubeste, de ce ar ramane altcineva langa tine?” ; “Sigur se va intampla ceva si partenerul va pleca.” Acestea sunt doar cateva dintre gandurile pe care le are o persoana atunci cand experimenteaza teama de abandon.

Detoxifiere de primavara pentru corp si suflet. 5 trucuri pentru energizare si buna dispozitie

Sindromul impostorului

Nu ai incredere in tine. Consideri ca nu meriti lucrurile bune care ti se intampla. Te astepti sa pierzi ceea ce ai. Nu profiti de oportunitati si nu crezi ca esti indeajuns. Toate aceste lucruri te fac sa te autosabotezi.

Simti ca ceva lipseste

Nu iti poti atinge adevaratul potential. Traiesti o viata dezorganizata, chiar usor haotica. Esti mereu in cautare de ceva. Nu te bucuri cu adevarat de fiecare moment. Astepti urmatorul lucru important. Nu te multumesti cu ceea ce ai. Simti un gol. Nu te simti completa nici macar atunci cand ai totul.

Iti cauti tatal in barbatii din viata ta

Aici exista doua abordari: este posibil ca atunci cand esti intr-o relatie de cuplu, sa repeti tiparele prin care ai trecut in relatia cu tatal tau. A doua abordare presupune ca tu iti cauti un partener care sa iti “inlocuiasca” tatal, un partener care sa raspunda fara incetare tuturor nevoilor tale.

Multitasking-ul si costurile sale ascunse. De ce nu este bine sa faci mai multe lucruri in acelasi timp

Nu iti accepti feminitatea

Este posibil sa ai senzatia ca o atitudine mai dura, mai masculina, te va proteja. Ridici un zid in jurul tau astfel incat nimeni sa nu te poata rani.

Te temi sa iti intemeiezi o familie

Nu te vezi in ipostaza de mama. La urma urmei, daca te vei comporta exact ca tatal tau? Daca iti vei dezamagi copilul?

Perfectiune exagerata

Pui prea multa presiune pe tine. Vrei sa castigi mereu. Sa fii prima. Esti intr-o competitie continua, atat cu cei din jurul tau, cat si cu tine insati. Nu esti niciodata multumita de tine. Mereu trebuie sa mai lucrezi la ceva. Simti ca nu faci indeajuns. Nu iti permiti sa te odihnesti. Si nicidecum sa gresesti.

Negarea

Nu iti dai voie sa iti procesezi sentimentele. Nu vrei sa accepti ca “lipseste ceva” si traiesti ca si cand totul este bine si nu ai nevoie de nimic. Cu toate acestea, exista momente in care te simti vulnerabila si nu stii ce sa faci.

Foto: freepik.com