Multitasking-ul si costurile sale ascunse. De ce nu este bine sa faci mai multe lucruri in acelasi timp

1
De Alice Papuc
18 apr. 2023

“Sa faci doua lucruri deodata inseamna sa nu faci niciunul” – Publilius Syrus

Multitasking-ul reprezinta abilitatea de a lucra la sarcini diferite in acelasi timp. Termenul acesta este tot mai folosit in zilele noastre si este vazut drept o calitate la locul de munca. Ceea ce starneste insa divergente cu privire la acest subiect este faptul ca multitasking-ul prezinta o serie serioasa de dezavantaje. In continuare, le vom aborda pe rand:

Costurile ascunse

 

  1. Atentie scazuta

Termenul de “multitasking” a aparut in anul 1960 cu scopul de a descrie performanta calculatoarelor. Cu toate acestea, creierul uman nu este un calculator si nu functioneaza pe principiile acestuia. Atentia este limitata iar intreruperile, chiar si de cateva secunde, cresc riscul de a se produce erori.

  1. Energia scazuta

In acelasi sens, trecerea de la o sarcina la alta consuma mai multa energie si creste nivelul de oboseala. Atunci cand te imparti intre mai multe lucruri, contrar asteptarilor, productivitatea ta scade. In final, poti ajunge la epuizare fizica si psihica.

  1. Creativitate scazuta

Atunci cand te imparti intre mai multe lucruri in acelasi timp, nu iti lasi creativitatea sa infloreasca. Nu ai suficient timp si esti mult prea distrasa pentru a-ti arata adevaratul potential.

Vitamine care iti sustin sanatatea metabolica si te ajuta sa slabesti

  1. Factor de stres

Multitasking-ul iti creste productia hormonului cortizol ceea ce duce la o cantitate semnificativa de stres. Acestea fiind spuse, randamentul tau scade iar tu nu poti gestiona acest stres. Aici se adauga si toate bolile care pot fi cauzate de stres.

  1. Scade capacitatea de invatare

Multitasking-ul afecteaza inclusiv calitatea invatarii, fiind apoi mai dificil pentru tine sa poti aplica anumite concepte noi. Vei avea probleme sa tii o prezentare pentru un client sau sa aplici o solutie pe care tocmai ai invatat-o.

Cum poti sa inlocuiesti multitasking-ul?

 

  1. Elimina tot ceea ce te poate distrage

Renunta la telefon atunci cand lucrezi. Aloca-ti un timp pentru pauze, in care sa iti poti verifica mail-urile. Opreste notificarile de la retelele sociale si nu pierde timp pretios dand scroll pe Facebook.

7 lucruri care, in realitate, nu iti vor asigura o viata fericita (si 7 lucruri care o vor face)

  1. Prioritizeaza task-urile

Invata care sunt lucrurile cu adevarat importante si prioritizeaza-ti task-urile. Spune “nu” acelor lucruri care nu sunt o prioritate in momentul respectiv. Planifica-ti ziua, saptamana, luna in functie de ceea ce ai de facut.

  1. Odihneste-te

Invata sa te odihnesti si sa te deconectezi cu adevarat de la munca atunci cand nu esti la job. Dormi 8 ore pe noapte, hidrateaza-te si consuma alimente sanatoase. Ai grija de corpul tau si de sanatatea ta mintala.

Foto: freepik.com